Infographic, Verdieping

Hoe beïnvloeden social media PR-professionals en journalisten? [infographic]

0

Social media zorgden de afgelopen jaren voor een verandering van het medialandschap. We zijn op andere manieren gaan communiceren, werken en informatie is op een laagdrempelige manier te vinden en aan te bieden. Ook op PR-professionals en journalisten hebben deze media invloed. Maar op welke manier merken zij dit? Het antwoord lees je vandaag in de serie Infographic Day.

De rol van social media

In opdracht van ING onderzocht Social Embassy in april en mei 2013 de rol van social media onder journalisten en PR-professionals. Onder journalisten verstaan zij bloggers & experts. PR-professionals definiëren zij als pr-adviseurs, woordvoerders en communicatieprofessionals. Door middel van een onderzoek zijn deze twee groepen ondervraagd. Naast open vragen kregen zij verschillende stellingen voorgelegd over social media, PR en journalistiek. Aan het onderzoek werkten 187 respondenten mee.

Aanvulling op traditionele kanalen

Uit de resultaten van de studie blijkt dat social media een belangrijke rol spelen. De journalisten (76 procent) en PR-professionals (85 procent) vinden dat hun vakgebied niet meer kan zonder deze platformen. De twee groepen zetten deze kanalen dagelijks actief in om nieuws te verspreiden, hun bereik te vergroten, dialoog aan te gaan en om te ontdekken wat er speelt. De journalisten en PR-professionals zien social media als een aanvullend kanaal en traditionele middelen blijven belangrijk. Wel zeggen journalisten vaker dan PR-professionals dat traditionele kanalen minder belangrijk zijn geworden. Voor de toekomst verwacht 87 procent van de journalisten en 84 procent van de PR-professionals dat de rol van social media alleen maar groter zal worden.

Factchecking van belang

Bij social media is de informatiestroom sneller dan bij traditionele kanalen. Van de journalisten ziet 53 procent social media als een belangrijke informatiebron. De vraag hoe betrouwbaar een social mediabericht is, is hierbij van groot belang. Factchecking is en blijft daarom een belangrijk aspect. Opvallend is dat een groot deel van de journalisten aangeeft dat factchecking minder zorgvuldig gedaan wordt. Vanwege de hoge snelheid waarmee informatie online verspreid wordt staan zij voor een dilemma: snel maar mogelijk foute informatie delen of checken en laat de juiste informatie verspreiden.

Verandering van relaties

Naast de snellere informatiestroom zorgen social media ook voor een verandering van relaties tussen PR-professionals, journalisten en consumenten. Professionals uit de journalistiek en PR zitten momenteel in een ‘driehoeksverhouding’ waarin de consument een belangrijke rol vervult.

Driehoeksverhouding

Deze verhouding stelt PR-professionals in staat om in direct contact te staan met de consument, geeft de mogelijkheid informatie te delen en invloed, controle en bereik te realiseren. Daar staat tegenover dat de consument een dialoog verwacht waar de PR-professionals op dient in te spelen. Ook voor journalisten zorgt de nieuwe verhouding voor verandering, met name in het vinden van bronnen en in de signalering van wat er speelt in de samenleving. Daarnaast kunnen zij social media inzetten om druk uit te oefenen op organisaties.

Wil jij alle resultaten uit het onderzoek naar de rol van social media onder PR-professionals en journalisten lezen? Scrol dan snel naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar. Daarnaast kun je gratis het onderzoeksrapport downloaden.

SE_ING_infographic_JourPR_v2

Volg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.