Video, How to, Trends

Pimp je jaarverslag, maak een video!

0

Hoe zorg je dat mensen jouw jaarverslag bekijken? Met een video! Laat de highlights van het jaarverslag in een paar minuten zien of licht dat ene fantastische project uit dat met geen pen te beschrijven is. Of geef je bedrijf een gezicht door belangrijke mensen aan het woord te laten. In dit artikel vind je een aantal voorbeelden van hoe video je (online) jaarverslag versterkt.

Ook voor de niet-lezers

Een jaarverslag saai en noodzakelijk kwaad? Doorbreek dat stigma! Het jaarverslag kan juist een bindmiddel zijn en je kunt er positieve aandacht voor je bedrijf of organisatie mee genereren. Tenminste, als het jaarverslag goed gelezen wordt. En daar gaat het nog wel eens mis. Veel mensen zien ertegenop om een compleet jaarverslag door te worstelen en schuiven het ongelezen opzij. Met video bereik je deze mensen, je brengt ze op een laagdrempelige manier in contact met de verhalen van jouw bedrijf. Je kunt je video’s bovendien verspreiden via social mediakanalen, daardoor bereik je een veel breder publiek dan met een videoloos online jaarverslag of met een papieren versie.

Jaarverslag samenvatten in een video

Als inleiding op je jaarverslag kun je ervoor kiezen de highlights op een originele en toegankelijke manier, in een video te presenteren. Mensen zien snel wat je jaarprestaties zijn en kunnen dan beslissen of ze meer willen lezen of niet.

Een mooi voorbeeld van zo’n video is het jaarverslag 2012 van het ziekenhuis AZ Sint-Lucas in Gent. Lectr, de huiscartoonist van de krant De Standaard, maakte hiervoor een korte grappige animatie. Een bewijs dat een jaarverslag niet saai hoeft te zijn!

Accepteer cookies

Deze animatie blijft boeien omdat droge feiten in grappige korte anekdotes verbeeld zijn. Zoals de verpleegster die 43.884 uur vorming in haar hoofd gegoten krijgt via een trechter en de man die lintjes blijft doorknippen omdat er in 2012 zoveel openingen zijn geweest. Deze originele en onverwachte wendingen houden de aandacht van de kijker vast.

Geef je bedrijf een echt gezicht

Soms wordt een jaarverslag ingeleid met een praatje van de directeur of andere leidinggevenden. Zo krijgt de lezer een beeld bij degenen die verantwoordelijk zijn voor de resultaten in het jaarverslag en geef je het bedrijf een echt gezicht. Als je hiervoor kiest, zorg er dan wel voor dat je de juiste toon zet. Een paar mensen in pak die een lange tijd aan het woord zijn houden kijkers niet vast. Zeker als zij niet gewend zijn voor een camera te staan.

Een voorbeeld waar ik niet echt enthousiast van wordt, is de video van het Amerikaanse bedrijf Baird. 2 CEO’s hebben het maar liefst meer dan 3 minuten over hoe ze trouw blijven aan de kernwaarden van het bedrijf en aan hun klanten. Er is weinig kaderwisseling, er is geen gebruikgemaakt van tussenshots, er zit geen humor in en de mannen praten nogal monotoon. In deze vorm zou ik het fragment terugbrengen naar maximaal 1 minuut, bij de huidige lengte haken veel kijkers af.

Accepteer cookies

Benadruk succesvolle projecten

Ook kun je bepaalde onderdelen van je online jaarverslag met video benadrukken, bijvoorbeeld speciale projecten. Je kunt kiezen om te werken met (bestaand) filmmateriaal, maar kies dan altijd voor projecten waarbij veel te zien is. Wil je een abstract productproces laten zien, dan kun je beter kiezen voor animatie.

Het Wereld Natuurfonds is bij uitstek een organisatie die tot de verbeelding sprekende projecten uitvoert. Zij maken in hun jaarverslag 2011-2012 dan ook regelmatig gebruik van video, zoals deze projectvideo over ijsbeerpatrouilles.

Accepteer cookies

Doe eens gek: gebruik Instagram

De Calgary Zoo maakte een heel bijzonder en gedurfd jaarverslag: geheel gepubliceerd op Instagram. Dit was net voordat Instagram in juli de videofunctie introduceerde, waarmee je video’s deelt van maximaal 15 seconden. Dit jaarverslag bevat alleen foto’s, maar nu is het ook mogelijk om daar korte filmpjes aan toe te voegen. Als je interessante en relevante content plaatst op Instagram, zullen mensen deze eerder delen en zo krijgt je jaarverslag een groter bereik. Bovendien zijn de kosten van zo’n Instagram-jaarverslag laag. Het is wel verstandig om professionals te laten meedenken over het concept en de invulling van de video’s, zodat je boodschap goed overkomt en de foto’s en filmpjes opvallend, bijzonder en dus relevant genoeg zijn om te delen.

Wil jij volgend jaar ook een videojaarverslag?

Je jaarverslag is waarschijnlijk net de deur uit, maar het is alweer tijd om over je nieuwe jaarverslag na te denken! Zeker als je video wilt inzetten. Zorg er voor dat er het hele jaar door opnames worden gemaakt van interessante projecten en gebeurtenissen, zodat je volgend jaar genoeg materiaal hebt om te gebruiken in het jaarverslag.