How to, Verdieping

E-mailmarketing: 4 dingen die je kunt leren van de koninklijke familie

0

Tussen al het gedoe over het koningslied zou je bijna vergeten waar het vandaag allemaal om draait: de troonswisseling waarbij Willem-Alexander de scepter overneemt van zijn moeder. Alhoewel, voor een marketeer is het natuurlijk nóg interessanter om te weten hoe het toch komt dat de koninklijke familie zo immens populair is. Vier dingen die de koninklijke familie je kan leren over e-mailmarketing.

1. Wees toegankelijk

“Ik ben geen protocol-fetisjist,” zei Willem-Alexander in een gezamenlijk interview met de NOS en RTL. Hij wilde er mee aangeven dat het niet uitmaakt of mensen hem met majesteit, Sire of Koninklijke Hoogheid aanspreken. Het gaat er om dat ze hun boodschap over kunnen brengen. “Mensen mogen me aanspreken zoals ze willen, omdat ze daarmee op hun gemak kunnen zijn.”

Wat je er als e-mailmarketeer van kan leren: E-mailmarketeers zijn vaak hele grote protocol-fetisjisten. Tenminste, als het om hun eigen protocollen gaat. Zo moeten ontvangers van nieuwsbrieven vaak allemaal omslachtige handelingen volgen om contact op te nemen met de afzender: ‘Gelieve dit bericht niet te beantwoorden. Reply’s naar dit afzenderadres worden niet gelezen. Gebruik het formulier op onze website om contact op te nemen.’

Niet alleen gaat dit in tegen de Code E-mail, het gebruiken van een no-reply-adres geeft ook een verkeerd signaal af aan je ontvangers: dat het je niet kan schelen wat ze te zeggen hebben.

2. Houd controle over je reputatie

Eens in de zoveel tijd nodigt de koninklijke familie de boulevardpers uit om kiekjes te komen maken van skivakanties, kinderverjaardagen of andere privé-aangelegenheden. Het kost even een paar uurtjes lachen naar de verschillende camera’s, maar daarmee houden ze wel zelf de regie in handen. Waarom zou je als paparazzo immers met je telelens tussen de bananenschillen in de vuilnisbak gaan liggen, als je de koninklijke familie gewoon voor je poseert?

Wat je er als e-mailmarketeer van kan leren: Ook als marketeer heb je je e-mailreputatie in eigen hand. Maak het voor de ontvangers van je e-mailings makkelijk om zich af te melden voor je e-mails en gebruik list-unsubscribe-headers.

Als je opt-out-functie niet te moeilijk is om te vinden, is er immers ook geen reden om ‘Markeren als spam’ te klikken. Overigens lukt het de koninklijke familie natuurlijk niet altijd om te voorkomen dat er foto’s buiten de geregisseerde momenten worden genomen. Op jouw beurt zal het jou ook nog wel eens overkomen dat iemand je mailings als spam aanmerkt. Meld je daarom aan voor de verschillende feedback-loops, waarmee je spamklachten automatisch kunt omzetten in opt-outs.

e-mailmarketing

3. Wees herkenbaar

Als leden van de koninklijke familie aanwezig zijn, zijn ze vaak niet moeilijk om te spotten. Want iedereen weet: AA-nummerborden, gouden koetsen en opvallende hoedjes zijn een sterke aanwijzing dat er royalty in de buurt is.

Wat je er als e-mailmarketeer van kan leren: In e-mailmarketing is het ook belangrijk om herkenbaar te zijn. Ontvangers kijken voor ze een e-mail openen gelijk naar het afzenderveld. Is dit een persoon of bedrijf dat ze herkennen? Zet daarom altijd bijvoorbeeld je bedrijfsnaam in het afzenderveld. Alleen een e-mailadres als info@bedrijf.nl is uit den boze. Daarnaast is het belangrijk dat de ontvangende e-mailprovider kan controleren dat je bent wie je zegt. Zorg er daarom altijd voor dat je je authenticatie-data goed instelt.

4. Wees erbij op de belangrijke momenten

De meeste mensen hebben Beatrix of Willem-Alexander nooit in het echt ontmoet. Toch hebben we het gevoel dat we ze persoonlijk kennen, omdat ze er altijd bij zijn op de belangrijke momenten. Met kerstmis spreekt Willem-Alexander ons straks toe, net zoals zijn moeder dat elk jaar deed. Maar ook met nationale gebeurtenissen zoals de herdenking op De Dam en, natuurlijk Koninginnedag, is de koninklijke familie elk jaar van de partij.

Wat je er als e-mailmarkteer van kan leren: Wees erbij op de belangrijke momenten van je ontvangers door gebruik te maken van event-driven-e-mails. Een event-driven-email is, zoals de naam al suggereert, een mail die je verstuurt naar aanleiding van een gebeurtenis. Een e-mail waarin je iemand feliciteert met zijn verjaardag bijvoorbeeld, of als je iemand een handleiding toestuurt voor het product dat hij aanschafte in je webshop. Omdat ze zo relevant zijn, helpen event-driven-e-mails niet alleen je open-rates te verhogen, maar zorgen ze ook voor een boost in je conversie.

Neem de abandoned-shopping-cart-e-mail, waarin je klanten herinnert aan een aankoop die ze niet afrondden. Uit onderzoek van SeeWhy blijkt dat 50 tot 75 procent van de online shoppers zijn winkelwagen achterlaat tijdens het aankoopproces. Daarvan kan echter 15 tot 20 procent worden teruggewonnen door de inzet van een abandoned-shopping-cart-e-mail.

Benader je klanten dus op die speciale momenten en leer je ontvangers beter kennen.