Inspiratie, Verdieping

Inhaken op dierendag: beestachtig goed!

0

Door mijn werk als communitymanager zie ik dagelijks veel inhakers voorbijkomen. Het verschil in kwaliteit van de inhakers is enorm. Vaak zijn er simpele elementen die je moet veranderen om een betere inhaker te maken. In deze blog laat ik je een aantal inhakers zien die ik opvallend vind.

In-ha-ken: werkwoord
Uitspraak: ‘ze haken in op’
Synoniem: momentmarketing
Definitie: de kunst om recente nieuwswaardige gebeurtenissen of verhalen in te zetten voor marketing- en advertentiedoeleinden. Een inhaker is vaak grappig en vraagt erom gedeeld te worden met je vrienden.

De grootste merken in Nederland zijn het er over eens: inhaken werkt. Een inhaker zorgt voor gemiddeld veel meer likes/shares en reacties dan een ‘normale’ social media post. Een inhaker is leuk, relevant, leeft en er wordt over gepraat. Bijna alle merken hebben wel eens een inhaker op Facebook gepost. Natuurlijk zijn ze niet allemaal even succesvol en gingen ze niet allemaal viraal, maar één ding is zeker: het is makkelijk scoren!

Bijzondere dagen in het jaar, zoals dierendag, zijn voor social media managers sitting ducks, inkoppers of schoten voor open doel. Ten slotte staan ze al ruim van de voren op de contentkalender. Juist doordat er zoveel tijd aan besteed kan worden, komen er geniale posts voorbij.

5 opvallende inhakers rondom dierendag

Bij alle inhakers hieronder staat een IPM score. IPM staat voor Interactions Per Mille. Hoe hoger deze score, hoe succesvoller de post is geweest onder je fans. Ook goed De IPM-score wordt als volgt berekend: (likes+reacties+shares) / fans x 1000. Goed om te weten is dat bij de berekening van IPM eventuele boosting en extra advertentiekosten niet zijn meegewogen.

Hi: Fijne dierendag

Merk: Hi (178K Fans)
IPM-score: 1,8

Hi inhaker dierendag 2013

Hi, bekend van Chatman en de poekie, is een merk dat nooit al te serieus kan doen. En dat siert ze! Dieren doen het altijd goed op internet, zolang ze maar gek doen of lief zijn, en dat blijkt ook uit deze post.  Leuk detail: Hi ontving meer dan 30 comments met foto’s van huisdieren. Over trotse baasjes gesproken!

Sterk: vragen om een specifieke reactie in de begeleidende tekst, hierdoor zijn er tientallen honden en katten foto’s gepost in de comments. Goed voor de interactie!

Minder sterk: zie ik zo snel niet. Gewoon leuk!

Q-music: Welke dieren zijn deze sterren?

Merk: Q-music (243K Fans)
IPM-score: 2,1

Inhaker !-music dierendag

Sta je er eigenlijk wel eens bij stil hoeveel artiesten zichzelf vernoemen naar een dier? Deze lijst is nog maar het topje van de ijsberg. Ik vind het erg slim hoe Q-music dieren weet te betrekken bij muziek. Het design zorgde voor een redelijke buzz op de Q-music fanpage. Meer dan 300 reacties op deze inhaker en dat terwijl er niets te winnen viel!

Sterk: Q-music maakt er een spelletje van en zet zo de fans aan het denken. Wel belangrijk bij een spelletje als deze, is dat het niet te moeilijk wordt. 1. The Pussycatdolls, 2. Snoop dog, 3. Pitbull, 4. the Gorillaz, 5. The Kings of Leon (?), 6. De Kraaien, 7. The Beatles, 8. geen idee, 9. Deadmaus. Dat ging best goed. Toch?

Minder sterk: misschien is het net iets te veel informatie op 1 visual. Vier plaatjes waren makkelijker geweest. Snel reageren en door. Waarschijnlijk waren er nog meer reacties binnen gekomen.

Vodafone: Honden aan ‘de lijn’

Merk: Vodafone (156K fans)
IPM: 6,38

Schermafbeelding 2013-10-24 om 16.36.39

Vodafone trakteert haar fans op gevarieerde Facebookposts. Er komt echt vanalles voorbij. Logisch dat ze dierendag niet zomaar voorbij kunnen laten gaan. Dubbelzinnigheid en woordgrapjes werken altijd goed, zo blijkt maar weer met deze inhaker. Knap dat Vodafone dierendag toch nog op zich zelf weet te betrekken.

Sterk: de dubbele betekenis van ‘aan de lijn’; dit slaat op Vodafone én op honden/dieren. Hoge kwaliteit van het design.

Minder sterk: De begeleidende tekst ‘I just called to say i love you’. Hiermee vragen ze niet om interactie. Ze hadden beter iets kunnen doen als: “Als je met je huisdier kon bellen, wat zou je dan zeggen?”. Dan zouden ze het zelfs nog kunnen betrekken op onbeperkt bellen met Vodafone RED.  Hoe dan ook, de IPM was er een stuk hoger door geweest.

Chocomel: Dierendag = cool

Brand: Chocomel (74K Fans)
IPM: 9,41

Schermafbeelding 2013-10-24 om 16.42.30De kwaliteit van de Facebookposts die Chocomel plaatst zijn altijd van hoge kwaliteit. Vaak doen ze ‘iets’ met het blikje of flesje. Dit keer betrekken ze er een Sint Bernhard-hond bij. Vroeger zat er rum in die flesjes om verdwaalde skiërs warm te houden, dat heeft het merk vervangen door een blikje Chocomel.

Sterk: het design is erg simpel. Net als de overige Facebookdesigns van Chocomel. Maar dat maakt ze juist zo goed. Er is goed nagedacht over deze post, dat weet ik bijna zeker. Het slat de spijker op z’n kop.

Minder sterk: bij deze mis je toch ook de vraag om interactie. Dat zie je direct terug in het aantal reacties; dit zijn er maar vijf. Wanneer je voor de likes gaat, kun je beter een design maken dat meer op de lachspieren werkt.

BNN: Hoeraaa! Dierendag

Merk: BNN (31.K fans)
IPM: 24,2

Schermafbeelding 2013-10-25 om 17.11.15

Dat je niet altijd zelf wat hoeft te ontwerpen, bewijst BNN. Met verreweg de hoogste score uit deze lijst is dit aapje een grote hit onder de BNN-fans.

Sterk: je hoeft niet altijd om interactie te vragen. Zorg dan wel dat je plaatje zo grappig is dat hij boven de rest uit steekt. Dat gebeurt hier met een gekke aap en bijpassende begeleidende tekst.

Minder sterk: het heeft weinig tot niks met BNN als omroep te maken. Waarschijnlijk had een foto van een van de presentatoren met een gek apenmasker het (nog) beter gedaan.

Heb jij nog leuke inhakers gezien?

BNN is uit deze voorbeelden de duidelijke winnaar wat IPM-score betreft. Persoonlijk vind ik de Sint Bernhard van Chocomel het leukst, jij? Heb je zelf nog een sterke inhaker gezien rondom het thema Dierendag, laat het dan zeker weten een in reactie hieronder.