Cases

Campagnesite nieuwe DAF XF: sterke visuele merkbeleving voor chauffeur & ondernemer

0

Voor de introductie van de nieuwe DAF XF truck wilde DAF een sterk visuele website die buiten de huidige DAF-website kwam te staan. Mirabeau realiseerde daartoe in korte tijd een website waarop twee doelgroepen tegelijkertijd worden bediend: de ondernemer en de chauffeur. We spraken Corné van Dooren, Visual Designer bij Mirabeau, over de actiepagina van deze nieuwe truck.

Dutch Interactive Awards 2013

Op 16 mei worden voor de vierde keer dé prijzen uitgereikt voor het allerbeste interactieve werk van het afgelopen jaar tijdens de Dutch Interactive Awards (DIA). De jury kijkt niet alleen naar design en creativiteit, maar ook naar resultaat en de bouw van het project.

In deze serie interviewen we vijf genomineerden over hun project: hun doelen, uitdagingen en het uiteindelijke resultaat. En waarom moet juist dit initiatief DIA winnen? De New DAF XF is genomineerd in de categorie ‘Beste campagne’.

Wat was het doel van het initiatief en voor welke verandering wilden jullie zorgen?

“De eerste truck van de nieuwe Euro 6 lijn van DAF werd gepresenteerd tijdens de IAA (Internationale Automobil Ausstellung) in Hannover, Duitsland. Deze productintroductie is een belangrijk moment voor het merk om haar klanten, fans, berijders, prospects en interne organisatie te informeren. DAF Trucks heeft ons gevraagd een sterk visuele website te ontwikkelen die buiten de huidige DAF-omgeving komt te staan. Voor de introductie van het nieuwe vlaggenschip ontwikkelden wij een uniek concept. We spreken de twee verschillende doelgroepen van DAF Trucks aan vanaf één platform: de DAF XF 6 actiepagina. Vaak is de ondernemer namelijk ook de chauffeur van de truck. Op deze manier zien beide doelgroepen elkaars belangrijkste speerpunten bij de aanschaf van een nieuwe truck.”

DAF XF

Wat waren de belangrijkste uitdagingen bij de ontwikkeling en hoe zijn jullie die aangegaan?

“De grootste uitdaging bij de realisatie van dit project was de korte time-to-market. We moesten binnen vier weken een merk- en productbeleving neer zetten van een product dat nog niet eens in productie was genomen. Het project wordt dan ook gekenmerkt door snelheid. De actiepagina is binnen 1 maand bedacht en uitgewerkt. We hebben de strategie beperkt tot het slim samenbrengen van verschillende media op een enkele pagina. Om deze uitdaging aan te gaan zijn we gestart met een analyse van de klantbriefing: ‘de beste truck voor de ondernemer, de beste truck voor de chauffeur’. Al snel bleek dat beide doelgroepen veel gezamenlijke interesses hebben. De chauffeur is in een aantal gevallen ook de ondernemer. Het uitgangspunt voor de campagne is dan ook: ‘Best of both worlds’, waarbij we de twee werelden op de actiepagina samenbrengen.

De actiepagina zorgt ervoor dat alle informatie over de nieuwe XF toegankelijk is voor iedereen. De actiepagina laat de belangrijkste onderdelen van een DAF Truck zien (exterieur, interieur, motor, chassis) en aanvullend daarop ook de diensten. Daarnaast zijn er ook social media-functionaliteiten toegevoegd. Foto’s die tijdens de IAA zijn gemaakt van bezoekers met de nieuwe truck zijn gedeeld via Flickr en ook terug te vinden op de actiepagina. Iedere foto en video op deze pagina is weer te delen via social media (Facebook, Twitter en LinkedIn). Ook YouTube is geïntegreerd in de actiepagina.”

Waar zijn jullie het meest trots op qua design en creatieve invulling?

