Apps & Tools, How to, Strategie

Remarketinglijsten voor zoekadvertenties: hoe zet je ze slim in?

0

Al geruime tijd bestaat er de mogelijkheid om bezoekers van je website te bereiken via remarketingcampagnes via het Google Display Netwerk. Sinds 2012 kun je deze bezoekers nog specifieker targetten met behulp van remarketinglijsten via Google Analytics. Naast deze ontwikkeling kwam Google ook nog met een andere nieuwe ontwikkeling op remarketinggebied: AdWords remarketinglijsten voor zoekadvertenties, ook wel Remarketing Lists for Search Ads (RLSA) genoemd.

Middels RLSA kun je paid search-campagnes aanpassen voor personen die je website eerder hebben bezocht. Wanneer deze bezoekers zoekacties uitvoeren op Google kunnen er relevantere advertenties vertoond worden.

cookie monsterOm bezoekers van je website te kunnen bereiken worden er cookies geplaatst. Sinds de cookiewet moet er expliciet aan de gebruiker toestemming gevraagd worden om cookies te mogen plaatsen. Een gevolg kan zijn dat de remarketinglijsten een stuk minder groot zijn dan voorheen. Ondanks deze beperking kan RLSA van toegevoegde waarde zijn voor je paid search-campagnes. Hieronder geef ik daarom enkele slimme tips om remarketinglijsten voor zoekadvertenties in te zetten.

Zo zet je remarketing for search in:

Target op bezoekers van winkelmandje/betaalpagina

Target op personen die bijvoorbeeld op het winkelmandje zijn geweest of op een betaalpagina. De CTR zal toenemen en de CPA zal afnemen naar mate de bezoeker dichter bij de conversie komt. Voor deze doelgroep kun je agressiever gaan bieden om meer conversies te genereren en/of een betere ROAS te realiseren.

Sluit geconverteerde bezoekers tijdelijk uit

Sluit geconverteerde bezoekers voor x dagen uit (afhankelijk van het product). Stel je bent een travel-aanbieder die rondreizen verkoopt. De kans dat een persoon nog een rondreis boekt in dezelfde maand is zeer klein.

Sluit terugkerende bezoekers uit

Sluit eerdere bezoekers uit in je campagnes die bedoeld zijn om nieuwe bezoekers naar je website te trekken. Waarom zou je een terugkerende bezoeker hetzelfde behandelen als een nieuwe bezoeker, terwijl de prestaties van beide groepen sterk van elkaar zullen verschillen.

Gebruik RLSA voor upsell m.b.v. personen die eerder geconverteerd hebben

Zet RLSA in voor upsell door personen te remarketen die eerder geconverteerd hebben op je website. Stel ze hebben een broek van een specifiek merk gekocht, toon dan een advertentie met bijpassende producten van dat merk. Een ander voorbeeld: iemand die een vliegticket heeft geboekt naar een specifiek land zou je kunnen remarketen met een ander product dat je aanbiedt (bijvoorbeeld hotels).

Gebruik generieke termen

RLSA maakt het mogelijk om op generieke termen te targetten die normaal gesproken te duur zouden zijn vanwege bijvoorbeeld grote spelers in de markt. Zo is het toch mogelijk om als kleinere partij te bieden om generieke termen door personen die al eerder op je website zijn geweest te remarketen via de generieke termen.

Target op nieuwsbriefabbonees die al een tijd niet geconverteerd hebben

Target bijvoorbeeld mensen die zich hebben ingeschreven voor een nieuwsbrief en X aantal dagen niet hebben geconverteerd. Deze personen zijn geïnteresseerd in je producten. Zorg voor een opvallende advertentietekst met bijvoorbeeld kortingen. Zo kun je deze personen triggeren om een aankoop te doen.

Combineer advertentieteksten & landingspage op een creatieve manier

Speel met je advertentieteksten en laat de landingspage aansluiten op de advertentietekst. Target je bezoekers die op de op één na laatste stap in de funnel zijn geweest, maar niet hebben geconverteerd (bijvoorbeeld de betaalpagina) en trek ze dan over de streep met een kortingscode in de advertentietekst of een leuke aanbieding

Hoe zet je de campagnes op?

Helaas zit RLSA nog in een bètafase. Mocht je hier gebruik van willen maken dan kun je via je Google accountmanager je account hiervoor laten whitelisten.  Zodra je gebruik kan maken van RLSA zie je in de interface een tabje ‘Audience’ verschijnen. Maak met behulp van tags lijsten aan om de gewenste doelgroep te bereiken. Zorg dat je doelgroeplijst uit minimaal 500 bestaat. Dupliceer altijd je bestaande campagne/advertentiegroep en target op je gewenste doelgroep. Let op: zorg dat je deze doelgroep uitsluit in de bestaande campagne.

Klik op het tabblad ‘Audience’ (let op: dit is een ander menu dan voor het Google Display Netwerk) en klik op ‘Add audience’:

add audience

Selecteer de doelgroep waar je op wil targetten. In de search-lijst zie je de grootte van je doelgroep voor RLSA:

doelgroep toevoegen

Waardevolle toevoeging voor paid search-campagnes

Remarketing Lists for Search Ads is een waardevolle toevoeging voor paid search-campagnes. Doordat je relevanter bent met je advertenties, kan dat leiden tot een verhoging van de conversieratio en een betere ROI. Toch heeft Remarketing Lists for Search Ads ook een aantal beperkingen. Het is nog niet mogelijk om gebruik te maken van de AdWords remarketingtag die geplaatst moet worden op de gehele website waarmee vervolgens op basis van URL’s lijsten opgebouwd kunnen worden (zoals bij het Google Display Netwerk). Zolang RLSA nog in de bèta-fase zit moeten er afzonderlijke tags aangemaakt en geplaatst worden voor de gewenste pagina’s waar je op wil remarketen, wat arbeidsintensief  is. Ook geslacht of leeftijd lijsten werken (nog) niet samen met RLSA. Daarnaast is het (nog) niet mogelijk om lijsten om te bouwen via remarketing for Google Analytics, waardoor je nog meer interessante en slimme RLSA-campagnes zou kunnen opzetten. Echter zal Google haar Remarketing Lists for Search Ads binnen AdWords steeds verder ontwikkelen tot een volwaardige  functie binnen AdWords.

Heb jij nog leuke ideeën, opmerkingen of kritische kanttekeningen over Remarketing Lists for Search Ads? Laat dan je reactie achter!