Verdieping

NASA: wat kunnen we leren van deze ster in social media?

0

NASA – National Aeronautic and Space Administration – is een ster in ruimteschepen bouwen, de beste in astronauten deponeren op Mars en de maan en daarnaast bijzonder goed in… social media!

NASA is zeer actief op social media

Je had het wellicht niet verwacht. Ik ook niet. Bij NASA dacht ik voorheen aan iets met gewichtloos rondzweven in een ruimteschip en smakeloos astronautenvoer. Maar tijdens het schrijven van mijn eerdere Google+-artikelen en het zoeken naar succesvolle voorbeelden en cases, viel me op dat NASA zeer actief en succesvol is binnen verschillende sociale media.

Twee weken geleden regende het berichten dat NASA een flagshipaccount op Instagram is gestart. Binnen 2 dagen had de Amerikaanse ruimtedienst meer dan 100.000 volgers verzameld en ongeveer twee weken later staat de teller op meer dan 200.000. Het is dus zeker de moeite waard dus om te bekijken wat NASA nog meer doet, hoe de organisatie het aanpakt en wat we er als markteers van kunnen leren.

nasa instagram

Enkele cijfers

NASA heeft ruim 500(!) social media accounts, verdeeld over verschillende platformen. De meeste tijd en moeite wordt in de zogenaamde flagshipaccounts gestoken. Deze zijn het meest toegankelijk en interessant voor een breed publiek. Verder heeft NASA professionele accounts, ieder van de 10 verschillende field centra heeft een eigen account en voor iedere missie wordt een nieuw account opgezet.

Decentraal werken

Hoe houd de organisatie dit werkbaar en overzichtelijk? Er wordt decentraal gewerkt. De 10 field centra zijn verantwoordelijk voor het updaten van de eigen accounts. En hetzelfde geldt voor de projectteams van de verschillende projecten. Wat bijzonder is met betrekking tot het bijhouden en updaten van de profielen; niet alleen het social media team is hiermee belast, maar ook de techneuten, wetenschappers, ingenieurs en alle andere projectgerelateerde betrokkenen zijn er druk mee. De laatsten besteden ongeveer 10%(!) van hun tijd hieraan.

Twitter & Facebook

In 2009 is NASA gestart met Twitter en Facebook. De groei is geëxplodeerd in 4 jaar tijd. Hieronder zie je een grafiek met de groei van de flagshipaccounts in de periodes 2009 en 2013.

Groei 2009 - 2013

Google+

In 2011 is NASA gestart met Google+. Van alle platformen beschouwt ze deze als meest belangrijk, vanwege het feit dat de Google+-gebruikers – naar eigen zeggen – meer tech savvy en forward thinking zijn. NASA bevindt zich op dit moment in de kringen van meer dan 1,4 miljoen Google+-gebruikers.

Is dat alles?

Niet helemaal. Naast het eerder genoemde Instagram account, met zoals gezegd meer dan 200.000 volgers, heeft de organisatie ook nog een Foursquare account, een YouTube-kanaal, een Flickr account en een profiel op Slideshare en Ustream. Erg symphatiek van NASA is dat ze Slideshare mede gebruikt om learnings te delen van haar eigen social media-activiteiten en experimenten. Een overzicht van alle actieve social media-accounts van NASA vind je hier.

Waarom gebruikt NASA social media?

Een van de eerste vragen die ik mezelf stelde was: “Waarom doet ze zoveel moeite?” Ze hebben niets te verkopen en zijn niet afhankelijk van omzet. Het antwoord komt van John Yembrik, hoofd social media van NASA:

“NASA is trying to inspire the world to exploration and discovery”. “We consider and treat social media AS media and believe they play an important role in helping to amplify our story.”

Strategie?

Niets uitgebreide social mediastrategie vooraf. Ze beginnen gewoon, proberen wat uit, leren van fouten en gaan door met dat wat succesvol blijkt. Zodra het platform te groot wordt om gewoon maar wat te kunnen doen, zodra er dus behoefte ontstaat aan meer structuur en het account te groot is geworden om met hagel te schieten, wordt de strategie pas bepaald en geschreven.

NASA updatet de flagshipaccounts iedere dag meerdere keren met uiteenlopende content en gebruikt deze ook om de aandacht te vestigen op lopende acties en projecten van de andere accounts. NASA benadert de gebruikers van de verschillende platformen als verschillende doelgroepen en past de boodschap en de tone-of-voice aan op basis van het platform waarop ze de boodschap delen.