“De campagnesite is een sterke visuele merkbeleving waarbij verschillende media zijn gecombineerd op één enkele pagina. Door zorgvuldige keuzes te maken in het aanbod en het plaatsen van content is de website inhoudelijk erg sterk en volledig. Voor DAF Trucks was de inzet van social media, zoals bij de foto’s van de IAA-beurs een frisse ontwikkeling. Zowel intern als extern is hier erg enthousiast op gereageerd. DAF introduceert met de campagnesite niet alleen de nieuwe XF, maar introduceert tevens wereldwijd de nieuwe huisstijl aan het grote publiek. We zijn er trots op dat we met deze website zo’n succesvolle online introductie hebben gerealiseerd.”

DAF XF

Welke resultaten hebben jullie met het initiatief bereikt en hoe is dit gemeten?

“Bij de introductie van een nieuwe truck is het belangrijk de bekendheid van het merk en het product te vergroten. Er zijn duidelijk pieken te zien in social mediagebruik en websitebezoek tijdens evenementen als de IAA (Internationale Automobil Ausstellung) en na de RTL Nieuws-uitzending van 3 april 2013 (Prins Willem-Alexander opent de nieuwe DAF lijn). We stimuleren de eindgebruiker om door te klikken naar YouTube of Flickr, door het samenvoegen van alle media op de actiepagina. We zien op deze kanalen dan ook een enorme toename in bezoek. De video over het interieur heeft inmiddels meer dan 105.000 views op het YouTube kanaal opgeleverd en zelfs oudere video’s werden tussen de 300 en 1.000 keer bekeken. Het YouTube kanaal van DAF heeft inmiddels 1.500 abonnees. De foto’s van het IAA-event zijn op Flickr 12.500 keer bekeken, waarbij een foto gemiddeld 18,8 keer is geopend.

Wie hebben er bijgedragen aan het succes van New DAF XF?

“Om DAF Trucks optimaal van dienst te kunnen zijn, is een toegewijd team om de klant heen gevormd met ervaring op het gebied van campagne-sites. De kick-off heeft na conceptpresentatie plaats gevonden bij de klant op locatie. Het creatieve team heeft een aantal dagen intensief met de klant samengewerkt, waardoor zij een goed beeld hebben gekregen van DAF Trucks. We zijn als team ook uitgenodigd voor de DAF XF Experience, waarbij we echt kennis hebben gemaakt met de nieuwe truck.”

DAF XF

Waarom moet dit initiatief de Dutch Interactive Awards winnen?

“In korte tijd hebben we een succesvolle campagne-site neergezet. Dat de doelstellingen van de klant zijn behaald én overtroffen is voor ons het belangrijkste wapenfeit. De manier van samenwerken maakt het voor ons tot een bijzonder project. Zo zijn we met een team bij DAF op locatie gaan werken. Het product was namelijk nog volop in ontwikkeling en de kennis over de nieuwe truck was alleen intern bij DAF aanwezig. Daarnaast is er gedurende het project een sterke band ontstaan tussen Mirabeau en DAF. Op dit moment wordt hard gewerkt om de content van de campagne website te vertalen naar de nieuwe DAF corporate omgeving. De huidige campagne-site zal vervolgens verdwijnen en de volledige Euro 6 lijn is daarna terug te vinden op de nieuwe website.”

DAF XF

De jury & andere kanshebbers

Ook dit jaar bestaat de onafhankelijke jury van de Dutch Interactive Awards  uit zwaargewichten in online commerce en media, zoals de Senior Manager van Interpolis, de COO van Layar, de Manager Online Marketing van Nuon, de Chief Ventures Officer van Wetransfer en de SVP E-commerce van KLM.

De jury van de Dutch Interactive Awards besteedt in de regel veel aandacht aan de behaalde resultaten ten opzichte van de doelstelling. Alle genomineerden hebben dan ook voorafgaand aan de jurypresentatie een aparte factsheet met successen en kpi’s aangeleverd. Buiten de vier vaste onderdelen concept, design, bouw en resultaat, worden de cases dit jaar ook beoordeeld op interactiviteit en optimalisatie. Daarbij staat voorop dat de projecten uitnodigen tot interactie met de bezoeker en dat er actief wordt nagedacht hoe deze continue te verbeteren.

De andere kanshebbers in deze categorie zijn Melkunie Koeienbingo, KLM Must See MapHet leukste Disney spel van Nederland en Het Groene Huis. Lees ook de overige artikelen uit de serie DIA 2013.