E-mailmarketing: minder meetresultaten door wijzigingen Gmail

0

Vorige week heeft Gmail een aantal wijzigingen doorgevoerd. Daardoor is de manier waarop Gmail afbeeldingen ophaalt van de servers van e-mail service providers veranderd. Wat is er nu precies anders, en hoe kun je daarmee omgaan?

Welke wijzigingen heeft Gmail precies doorgevoerd?

Afbeeldingen worden vanaf nu één dag in de browser cache van een ontvanger opgeslagen, nadat deze de afbeeldingen heeft gedownload. Dit gebeurt automatisch nadat de ontvanger je nieuwsbrief heeft ontvangen en toestemming geeft voor het weergeven van de afbeeldingen. Dit heeft twee gevolgen:

Niet langer mogelijk om meerdere opens te meten

Ten eerste is het door deze wijziging niet langer mogelijk om te meten of de ontvanger je e-mailcampagne meerdere keren opent. Als een ontvanger namelijk binnen 24 uur nogmaals de e-mail opent, worden de afbeeldingen niet meer opgehaald van je email service provider server, maar worden ze vanuit de cache getoond. Doordat er niet langer een signaal naar de server gaat, is dit ook niet meer te registreren. Het unieke aantal opens wordt wel nog steeds op de juiste manier geregistreerd.

Bij tweede keer openen werken dynamische afbeeldingen niet

Ten tweede werken dynamische afbeeldingen binnen Gmail niet langer als een ontvanger binnen 24 uur de e-mail twee keer opent. Bij dynamische afbeeldingen,bijvoorbeeld social media counters, wordt de afbeelding op de server iedere keer wanneer er getweet wordt vervangen door een nieuwe afbeelding met het juiste aantal tweets erin. Daardoor is het mogelijk om het aantal tweets op het moment van openen te tonen in de mail. Echter, omdat Gmail de afbeelding de tweede keer vanuit de cache toont, wordt er geen nieuwe afbeelding opgehaald vanuit de server, maar wordt de oude afbeelding weer getoond.

Gestripte e-mailheaders

Ook stript Gmail stript de e-mail headers op bepaalde onderdelen. Hierdoor is het niet meer mogelijk om te meten met welk device de e-mail wordt geopend. Gmail vraagt alle afbeeldingen op via proxy servers, waardoor het lijkt dat afbeeldingen worden opgevraagd vanaf het hoofdkwartier van Google in Californië. Het is daardoor niet meer mogelijk om de locatie van de ontvanger te bepalen, op het moment dat deze de e-mail opent.

Binnenkort worden afbeeldingen in Gmail automatisch getoond. Binnen Gmail staat het handmatig downloaden van afbeeldingen nu nog standaard als optie aangevinkt, maar Gmail heeft aangekondigd dat deze standaardinstellingen zullen veranderen.

Gmail-Images-Impact-Summary

Hoe groot is de impact voor jou?

Deze wijzigingen zijn alleen van invloed voor de volgende Gmail accounts in je database: Gmail.com (desktop client) en de Gmail-app (Android & IOS). De wijzigingen hebben geen invloed op andere Gmail-accounts. Het verschil tussen het totaal aantal opens en het uniek aantal opens is gemiddeld maar 1,1%. Verreweg de meeste ontvangers (99%) openen een campagne daarnaast maar één keer. Het heeft dus maar een beperkte invloed op je statistieken, maar het is wel belangrijk om dit te weten. Hierboven zie je het resultaat van dit onderzoek van Movableink.

Wat vind jij van deze wijzigingen die Google doorvoert? En heb je al maatregelen genomen?