Innovatie

Linkbuilding: 6 tips voor het verdienen van backlinks

0

Linkbuilding werd in het verleden vaak gezien als trucje om hoger in de zoekresultaten te komen. Zoekmachines kunnen tegenwoordig echter steeds beter het verschil zien tussen links die zijn verdiend (door dat mensen naar je willen linken) en links die zijn verkregen door linkbuilding. Dit artikel gaat over het gevaar van oude linkbuilding trucs en de kunst van het nieuwe linkbuilden.

Wat is linkbuilding ook al weer?

Linkbuilding omvat alle methoden om links naar je website te krijgen. Voor zoekmachines zijn backlinks, de links die andere websites naar uw website maken, belangrijk voor de positie in de zoekresultaten. De hoeveelheid backlinks naar een pagina wordt gezien als graadmeter voor de relevantie van de pagina. Investeren in linkbuilding is dus belangrijk om hoger in de zoekresultaten te komen.

Google’s updates

De effectieve methoden van linkbuilding veranderen vaak. Dit is omdat Google wil dat websites hoog in de zoekresultaten komen doordat ze bezoekers relevante content bieden. Google vindt dat pagina’s met goede content geen linkbuildingcampagne nodig hebben. Als je content maar goed genoeg is, dan zullen mensen er vrijwillig naar linken.

Met updates wijzigt Google regelmatig de manier waarop de resultaten worden geordend. Deze updates luisteren naar namen zoals ‘Penguin’ en ‘Panda’. De manier waarop Google backlinks beoordeelt, is het afgelopen jaar flink op de schop gegaan.

linkbuilding google

Linkbuilding: oud versus nieuw

De oude methodes van linkbuilding werken niet of nauwelijks meer. Backlinks van artikel-directories of startpagina’s zijn namelijk ‘kunstmatig’ verkregen links. Webmasters kunnen immers hun eigen website aanmelden bij talloze directories. Heb je enkel van dit soort kunstmatige backlinks, dan kan Google je pagerank zelfs verlagen. Daarom is het belangrijk om je linkbuildingcampagne eens flink door te lichten.

Het idee is om voortaan backlinks niet meer te verkrijgen maar te ‘verdienen’. De basisgedachte is dat je website content heeft die zo interessant is, dat andere websites er graag naar willen linken.

De vorm moet worden aangepast

De tijd nemen voor het maken van leuke content en het verspreiden hiervan is nu belangrijk. Maar dit betekent niet dat de oude linkbuildingmethoden helemaal vergeten kunnen worden. De vorm moet alleen worden aangepast. SEOmoz, een gigant in de zoekmachineoptimalisatie-branche, heeft interessante suggesties over hoe linkbuilding nieuwe stijl eruit moet komen te zien. De onderstaande zes tips geven de belangrijkste veranderingen binnen linkbuilding weer.

1. Cross promotion

Het uitwisselen van links tussen websites was een populaire manier om snel meer links te verkrijgen. Google geeft nauwelijks meer om dit soort backlinks. Samenwerking met voor jouw bedrijf relevante websites en blogs is daarom veel waardevoller.

Een goede manier van samenwerking is een ‘cross promotion’. Dit is een promotiemethode waarbij aan elkaar verwante producten of diensten gezamenlijk worden gepromoot. Bijvoorbeeld de gezamenlijke promotie van een websitebouwer en een online marketingbureau. Dat zijn diensten die elkaar aanvullen. Een perfecte gelegenheid voor een samenwerking om relevante links naar je website te krijgen.

2. Goede content

Het kopen van links heeft misschien ooit gewerkt, maar dat is al heel lang verleden tijd. Het Webspam-team van Google is zeer goed geworden in het herkennen van links die gekocht zijn. Als je links koopt, neem je een flink risico. Het kan zelfs zo zijn dat Google je helemaal uit de zoekresultaten weert. Laat dit niet gebeuren!

Een alternatief voor het kopen van links is het verzorgen van kwalitatieve content waar mensen een link naar willen plaatsen. Naar goede content, die op de juiste manier is gepromoot, zal gelinkt worden.

3. De juiste directories

Vroeger was het aanmelden van de links bij webdirectories een belangrijke manier van linkbuilding. Toch moet je oppassen met het inzetten van deze strategie. Google zal je website negatief beoordelen als je teveel backlinks hebt vanuit slechte directories.

Daarom is het zaak om de juiste directories uit te kiezen. Dus niet directories die zonder controle je link posten. Directories die kieskeurig zijn met het plaatsen van links, worden door Google nog wel gewaardeerd.

4. Actief meedoen

Het reageren op blogs was een methode die veel linkbuilders in het verleden gebruikten om meer backlinks te genereren. De meeste webmasters hebben dit soort reactiemogelijkheden echter op ‘nofollow’ gezet. Links in reacties hebben op deze manier geen enkele waarde voor Google.

Wat wel zin heeft is om serieus mee te doen op forums en communities. Daar kun je namelijk links plaatsen in online discussies die verwant zijn met het thema van je site. Daarnaast is het neveneffect dat als je mensen helpt op dit soort communities, anderen je eerder een backlink naar je site zullen gunnen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

5. Content mining

Voorheen was het verstandig om te kijken naar alle backlinks die concurrenten hadden, ook wel ‘backlink mining’ genoemd. Om je concurrent te kunnen verslaan, kon je het beste zorgen voor backlinks vanaf dezelfde sites. Backlinks zijn nu minder relevant. Het gaat dus om content.

‘Content mining’ is een nieuwe manier om je concurrenten voorbij te streven. Je kijkt naar de content van de concurrentie en zorgt dat je het beter doet! Ondanks dat dit niet gemakkelijk is, kan de beloning groot zijn.

seo building

6. Sociale netwerken

Een webring of link netwerk was een manier om verschillende relevante sites met elkaar te verbinden. Dit heeft echter steeds minder waarde voor Google.

Een alternatief voor linknetwerken is het opbouwen van sociale netwerken van mensen die een ‘invloedssfeer’ hebben op het web. Dit zijn mensen met websites, blogs en social media accounts met genoeg volgers en bezoekers. Deze kunnen op hun beurt naar je site linken en deze delen binnen hun (sociale) netwerk.

Google hecht steeds meer waarde aan links die gedeeld worden via social media. Als een site gedeeld wordt via social media, betekent dat voor zoekmachines dat deze pagina door mensen relevant gevonden wordt. Je content moet dus makkelijk te delen zijn. Ook moet je zelf actief je content promoten op social media.

Een nieuwe strategie

Nu je weet hoe linkbuilding nieuwe stijl werkt, kunt je ermee aan de slag. Het is zaak om links echt te gaan verdienen in plaats van te verkrijgen. Linkbuilding oude stijl kan er namelijk voor zorgen dat je website in de zoekresultaten daalt. Dat is het tegenovergestelde van wat je met linkbuilding probeert te bereiken.

De nieuwe manier van linkbuilding kost, door de nadruk op content en social media, extra tijd. Maar dit betekent ook dat veel van je concurrenten de moeite niet zullen nemen. Je hebt daardoor een grotere kans om de concurrentie voorbij te streven. Zorg dus dat je de kunst van het nieuwe linkbuilding onder de knie krijgt!