Infographic, Verdieping

Serious Request 2012 & social media [infographic]

0

Een week voor kerst laten 3 DJ’s van 3FM zich opsluiten in een Glazen Huis dat midden in een stad in Nederland staat. Tijdens deze dagen in het huis eten de DJ’s niet en krijgen ze alleen vruchtensap. Ze maken 24 uur per dag radio, ontvangen gasten en bovenal vermaken ze het publiek via de radio, TV, voor het glazen huis en online. Wat wordt er via social media gezegd over deze actie?

Ik hoef je niet uit te leggen dat Serious Request 2012 een groot succes is voor het Rode Kruis, 3FM en de Nederlandse bevolking. Ieder jaar staan er bij het Glazen Huis duizenden mensen te kijken naar de drie opgesloten DJ’s. Ook voor de stad in kwestie is het vaak een aanwinst. Op dit moment staat het Glazen Huis in Enschede. 3FM Serious Request vraagt dit jaar aandacht voor de allerkleinsten: miljoenen baby’s die hulp nodig hebben om te kunnen blijven leven.

De online impact van Serious Request

Wat is de online impact van Serious Request? OBI4wan heeft onderzocht wat er online over Serious Request en de bijbehorende hashtag #SR12 gezegd wordt. Al deze berichten zijn vervolgens geanalyseerd op herkomst, auteurlocatie en moment van de dag. Het gaat hier niet alleen om Twitter en Facebook maar ook om de berichtgeving op meer dan 375.000 weblogs, fora en nieuwsbronnen.

Zo zien we dat in aanloop naar SR12 er online voornamelijk wordt gesproken over het Glazen Huis zelf en na de opsluiting van de DJ’s het gesprek verder gaat op Serious Request. Online is men zeer positief over de actie van 3FM en het glazen huis. Ook is het interessant om te zien dat er over 3FM twee keer zo veel gesproken wordt als anders. Dit zien we niet terug bij de onderwerpen ‘Rode Kruis’ of ‘Baby’. Als we dieper in de materie duiken dan valt op dat er bij bepaalde momenten meer over de actie gesproken wordt. Dit is te relateren aan de opsluiting en het bekendmaken van de tussenstanden.

Heel Nederland betrokken

Niet alleen in Enschede wordt er over SR12 gesproken. Vanuit meerdere steden zien we pieken in de berichten op online media over de actie. Dit is niet alleen te zien aan de tussenstand van ruim 1,7 miljoen euro maar ook aan de temperatuur van de online berichten op Twitter, Facebook, blogs en fora.

Onderstaande infographic laat zien wat de online impact van Serious Request is. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Serious request & social media

Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.