Innovatie

Dag QR-code, hallo NFC-tag!

0

Eindelijk is er een goed alternatief voor de QR-code. Marketeers smachten naar een opvolger die écht de brug slaat tussen offline en online. Ontwerpers kunnen niet wachten tot dit lelijke zwart-wit geblokte item uit hun doordacht ontworpen uitingen geschrapt wordt. En gebruikers willen het allerliefste iets dat nog makkelijker werkt. Zonder gedoe, zonder apps. Het innovatieve antwoord op de QR-code is Near Field Communication (NFC).

In 2011 schreef ik een artikel over de inzet van QR-codes. Vooral uit frustratie over de slechte inzet van het middel. Nu, anderhalf jaar later, zie ik dat er nog steeds gezocht wordt naar de perfecte brug tussen offline en online. Toepassingen zoals de QR-code en ook bijvoorbeeld Layar, zijn onvoldoende gebruiksvriendelijk. NFC is dat wel. Hierbij is niet langer een speciale app (software) nodig om ‘de code’ te lezen. Bij NFC draait het om een ingebouwde lezer (hardware) in je smartphone. Deze lezer scant een ‘chip’ die bijvoorbeeld in een kleine sticker zit. De ultieme vorm van communicatie tussen offline naar online middelen!

Wat is NFC voor technologie?

Near Field Communication is een technologie voor draadloze communicatie. Het is een variant op het al bestaande Radio frequency identification (RFID). En dat is weer een variant van de alom bekende barcode. Door gebruik van de ingebouwde lezer in je telefoon wordt de RFID-tag gelezen. Doordat de NFC-lezer is ingebouwd in je telefoon hoef je geen app meer te downloaden om een NFC-tag te lezen.

NFC voegt daarnaast nog iets extra’s toe: je kunt de informatie niet alleen uitlezen, er is ook tweerichtingsverkeer mogelijk.  Een ander verschil tussen RFID en NFC is dat NFC chips alleen werken op een afstand van maximaal 10 centimeter. Dit zorgt voor een relatief veilige dataoverdracht. Een voorbeeld is de OV-chipkaart waarmee je incheckt voor de trein en vervolgens saldo afschrijft van je tegoed.

Waar ken ik NFC ook alweer van?

De Near Field Communication-chip (ook wel een NFC-tag genoemd) is een Nederlandse uitvinding uit 2002 van het bedrijf Philips Semiconductors (tegenwoordig NXP). Doordat er tweerichtingsverkeer mogelijk is, wilden banken er een betaalmiddel van maken. Twee jaar geleden is er op Frankwatching al aandacht besteed aan dit onderwerp in het artikel ‘NFC op mobiel in 2 jaar nieuwe koning van de wereld’. Koning is NFC op dit moment nog niet, maar kroonprins mag het zich inmiddels wel noemen.

NFC tag smartphone sticker

Een NFC-tag is een kleine ronde sticker, met daarin een chip ter grootte van een munt.

Door het scannen van de NFC-tag is het mogelijk om je telefoon een actie te laten uitvoeren. De actie is bijvoorbeeld het bezoeken van een website, een betaling uitvoeren of een instelling op je telefoon activeren. Met die laatste heb je bijvoorbeeld een NFC-tag naast je bed, met daarin je wekker voorgeprogrammeerd en die activeer je door je smartphone even voor de sticker te houden.

Wordt NFC mainstream?

De smartphoneproducenten zijn inmiddels begonnen met het implementeren van NFC-lezers. Dat is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat NFC mainstream wordt. Android-fabrikanten innoveren er lustig op los met NFC en het lijkt erop dat Apple met haar iPhone 5s ook de stap gaat maken naar NFC.

Volgens Deloitte zijn er in 2010 al 50 miljoen smartphones met een NFC-lezer verkocht. In 2012 is dit aantal gegroeid naar 200 miljoen en de verwachting is dat eind van dit jaar 300 miljoen smartphones met een NFC-lezer worden verkocht. Forst & Sullivan geeft aan dat in 2015 53,3% van alle smartphones een NFC-lezer zal bevatten.

Blijft de QR-code bestaan?

De QR-code heeft de afgelopen jaren een opmars gemaakt, door de massale inzet op en in allerlei communicatie-uitingen. Maar nog altijd omarmt de consument QR-codes niet volledig. Veel gebruikers hebben een QR-code gescand om uit te proberen hoe het werkt, maar daarna stopt het gebruik weer.

