Columns

Sinterklaas bestaat en hij heet Zalando

0

“Geef een vis onbeperkt voer en hij zal zich dood eten. Geef een mens gratis waar en hij zal de grenzen tarten. Amazon Duitsland maakte vorige week bekend dat het zonder waarschuwing vooraf klanten uit hun winkels zal weren als blijkt dat ze te dikwijls gekochte spullen retourneren. Fijntjes op zijn Duits: Amazon räumt auf und sperrt Kundenkonten von notorischen Rücksendern.”

Hoe het ooit begon

Om het online winkelen vertrouwen te laten winnen werden er belangenorganisaties gevormd, die afdwongen dat iemand die online iets koopt altijd het recht heeft om gekochte waar kostenloos terug te sturen. Dit onvoorwaardelijke recht werd een basisvoorwaarde om mee te mogen doen in het grote spel, the ticket to the game. Combineer het recht van retourzending met de behoefte van de mens om produkten aan te raken of te voelen alvorens tot koop over te gaan en de weg is open voor oneigenlijk gebruik.

Wat doen we?

We verplaatsen de paskamer naar thuis. We bestellen kleren in drie verschillende maten en vier verschillende kleuren, laten alles thuis komen, gaan de twaalf exemplaren passen en sturen er elf terug. Moeders kopen voor al hun kinderen meerdere garderobes tegelijk en houden uiteindelijk een fractie over van het geleverde; de rest gaat retour per koerier. Alle trucs worden uitgeprobeerd. Goedkope schoenen worden in de duurste doos teruggestuurd in de hoop dat je meer geld krijgt teruggestort dan waar je recht op hebt. Er schijnen schoenwinkels te zijn die incourante maten bestellen bij Zalando, hun bezoekers laten passen, vervolgens alle schoenen retourneren om uiteindelijk de juiste maat te bestellen bij de eigen leverancier.

In bepaalde circuits zijn de Zalando party’s bekend, waarbij feestgangers een kist kleren van Zalando laten komen en de volgende dag weer terug sturen na een feestelijke avond. Smokings komen terug met menukaarten in de binnenzak. Sinterklaas bestaat en hij heet Zalando, de vraag is hoe lang zijn zakken gevuld blijven worden door de marktkopende financiers.

zalando-party

Ideaal, online winkelen

Je laat de koerier het werk doen en je hebt geen last van openingstijden. Een beetje winkel berekent geen verzendkosten en geen retourkosten, schaamteloze proletarische passers gaan hun gang, de sterken verhogen hun prijzen en de zwakken vallen om.

Het lijkt op wat er gebeurde met de vrijheid van meningsuiting. Je bekommert je geen ene reet om wat je zegt, je scheldt je buurvrouw uit voor hoer, je twittert je baas de tyfuskanker, je bedeelt Allah met geslachtsziekten en noemt Jezus een kankerhomo en vervolgens wordt bekend dat Twitter de regels aanscherpt. Het gebeurde vorige week naar aanleiding van onder andere de beledigingen die Caroline Criado-Perez kreeg toen ze er voor pleitte om meer vrouwen op Britse bankbiljetten af te beelden.

En zo verkwanselen we onze verworvenheden. Voer voor vissen is als gratis waar voor de mens; we vreten ons een ongeluk. Dit is eigenlijk een pleidooi voor eerlijke verzend- en retourkosten.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.