Apps & Tools

Trending: Twitter’s nieuwe videodienst Vine

0

Gisteren introduceerde Twitter een eigen micro video sharing-dienst: Vine. Via een app voor iPhone of iPad touch kun je nu eenvoudig een korte (stop-motion)video maken die meteen geïntegreerd wordt in een tweet.

Trending topic

Na de introductie gisteren zag ik natuurlijk gelijk al veel activiteit bij mijn mede “Twitter-/social medianerds”. Een kort onderzoek van Obi4Wan wees dan ook uit dat er binnen een paar uur zo’n 400 Vine-tweets waren verstuurd in Nederland. Vanmorgen was Vine, zoals verwacht, trending topic.

Korte video’s delen via Twitter

Vine is een applicatie voor iOS waarmee je op een makkelijke manier een korte video kunt maken die je meteen kunt delen op Twitter. Het is een nieuwe stap van Twitter in de richting naar meer functionaliteit voor hun platform. Hoewel Vine technisch gezien een ‘stand alone app’ is, waarmee je ook video’s kunt delen met andere Vine-gebruikers, is het duidelijk dat Vine vooral gericht is op het delen van video’s via Twitter. Vine is eigendom van Twitter en Dick Costolo, CEO van Twitter, plaatste dan ook als eerste een huis-tuin-en-koken ‘Twideo’ op Twitter om Vine te introduceren bij het grote publiek. (Het was niet gelijk mijn eerste voorbeeld geweest als CEO, maar dat terzijde.)

Accepteer cookies
Accepteer cookies

Animated gifs van 6 seconden

Met Vine maak je geen professionele video’s, maar animated gifs: korte filmpjes die steeds in een loop herhaald worden. Je hebt 6 seconden om deze video op te nemen. Niet al te lang, vandaar dat het ook een ‘micro video sharing’ dienst wordt genoemd. Het voordeel van de app is wel dat je binnen deze 6 seconden meerdere korte stukjes kunt opnemen. Door de vinger op het scherm te houden neem je op en als je je vinger van het scherm afhaalt stopt de opname. Zo kun je meerdere korte stukjes achter elkaar opnemen, met of zonder geluid. Vine voegt deze stukjes dan samen tot een video van 6 seconden.

Als je snel genoeg bent is er zelfs de mogelijkheid voor een stop-motion filmpje. In de tweet die je vanuit Vine plaatst is de video vervolgens ook meteen zichtbaar. Natuurlijk kun je zelf ook nog een statusupdate (tekst, hashtag) bij dit bericht voegen via Vine voordat je het plaatst op Twitter. Het enige wat ik heb gemist is de mogelijkheid om filters toe te voegen aan je video-opnamen (zoals bij instagram of 8mm) of een aantal knoppen waarmee je basic geluidseffecten toe kunt voegen. Maar wie weet volgt dat nog.

Facebook & Vine

facebook-like-butonBinnen de applicatie bestaat er formeel ook nog de mogelijkheid om je video op Facebook te plaatsen. Via verschillende media vernemen we echter dat dat niet lukt. Iedere Vine-video krijgt wel zijn eigen URL, dus als je deze in je statusupdate op Facebook plaatst, wordt je Vine-video gewoon getoond. Ook bleek vanmorgen dat Facebook de ‘vriendenzoeker’-optie binnen Vine niet ondersteunt. Waarom dat zo is, is op dit moment niet duidelijk. Gelukkig ondersteunen sommige mobiele Twitter-apps (zoals Tweetbot) Vine al wel. Enkele andere platformen (zoals Hootsuite) laten slechts de link zien. We wachten dus nog even af.

Makkelijke manier om je boodschap te verrijken

Ik zie Vine vooral als verstandige stap van Twitter om naast Youtube ook andere video-media te kunnen toevoegen. Het is een laagdrempelige en luchtige manier om visuele content toe te voegen aan het platform. En we weten allemaal dat visual- en videomarketing steeds belangrijker en bepalender gaat worden om mensen aan je te binden. Het succes van Instagram en Pinterest zijn hier voorbeelden van. Ik zeg vaak “content is koning, keizer en admiraal” en hoe makkelijker het als bedrijf slash marketeer is om je boodschap te verrijken, hoe beter het is. En je kunt de Twideo’s embedden in je eigen site. Vergeet ook niet: we kijken online – denk ik – liever een animated gif van 6 seconden dan een video van 6 minuten. Leer mij de gemiddelde social mediagebruiker kennen…

Vine: niet teveel ‘for fun’?

Vine video actieGaat Vine niet teveel ‘for fun’ worden? Die vraag heb ik inmiddels vaker gehoord. Ik denk dat dat wel mee zal vallen. Natuurlijk zal het in de eerste week vooral heel veel fun zijn. Maar het is, zoals bij iedere nieuwe feature ook zoeken ‘wat je ermee kunt’ en dan is het niveau soms niet al te hoog. Toch zijn de reacties erg positief en vanmorgen heb ik al mijn eerste ‘Vine video actie‘ bedacht voor mijn Twitter- en Facebookvrienden. Dat kan dus ook. En in Engeland gebruikt een stichting Vine om voorlichting te geven over Diabetes:

Accepteer cookies

De Australian open laat vandaag meteen al een filmpje van Andy Murray zien. Het is dus echt een feature die waarde toevoegt aan een van de mooiste social medianetwerken van de wereld. Geef dus een slinger aan je creativiteit en maak gebruik van deze mogelijkheid om rijkere content toe te voegen aan je social mediakanalen.