Apps & Tools

Wat is beter om te navigeren: apparaat of app?

0

De smartphone wordt steeds meer het venster op onze wereld. Op de smartphone kijken we op buienradar of het gaat regenen, houden we onze sociale media bij, maken geld over of spelen we een spelletje. Toch is een app op de smartphone niet altijd de beste oplossing en zijn er duidelijk situaties waarbij ik liever een apparaat heb dan een app.

Dit inzicht ontstond toen ik het nieuwe navigatiesysteem van Mio testte voor deze review. Navigatiesysteem? Nieuw? Ik hoor je denken: “Dat is niet nieuw, dat hadden de Romeinen toch al?” (lichte overdrijving). En je hebt gelijk: navigatiesystemen zijn al langere tijd op de markt, sommigen zeggen zelfs dat de markt duidelijk over zijn hoogtepunt heen is. Het artikel in NRC Handelsblad van 29 juni waarin TomTom aangeeft te overwegen zijn consumentendivisie af te stoten, is daar een duidelijk voorbeeld van.

Waarom nu met een navigatiesysteem komen?

Dat de markt over het hoogtepunt heen is, is natuurlijk geen reden om dan maar te stoppen met het maken van navigatiehardware. Maar je moet wel iets speciaals hebben: de MIO HC Europe 505 is een navigatiesysteem voor fietsers. Dit is een andere markt dan die voor de automobilist (alhoewel de Mio ook in de auto te gebruiken is). Wat mij triggerde om dit apparaat te testen, is de mogelijkheid om een willekeurige route te kiezen op basis van afstand, tijd of inspanning (calorieën). Je geeft een afstand in, zeg 50 km, en er worden 3 verschillende routes uitgerekend, rekening houdend met jouw fiets(voorkeuren). Zo moet je een racefiets niet op een onverharde weg laten fietsen, een mountainbike misschien wel.

Navigatie op de fiets? Echt?

Ja, op de fiets. Maar het levert natuurlijk gelijk twee vragen op:

  1. Is daar behoefte aan?
  2. Kan dat niet met een app?

De eerste vraag is makkelijk te beantwoorden: ik denk het wel. Het aantal mensen dat regelmatig fietst is aanzienlijk en zeker als je toertochten maakt in een omgeving die je niet kent, is een navigatiesysteem wel handig. De digitale equivalent van de fietskaart dus (zo 1980!). Daarnaast zijn er de fietsers die graag willen weten hoe hard, hoe ver, waar en met welke hartslag ze hebben gefietst. Dit, je kunt het Quantified Self noemen, is trouwens iets wat niet alleen fietsers hebben, ook andere sporters zoals hardlopers zijn daar in geïnteresseerd.

Hoe werkt het dan?

De Mio 505 HC bestaat uit een paar onderdelen:

  • Het apparaat zelf voor op het stuur;
  • De cadans en snelheidsmeter voor op het crankstel en het frame;
  • Hartslagmeter;
  • Bevestigingsmateriaal voor op de fiets (stuur, crankstel en frame).

Met tiewraps bevestig je eigenlijk alle onderdelen. Dit, omdat fietsen wel een algemene vorm hebben, maar toch ook voldoende afwijken. Het luistert ook redelijk nauw, de sensor en het meetapparaat op het crankstel moeten tussen de 3 en 5 mm van elkaar afzitten. Het vereist toch wel enig gepiel om alles goed te krijgen.

mio op de fiets

Functionaliteit

De MIO 505 heeft een overzichtelijk scherm, waar de 6 hoofdfuncties duidelijk opstaan. Ik had het al eerder over de ‘Surprise me’-functie, daarnaast is navigeren (naar huis, een adres of een Point of Interest (POI)) mogelijk. De 505HC Europa komt met alle kaarten van West-Europa. Het dashboard geeft een overzicht van snelheid, afstand en andere relevante informatie. Met training kun je specifieke trainingen plannen en geschiedenis en instellingen geven respectievelijk inzicht in oude ritten en laten je de instellingen aanpassen. De 505 kan via WiFi de tracks uploaden, er is geen kabeltje meer nodig (al hoewel dat nog steeds wel kan). Je moet nog wel zelf even bij de instellingen op het knopje WLAN sync drukken.

