Verdieping

Wie maakten de beste inhakers rondom de jaarwisseling?

0

We kunnen 2013 weer afsluiten en beginnen met een fris nieuw jaar: 2014! De budgetten zijn weer gevuld, de jaarplannen zijn afgesloten en nieuwe plannen worden gesmeed of zijn zelfs al in volle gang. Wat 2014 ook voor jou en/of je bedrijf gaat betekenen; ik wens je het allerbeste.

Dat gezegd hebbende wil ik graag wat inhakers met je delen die ik voorbij heb zien komen rond de jaarwisseling. Ik wil het dit keer iets anders doen dan anders. Ik ga niet alleen mijn mening met je delen, ik ben ook benieuwd naar wat jij de beste inhakers vindt!

Het is simpel: ik heb een paar categorieën uitgezocht waarvan ik steeds twee verschillende merken tegen over elkaar heb gezet. De eerste categorie is bijvoorbeeld kleding, hier zie je de merken G-Star en Diesel naast elkaar met een nieuwjaarsinhaker. Ze hebben beide een verschillende letter A & B. Onderaan, in de comments, kun je jouw code (combinatie van de letters, bijvoorbeeld ABBAA) plaatsen. Als je nog een uitleg wil over de IPM, dan vind je die hier.

Categorie 1. Kleding

In deze categorie zie je Diesel en het van Nederlandse bodem afkomstige G-Star Raw. Beide merken komen met een nieuwjaarswens in een redelijk stijlvol en strak design.

A: Diesel
IPM = 2,11 (3,6M fans)

Kleding_diesel

B: G-Star Raw
IPM = 1,16 (1,8M fans)

kleding_gstar

Persoonlijk vind ik de grap van Diesel erg goed. Dit slaat op hun slogan: ‘for succesfull living’. Van G-Star Raw vind ik het goed dat het ze hun eigen stijl weten neer te zetten. Eigen producten in de kijker zetten, is natuurlijk ook niet verkeerd.

Categorie 2. Radio

Twee verschillende radiostations, namelijk Q-Music en Radio 538. Beiden commerciële zenders, dus grote concurrenten van elkaar. Ik ben benieuwd wat jij de leukste vindt.

A: Q-music
IPM = 4,9 (250K fans)

radio_qmusic

B: Radio 538
IPM = 15,5 (172K fans)

Radio_538

Ik vind de post van Q-music erg sterk, omdat ze inhaken op iets wat altijd gebeurt met Oud en Nieuw, namelijk: het wegvallen van de telefoonverbinding. De post van Radio538 is wat persoonlijker en brengt je in de feeststemming, ook niet onaardig tijdens nieuwjaar. De man op de foto is trouwens één van de DJ’s.

Categorie 3. Supermarkten

De supermarkten, je kan er niet omheen. Is het geen oorlog, dan nemen ze elkaar wel over. Maar hoe doe ze het op Facebook? Welke van onderstaande inhakers vind je het beste?

A: Albert-Heijn
IPM = 6,9 (211K fans)

Supermarkt_AH

B: Jumbo
IPM = 6,1 (151K fans)

supermarkt_jumbo

Je kan zien dat aan het design van de post van Albert Heijn meer tijd is besteed, het ziet er top uit. Jumbo mag dan wat minder tijd in de vormgeving hebben zitten, de boodschap is wel erg goed. Het slaat natuurlijk op hun slogan: ‘Hallo Jumbo’. Goed gevonden.

Categorie 4. Telecom

Twee telecomgiganten: Hi en T-Mobile. Beide met hun totaal eigen doelgroep en dus ook twee totaal verschillende Facebook posts.

A: T-Mobile
IPM = 1,8 (63K fans)

telefoon_tmobile

B: Hi
IPM = 9,18

Telecom_Hi

T-mobile kiest ervoor om een eigen product in het zonnetje zetten: een portable lader, waarmee je opgeladen het nieuw jaar ingaat. Hi maakt de woordspeling doelend op de uitrol van het 4G netwerk wat in 2014 grotendeels plaats zal vinden. Met zo’n sterke copy heeft een post ook niet meer nodig dan een simpel design.

Categorie 5. Fastfood

A: Mc Donald”s
IPM = 4,5 (270K fans)

Fastfood_MCD

B: Burger King
IPM  2,2 (65K fans)

fastfood_BK

Beide posts beloven iets. Mc Donald’s belooft korting en Burger King belooft dat ze met iets geheims komen.  an Mc Donald’s is het goed dat ze een actie koppelen aan de nieuwjaarswens, mensen zijn tenslotte dol op korting. Ik vind het design van Burger King wel knallend en het is leuk dat ze teasen met iets wat 2014 gaat brengen.

Verdict

Dat waren de 10 inhakers rondom de jaarwisseling. Nu ben ik natuurlijk benieuwd wat jouw code is. Welke inhakers vind je het beste, zet de letters achter elkaar in de comments hieronder. En vertel er vooral ook bij wat je wel en/of niet goed vindt aan de verschillende inhakers. Zelf (links naar) inhakers posten mag natuurlijk ook! Ik trap af met mijn code: AABBB.