Strategie

Product in je webshop uitverkocht? 4 conversie-oplossingen

0

Verkoop jij weleens ‘nee’ in je webshop, omdat een product (tijdelijk) niet leverbaar is? Ondanks zorgvuldige inkoop komt het in elke webshop wel eens voor. In dit artikel deel ik vier conversiegerichte tips voor hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je geen bestellingen misloopt.

Laat de productpagina online staan

Is je product tijdelijk niet leverbaar? Laat de pagina’s dan gewoon online staan, omdat dit het beste is vanuit zoekmachine-optimalisatie overwegingen. Delete, verberg of vervang de productpagina dus niet. Zet er ook geen ander product op en maak geen redirect (301/302) aan. Je hebt namelijk verschillende mogelijkheden waardoor je bezoekers alsnog kan leiden naar een bestelling. Hieronder heb ik vier opties weergegeven voor hoe je dit kan doen.

Informeer bezoekers wanneer het product weer voorradig is

Laat op de productpagina duidelijk zien dat het product tijdelijk niet leverbaar is en wanneer het wél leverbaar is. Dit is de meest gebruikte aanpak, maar lang niet de beste. Daarom raad ik je aan dit in combinatie te gebruiken met één of meerdere van onderstaande opties.

hema uitverkocht product

Bied alternatieve producten aan

Plaats op de productpagina alternatieve producten. Bijvoorbeeld hetzelfde product maar dan in een andere kleur, uitvoering of van een ander merk. Hiermee houd je de deur naar een bestelling open, in plaats van hem dicht te gooien.

alternatieve producten wehkamp

Vraag bezoekers om een e-mailadres

Maak het op de productpagina mogelijk dat geïnteresseerde bezoekers hun e-mailadres kunnen achterlaten, zodat ze een mailtje krijgen wanneer het product weer op voorraad is. Vanuit het perspectief van de conversiepsychologie is dit één van je sterkste zetten. De bezoeker heeft, door zijn e-mailadres achter te laten, ‘verklaard’ dat hij interesse heeft in het product. Hij neemt dus het standpunt in dat hij geïnteresseerd is het product te kopen. Omdat mensen onbewust geneigd zijn consistent te handelen met een eerder genomen besluit of ingenomen standpunt, is de kans groter dat hij ook daadwerkelijk het product zal aanschaffen nadat hij een mailtje heeft gehad dat het weer op voorraad is.

zalando uitverkocht product

Bestellen met langere levertijd: bied een voordeeltje

Voor bezoekers die het product echt graag willen hebben, ondanks lange(re) levertijd, moet het mogelijk zijn de aankoop te doen. Geef ze aan wat de verwachte levertijd is en zorg ervoor dat zij direct het product thuisgestuurd krijgen wanneer het product weer leverbaar is. Om deze optie aantrekkelijker te maken kun je bijvoorbeeld 5% korting geven of geen verzendkosten rekenen. Hiermee kan je bezoekers verleiden om toch bij jou te kopen in plaats van verder te zoeken in andere webshops.

Verkoop geen ‘nee’ in je webshop

Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden om toch conversie te behalen als een product niet op voorraad is. Neem daarom op de productpagina de bezoeker aan de hand en laat hem zien wat zijn mogelijkheden zijn. Hiermee stimuleer je hem een alternatief product te kopen of juist het uitverkochte product op een later moment aan te schaffen. In ieder geval voorkom je met zoveel goede opties, dat jij nog langer ‘nee’ hoeft te verkopen in je webshop.

Foto intro met dank aan Fotolia