mio 505

Ook online

Natuurlijk kun je online jouw fietsritten en alle opgeslagen gegevens van de rit zien. Om eerlijk te zijn, is de online functionaliteit wat beperkt. Meer dan het uploaden en downloaden van tracks en het bekijken van je eigen routes zit er niet in. Opvallend is dat de site niet werkt met Google Chrome.

Mioshare

Mioshare, Route, cadans, snelheid en hoogte

Goed en slecht

Het absoluut sterke punt van de Mio is de navigatiemodule en dan met name de ‘Surprise me’-functie die nieuwe routes voor je uitstippelt en die me al een aantal keren heeft gebracht op plekken in de buurt die ik nog niet had gezien. Het apparaat heeft een batterij die volgens de leverancier twaalf uur meegaat en die dus langere fietstochten mogelijk maakt dan een smartphone. De 1e foto bij dit artikel komt van Flickr, het onderschrift is: “Werkt prima, alleen jammer dat de batterij in 45 minuten leeg is.”

De grootste makke van de Mio is het scherm, wat in felle zon of regen minder goed leesbaar is en de niet instelbare lettergrootte op het scherm, wat zeker handig is als je minder goede ogen hebt. Rij je met ‘Surprise Me’ in een bekende omgeving, dan kan het voorkomen dat je onlogische routes moet rijden (links -rechts – rechts – links, om dus een lusje te maken van 200 meter). Ook andere routes zijn meer van dit soort links-rechts afslagen in plaats van de langere straten.

App’s en peren

Dan de tweede vraag: kun je niet gewoon een app daarvoor gebruiken? En het antwoord is in principe dan ook: ja dat kan. Maar het is te eenvoudig en niet eerlijk om de Mio te vergelijken met een app op je smartphone. Apps zoals Google Maps  zijn vaak gratis, de vergelijking met de Mio 505 HC met een adviesprijs van € 470,- valt dan ook negatief uit voor de Mio. Maar het is appels en peren vergelijken, om meerdere redenen.

Ten eerste is de Mio completer: er wordt bevestigingsmateriaal meegeleverd voor op de fiets, er wordt een hartslagmeter, cadans en snelheidsmeter meegeleverd en de Mio is waterdicht (IPX7). Allemaal zaken die niet standaard bij een smartphone zitten. Zou je deze dingen los aanschaffen, kom je naast de kosten van de smartphone op ongeveer € 150-200. De Mio is inclusief een abonnement voor het eerste jaar ($29,95) op bijvoorbeeld MapMyRide voor de ‘Surprise me’-functionaliteit en andere health- en fitness-activiteiten.

Jouw smartphone is een Zwitsers zakmes!

swiss army knife FW Zwitserse zakmessen zijn prachtige dingen. Je kunt er van alles mee doen: blik openen, iets lossnijden, losknippen of losdraaien. Waar de veelzijdigheid zijn sterkte is, is de zwakte natuurlijk dat het mes alles kan maar niet primair voor bedoeld is. Een echte schroevendraaier draait toch beter en een echte schaar gaat echt iets sneller.

Ik kan me ook niet voorstellen dat een survival expert de jungle ingaat met een Zwitsers zakmes. Dan wordt zeer waarschijnlijk iets meer robuust. Jouw smartphone is in essentie een Zwitsers zakmes. Goed in veel dingen, misschien nog wel meer dan het zakmes. Maar een specifieke toepassing als navigatie op de fiets, daar is het mijns inziens minder geschikt voor. Maar dat is mijn mening, wat vind jij? Heb je liever een app of een apparaat?