Apps & Tools, How to

5 tips om online adviestools efficiënt in te zetten

0

Het uitzoeken van een product, bijvoorbeeld een nieuwe TV, is vaak leuk, maar soms een echte uitdaging voor de klant. Zeker als hij niet goed weet waar hij op moet letten bij de aanschaf. In een offline winkel kan hij op elk moment een verkoper aanspreken voor beantwoording van vragen en voor advies. Online werkt dat anders.

De kans is groot dat een bezoeker je website verlaat als hij het juiste product niet gemakkelijk kan vinden. Hoe voorkom je dit als organisatie?

Benader webshop als een offline winkel: bied een adviestool

Veel webshops bieden al een vorm van advies, maar dit is niet geschikt voor alle typen bezoekers. Zo bieden ze vaak filters op het assortiment. In veel gevallen erg handig, maar wat als de bezoeker onbekend is met de materie en dus niet weet waarop hij moet filteren? De klant kan met vragen zitten als: ‘wat is het verschil tussen LED, LCD of Plasma?’, ‘Welk formaat TV moet ik kiezen?’ of ‘Welk merk past het beste bij mijn wensen?’ Filters geven geen antwoord op dit soort vragen. Ook bieden sommige sites tekstueel advies, wat resulteert in lange pagina’s tekst. Het grondig doorlezen hiervan kost veel tijd en moeite en daar heeft de bezoeker vaak geen zin in.

Televisie-keuzehulp

Een televisie-keuzehulp met veel filters en tekstueel advies

De oplossing? Overweeg om online adviestools of  een keuzehulp aan te bieden waarmee de bezoeker, aan de hand van een aantal simpele maar slimme vragen, het juiste advies ontvangt. In dit artikel 5 tips om online adviestools zo effectief mogelijk in te zetten.

1. Zorg voor een juiste plaatsing

Bezoekers die advies nodig hebben moeten de aangeboden hulp natuurlijk wel opmerken op de site. Het is zonde als je als bedrijf een mooie tool hebt gebouwd en de klant ziet deze over het hoofd. Maar let op: plaats de tool niet té prominent, want voor diegenen die precies weten wat zij zoeken is dit niet gewenst. Plaats de tool daarom, net als NUON doet, als contentblok op de betreffende productpagina.

Nuon plaats adviestool als contentblok

Nuon plaats adviestool als contentblok

2. Bied een verleidende introductietekst

Verleid bezoekers om de tool te gebruiken. Doe dit door de ‘hulp’ en het ‘gemak’ duidelijk te communiceren.

Trigger bezoekers met een persoonlijke vraag en juiste woordkeuze

Het moet voor bezoekers duidelijk zijn dat de tool helpt bij het vinden van het juiste product. Trigger hen daarom met een persoonlijke vraag. VGZ doet dit bijvoorbeeld met de vraag: ‘Welke verzekering past bij mij?’ Denk daarnaast goed na over de woordkeuze. Zo merken wij tijdens onze gebruikersonderzoeken dat de term ‘advies’, zeker in de financiële sector (banken en verzekeraars), vaak niet de juiste keuze is. Bezoekers beschouwen het niet als onafhankelijk, ze verwachten dat het advies in het belang van de organisatie wordt gegeven. Een term als ‘keuzehulp’ is dan bijvoorbeeld beter.

VGZ triggert met persoonlijke vraag

VGZ triggert met persoonlijke vraag

Communiceer tijd of aantal vragen

Bezoekers zijn lui en hebben altijd haast. Ze shoppen niet voor niets online: het is makkelijker dan een bezoek aan de fysieke winkel. Bezoekers gebruiken een tool daarom sneller als het gebruik ervan slechts enkele minuten van hun tijd in beslag neemt. Maak de duur van het doorlopen van de tool daarom goed duidelijk of geef aan dat het invullen weinig moeite kost. CZ geeft bijvoorbeeld aan dat het vinden van het beste ziekenhuis slechts 2 minuten duurt.

CZ communiceert gemak: invullen van de adviestool duurt slechts 2 minuten

CZ communiceert gemak: invullen van de adviestool duurt slechts 2 minuten

Concertadvies op maat krijgt men bij het Concertgebouw op basis van drie korte vragen.

Concertadvies op maat op basis van drie korte vragen

Concertadvies op maat op basis van drie korte vragen

3. Geef uitleg bij de gestelde vragen

Om de geloofwaardigheid van het advies te vergroten kan het slim zijn om uit te leggen waarom een vraag wordt gesteld. Op deze manier begrijpen bezoekers waarop het advies gebaseerd wordt. Zo geeft Expert in haar tool uitleg over waarom het soort programma’s dat men wil kijken invloed heeft op de TV-keuze.

Expert geeft uitleg bij verschillende keuzes

Expert geeft uitleg bij verschillende keuzes

Tevens kan uitleg bij het beantwoorden van vragen helpen. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld twijfelen welke antwoordcategorie het beste bij hen past. Extra toelichting maakt kiezen dan makkelijker. Zo biedt Hi een tool om het MB-verbuik te berekenen, waarin zij aangeven wat zij verstaan onder bijvoorbeeld ‘foto’s versturen’ in relatie tot het MB-verbuik.

De MB-adviestool van Hi, met uitleg over het verbruik

De MB-adviestool van Hi, met uitleg over het verbruik

4. Loods bezoekers speels door de vragen heen

Maak het voor bezoekers ‘leuk’ om de tool in te vullen. Dit vermaak kan zowel in de weergave van de tool zitten als in de manier van vragen stellen.

Zorg voor een aantrekkelijke weergave

Gebruik bijvoorbeeld een animatie in je tool. Zo laat Phillips de bezoeker een ritje in een auto maken om vervolgens te ontdekken welke lamp het beste bij zijn of haar rijgewoonten past.

Phillips biedt een aantrekkelijke tool

Phillips biedt een visueel aantrekkelijke tool

Wees origineel

Verras bezoekers met originaliteit. Oxxio stelt de bezoeker bijvoorbeeld, in plaats van de ‘standaard’ energievragen (gezinssamenstelling, oppervlakte woning etc.), een aantal onverwachte vragen. De bezoeker wordt nieuwsgierig en zal hierdoor sneller de volledige tool doorlopen.

Oxxio gebruikt originaliteit

Oxxio gebruikt originaliteit

Het Concertgebouw achterhaalt iets subjectiefs als ‘smaak’ door te vragen naar aansprekende sferen. In plaats van een ‘saaie’ lijst kunnen bezoekers blokken aanklikken.

Het Concertgebouw biedt originaliteit

Het Concertgebouw biedt originaliteit: blokken in plaats van een “saaie” lijst

5. Koppel een vervolgactie aan het advies

Om de conversie van de site te verhogen is het van belang dat men het geadviseerde product vanuit de tool ook daadwerkelijk kan kopen; online, maar ook offline. Zo kan de bezoeker bij Expert het advies printen en meenemen naar de Expert-winkel in de buurt. Bovendien kan de winkelier met een unieke code het persoonlijke advies uit een database halen, mocht de bezoeker het advies vergeten zijn.

Expert koppelt advies aan vervolgactie

Expert koppelt advies aan vervolgactie

Kortom, een online adviestool is een win-win situatie voor zowel de klant als de organisatie. De klant wordt geholpen met het doen van ‘moeilijke’ aankopen en de organisatie zal de conversie van haar website zien stijgen. Maar naast een stijging in conversie zal ook de waardering voor je merk toenemen door de extra service die je de klanten biedt.