Tweetups & andere offline events

Ze zorgen ervoor dat er zoveel mogelijk contactmomenten zijn over verschillende platformen. En ze organiseren offline events om de online community te versterken en te vergroten. Tijdens deze verschillende events, waar een selecte groep fans en followers van over de hele wereld wordt uitgenodigd, kunnen fans met elkaar in gesprek en van dichtbij zien wat NASA doet.

De genodigden, trots om gast te zijn, delen enthousiast wat ze meemaken met hun vrienden en volgers en zorgen voor extra exposure bij ‘onbekenden’ van NASA.

Accepteer cookies

Content en acties

Hieronder de leukste content en acties die ik van NASA ben tegengekomen op de diverse platformen. Wat opvalt is dat de organisatie erg divers is in wat ze doet, zich richt op uiteenlopende doelgroepen en zoveel mogelijk uitprobeert.

HAIKU

In samenwerking met de Universiteit van Colorado heeft NASA een aantal verschillende acties opgezet waaronder: verzin een HAIKU (vorm van Japanse dichtkunst) met de woorden Red Planet of Mars. Een van de winnende HAIKU’s. gekozen door het publiek:

It’s funny,
they named Mars after the God of War
Have a look at Earth

Benedict Smith, United Kingdom

Curiosity Rover en Ladee

De Curiosity rover en de sinds kort gelanceerde Ladee hebben hun eigen Twitteraccounts waarin ze tweeten vanuit de 1e persoon. Erg grappig, luchtig en toegankelijk om te volgen wat er gebeurt op Mars en op de maan.

Ladee in space

Foursquare

De Curiosity rover gaat voor “Mayor” op Mars. Dikke kans dat het gaat lukken.

Ceck-in Mars

NASA en LEGO

In een wedstrijd, gehouden in samenwerking met LEGO, werd de volgende generatie ruimtevaartingenieurs uitgedaagd om vliegtuigen en ruimteschepen van de toekomst te bouwen, met gebruik van LEGO uiteraard.

LEGO en NASA

#askclimate

NASA houdt zich niet alleen bezig met de ruimte, maar ook met diverse aardegerelateerde zaken. Op basis van een van de belangrijkste onderwerpen van deze tijd – klimaatverandering – organiseert NASA deze septembermaand diverse Q&A-sessies. Op diverse platformen vraagt ze haar fans en volgers om haar vragen te in te dienen die behandeld en beantwoord zullen worden door een klimaatwetenschapper.

Climatechange

Tot slot

Waarom ik denk dat NASA zo succesvol is op de verschillende platformen? Een samenvatting. De organisatie:

  • Is toegankelijk, gebruikt zoveel mogelijk menselijke taal in haar flagship accounts.
  • Is erg goed in marketing en segmentatie. Ze richt zich op verschillende doelgroepen en maakt voor iedere groep boeiende content en acties en maakt het voor diverse groepen relevant en interessant om haar te volgen.
  • Deelt mooie, bijzondere en opvallende foto’s (die makkelijk te delen zijn).
  • Zendt niet alleen, maar vraagt ook om input, laat publiek de winnaars van acties bepalen, etc.
  • Produceert en deelt, naast statische content, ook video’s die nog meer tot de verbeelding spreken en haar afstand tot de doelgroep verkleinen.
  • Houdt haar platformen boeiend door zoveel mogelijk in acties en content te variëren.
  • Verzint acties die niet direct voor de hand liggen en daarom verrassen.
  • Laat zien dat ze uit meerdere kleuren bestaat; ze is grappig, serieus, informatief en speelt in op actualiteit.
  • Test, probeert en leert. Probeert steeds weer nieuwe dingen en platformen uit.
  • Cultiveert haar community door fans en volgers de kans te geven elkaar en NASA te ontmoeten en te bevragen tijdens real-life events en Google+ Hangouts.
  • Is continue zichtbaar op verschillende platformen.
  • Heeft een actieve PR-afdeling die niet stilzit en veel met diverse binnenlandse en buitenlandse media deelt.
  • Deelt wat ze leert, zodat ook anderen daarvan kunnen leren.
  • Is ‘daar’ aanwezig waar ‘het’ gebeurt.
  • En als laatste: is erg trots op en enthousiast over wat ze doet. En dat werkt aanstekelijk. Ik ben verkocht, NASA heeft er met mij een nieuwe fan bij.

Waarom is NASA volgens jou succesvol? En ben je geïnspireerd geraakt? Leuk om van je te horen in de reacties!