Innovatie

Twitteranalyse: Netflix is meer een mannending

0

De media spraken over een heuse tv-revolutie: voor 8 euro per maand onbeperkt tv-series en films kijken. Een regelrechte bedreiging voor diensten als Videoland en Pathé en on-demand aanbieders als Ziggo en UPC, werd gezegd. Maar is dat ook zo? We zijn net zo nieuwsgierig als jullie en maakten op basis van ruim 28.000 tweets een data-analyse van de wittebroodsweken van Netflix in Nederland.

Hoe wordt het onbeperkt films en series kijken op meerdere devices voor een vast maandbedrag ervaren? Onderzoeksbureau Multiscope en Dijkstra Advies & Media besloten de eerste anderhalve maand Netflix in Nederland te monitoren op sociale media. Hoe positief is het sentiment? Wat zijn de meestbesproken series? Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen? En is Netflix een blijvertje op de ‘tv-markt’?

Online volkje

Reed Hastings, de 52-jarige oprichter en CEO van Netflix, vloog op 11 september hoogstpersoonlijk over van het HQ in Californië voor de Nederlandse introductie van de video on demand (vod)-dienst, inmiddels goed voor een derde van het Amerikaanse internetverkeer. Het moge duidelijk zijn, Netflix – in 1997 begonnen als bezorgdienst van videobanden – is met meer dan 40 miljoen leden in 41 landen uitgegroeid tot een grote jongen.

“De Nederlandse markt is voor ons aantrekkelijk omdat jullie een heel online volk zijn, jullie doen alles via internet en hebben bovendien snel breedband internet”, zei Chief Content Officer Ted Sarandos over de reden om de relatief kleine Nederlandse markt te penetreren. We waren benieuwd of dat eigenzinnige ‘online volkje’ de streaming-dienst uit Los Gatos ook aantrekkelijk vindt. Waar kun je dat beter meten dan op het podium waar dagelijks miljoenen meningen worden gedeeld: Twitter.

Lanceringspiek

Uit de social data-analyse blijkt dat Netflix aardig over de Twittertong ging. Op basis van 28.500 berichten tussen 6 september en 20 oktober komen we op gemiddeld 300-400 Nederlandstalige berichten per dag. De lanceringsdag (11 september) kent een enorme piek met 7300 berichten. Met de marketingmachine van Netflix is weinig mis. De media-aandacht rondom de introductie leidt tot veel ‘buzz’ op sociale media. De piek houdt nog geen twee dagen stand. Een herkenbare tendens op de populaire microblogdienst, hypes volgen elkaar immers in hoog tempo op.

Totaal aantal berichten-2110

Sentiment

Fervente filmfans en tv-kijkers riepen al jaren om de komst van Netflix. Naast oude kaskrakers en Amerikaanse series biedt Netflix complete seizoenen van topseries (Homeland, Dexter) en in opdracht van Netflix geproduceerde series als ‘House of Cards’ en ‘Arrested Development’. Ook BN-ers roemen deze series.

Accepteer cookies

Het Nederlandstalige aanbod is vooralsnog beperkt: de eerste seizoenen ‘Flikken Maastricht’, kinderseries en enkele speelfilms. We vroegen ons af of dat is terug te zien in het sentiment.

Sentiment totaal

Het positieve sentiment van Netflix is met 17 % hoger dan gemiddeld, driekwart van de twitteraars beoordeelt Netflix neutraal. Als benchmark geldt een positief sentiment voor 15% van de berichten en driekwart met neutraal sentiment. Opvallend is dat vrouwen 2% positiever zijn dan mannen over de vod-dienst.

Sentiment Man vs Vrouw

Mannen vs. vrouwen

Als we inzoomen op de Netflix-data zien we nog meer verschillen. Uit de man-vrouwanalyse van alle berichten blijkt dat Netflix meer een mannending is. Maar liefst 77% van de bijna 30.000 berichten de afgelopen weken is afkomstig van mannen, tegen 23% van vrouwen.

aantal berichten mannen vs vrouwen

Dat grote verschil geldt met name de eerste dagen. Na 15 september zien we dat het conversatie-aandeel van vrouwen langzaam stijgt. Onderzoeker Bart Roozen van Multiscope ziet dat vaker terug bij onderzoeken naar nieuwe technologische ontwikkelingen: mannen zijn de early adopters, vrouwen volgen wat later.

Meestbesproken series M & V

In de top 20 van meestbesproken series zien we ook verschillen in kijkgedrag tussen man en vrouw. ‘Logisch’, zou Johan Cruyff zeggen. Bij mannen is House of Cards met Kevin Spacey in het Witte Huis de populairste serie, bij vrouwen de autobiografische comedydramaserie ‘Orange is the New Black’, gevolgd door House of Cards en Dexter.

Jeugdsentiment

Tenslotte zien we in de top 20 van meestbesproken programma’s nog een opvallende uitkomst: oude tv-series als Twin Peaks (1e aflevering in 1990 op tv!) en Power Rangers (sinds 1993) worden vaak genoemd, de laatste met name door mannen. Stuk voor stuk jeugdsentiment voor de wat oudere streamingkijker. De Nederlandse Netflixer lijkt misschien hip, maar een hang naar nostalgie kan ‘ie blijkbaar niet onderdrukken.

Meest besproken top 20

Het is nog te vroeg om te concluderen dat Netflix een blijvertje is op de Nederlandse markt. In de berichten-visual is te zien dat het aantal tweets na de gratis proefmaand (11 oktober) op hetzelfde niveau blijft. In de afgelopen dagen zie we ook geen piek of daling. Dat zal Reed Hastings vast goed doen in het zonnige Los Gatos.

Heb jij een abonnement op Netflix? Wat vind je ervan? Voldoet het aan je verwachtingen? Laat het ons weten in een reactie hieronder. Of op Twitter natuurlijk.