Als we kijken naar Noord Amerika, dan heeft in 2011 slechts 9% van de populatie met een smartphone een QR-code gescand en in 2012 11%. In Europa ligt het gebruik iets hoger, waarbij Duitsland voorop loopt. In 2012 scande 18,6% van de Duitse smartphone bezitters een QR-code. Dit betekent dat 81,4% (!) geen QR-code scande afgelopen jaar.

De QR-code gaat het verliezen van NFC, omdat;

  1. De QR-reader niet standaard beschikbaar is op je telefoon. Om een QR-code te scannen moet je eerst een QR-code reader downloaden (app);
  2. De QR-code is slecht scanbaar is. Zodra de code te klein is, de kleur niet contrasterend genoeg is of de lichtinval niet goed genoeg tijdens het scannen, dan gaat het mis;
  3. Het design van een QR-code onaantrekkelijk is. Het is en blijft een doorn in het oog van grafisch ontwerpers, ook vanwege het enorme formaat dat soms nodig is.

NFC weerlegt deze punten. Voor het lezen van een NFC-tag is geen speciale software nodig, de NFC-lezer is namelijk ingebouwd in je smartphone. Er is geen speciale ‘barcode’  nodig. Het is een kleine sticker, die je tussen of achter papier plakt. Hiermee heeft de ontwerper alle vrijheid.

Op dit moment zit er nog vaak kwalitatief ‘slechte’ content achter een QR-code, bijvoorbeeld geen mobiel geoptimaliseerde pagina of een Flash-pagina. De kwaliteit van content blijft altijd een uitdaging, of het nu gaat om een QR-code of een NFC-tag. Bedrijven zijn hier zelf verantwoordelijk voor.

Mogelijke offline toepassingen van NFC

Mogelijke offline toepassingen zijn er te over. Hieronder een aantal voorbeelden.

Bestellen en afrekenen in advertenties

Dit is wellicht de belangrijkste toepassing van NFC. Een printadvertentie voor een nieuw boek, tablet, misschien wel meubels, met daarin een NFC-tag, zodat de lezer direct het product kan bestellen en afrekenen. Jeans Online heeft in januari al een proef gedaan door posters in te zetten waarbij na het scannen van de NFC-tag een coupon beschikbaar werd gesteld voor een gratis tweede broek. Google heeft op basis van NFC al de ‘Google Wallet‘ gerealiseerd, zodat je kan betalen in winkels, maar dit kan natuurlijk ook via advertenties of via zogenaamde pop-up stores.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

DE NFC proef van Jeans online.

Verrijken van magazines met additionele content

Een NFC-tag zorgt voor een eenvoudige brug naar online content; of je nu wil dat je  jouw app wil laten downloadt of een video bekijkt, met NFC is dit voor de gebruiker eenvoudig. Je houdt je smartphone tegen het artikel en automatisch verschijnt de aanvullende content.

Visitekaartje importeren in je telefoon

Een visitekaartje met een QR-code; het ziet er niet uit. Met een NFC-tag in een visitekaartje is het een fluitje van een cent om je contactgegevens te delen en in je telefoon te plaatsen.

Inchecken op locatie via Facebook Places of Foursquare

Plaats een sticker waarin en NFC-tag zit verwerkt, zodat bezoekers direct kunnen inchecken op de locatie waar ze zijn. Leuk voor de retail en de horeca.

Zelf testen met NFC en NFC-tags?

NFC-tags zijn eenvoudig aan te schaffen en ook eenvoudig te ‘laden’ met data door middel van je smartphone. De data bepaalt dus de de actie die jij graag uitgevoerd wilt hebben. Wil je zelf aan de slag? Volg dan onderstaande stappen:

  1. Zorg dat je een telefoon hebt met NFC-ondersteuning. Telefoons die nu NFC ondersteunen zijn in deze lijst terug te vinden. Apple fans moeten nog even geduld hebben.
  2. Koop een aantal NFC-tags, ze zijn onder andere hier te koop. Momenteel kost een NFC-tag ongeveer € 0,80 a € 1,00.
  3. Download een NFC-tag app voor het ‘laden’ van de tag. Voor Android is de bekendste app ‘NFC task launcher’.
  4. Ga experimenteren! Wil je graag meer uitleg hoe het werkt op je Android-toestel, bekijk dan onderstaande video.
Accepteer cookies

Heb je zelf getest met NFC of heb je andere (communicatie- of print)toepassingen gevonden? Deel ze in de reacties hieronder!