Innovatie

Ondernemers opgelet: Facebook optimaal inzetten

0

Als er iets is dat een prominente rol in onze samenleving heeft ingenomen is het wel Facebook. Het inmiddels tien jaar oude medium wordt dagelijks actief gebruikt door 760 miljoen gebruikers. Aan de lopende band verschijnen er berichten over Facebook in de media, zowel positief als negatief. Facebook blijft een geliefd thema tijdens evenementen en congressen. Soms lijkt het wel alsof iedereen Facebookspecialist is.

Facebook in de praktijk

Ik ben constant in gesprek met ondernemers uit veel verschillende sectoren. En wie denkt dat Facebook voor iedereen gesneden koek is, heeft het mis. Uiteraard kent elke ondernemer het sociale netwerk. En veel ondernemers gebruiken het ook, zowel privé als zakelijk. Maar de keer op keer terugkerende vragen geven aan dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is hoe je Facebook optimaal kunt inzetten als marketinginstrument.

De interactiviteit is soms ver te zoeken

Net als bij andere sociale media, wordt een Facebookpagina vaak aangemaakt omdat een bedrijf nu eenmaal een Facebookpagina moet hebben. Zonder echte doelstelling plaatsen veel bedrijven geen goede content of gebruiken ze het slechts als zendmedium. De interactiviteit is dan ver te zoeken. Het is dan media in plaats van ‘sociale’ media, waardoor betrokkenheid van de doelgroep uit blijft. Juist deze betrokkenheid is nodig voor het creëren van een community.

‘Bezoek onze Facebookpagina’

Het volgende praktijkvoorbeeld is er één zoals ze regelmatig tegenkom. Uit respect voor de opdrachtgever noem ik geen naam, maar elke Nederlander of misschien zelfs elke Europeaan kent het merk. Op de homepage stond een tekstregel: ‘Bezoek onze Facebookpagina’. Door hierop te klikken kwam ik helaas niet op de Facebookpagina van dit merk, maar gewoon op Facebook.com. Aangezien ik was ingelogd, kreeg ik dus mijn eigen Facebook homepage te zien.

Uiteindelijk heb ik het merk maar opgezocht in de het zoekveld van Facebook. Daar kwam ik het tegen, maar helaas ingericht als persoonspagina. Ik zal dus eerst vrienden met het merk moeten worden om de content te kunnen zien. Niet handig voor de vindbaarheid in Google. En al helemaal niet handig voor het bijhouden van de statistieken in Facebook om te zien of de juiste doelgroep bereikt wordt.

Ondernemers en Facebook

Het is opmerkelijk dat er over een onderwerp waar zoveel over te doen is en waar nog zoveel vragen over zijn, nog niet eerder een boekje verschenen is. Een boek waarin in begrijpbare taal wordt uitgelegd hoe je Facebook als ondernemer kunt inzetten. Geen lange ingewikkelde marketingteksten, maar een stap-voor-stap uitleg waarin alle mogelijkheden aan bod komen. Gelukkig heeft social media-expert Corinne Keijzer het initiatief genomen om een dergelijk boek te schrijven. Facebook voor ondernemers, uit de serie ‘ontdek snel’ is inmiddels verkrijgbaar als e-book en zal binnenkort ook als paperback verschijnen.

Het boek is binnen 90 minuten uit te lezen. Maar wie de uitleg zelf direct wil toepassen, is er wel iets langer mee bezig. Corinne bespreekt de volgende relevante onderwerpen:

  • Het opzetten van een zakelijke pagina;
  • Het creëren van interactie en bereik;
  • Het correct omgaan met klachten en vragen (webcare);
  • Het succesvol maken van de pagina met Facebookmarketing;
  • Een groter bereik en meer volgers door adverteren;
  • en werking van het administratiepanel.

Typen Facebook bedrijfspagina's

Toepasbaar voor elke ondernemer

Het boek is voor elke ondernemer toepasbaar. Bij alle onderwerpen worden de toepassingen beschreven. Er bestaan immers aardig wat essentiële verschillen tussen de typen bedrijfspagina’s. Sommige bedrijven willen bijvoorbeeld bezoekers trekken naar een fysiek verkooppunt, terwijl dat voor een ander merk niet relevant is.

Advertentiemogelijkheden: eigen e-maildatabase uploaden

In het boek staan veel praktische tips voor de advertentiemogelijkheden van Facebook. Weinig bedrijven zullen bijvoorbeeld weten dat je een bestaande emaildatabase kunt uploaden, zodat de advertenties in ieder geval bij die mensen getoond worden. Wie al langere tijd nieuwsbrieven naar klanten verstuurt, kan op deze manier effectief adverteren bij bestaande (potentiële) klanten. Kanttekening hierbij is wel dat het e-mailadres uit de eigen database ook het e-mailadres moet zijn waarmee die persoon bij Facebook geregistreerd staat.

hema

Desktop versus mobiel

Dagelijks gebruiken 751 miljoen Facebookers de mobiele applicatie. Hiervan gebruiken 189 miljoen mensen alleen de app en dus nooit de desktopversie. Voor wie Facebook strategisch in wil zetten: er zijn belangrijke verschillen tussen de desktopversie en de mobiele versie. In het boek worden deze verschillen duidelijk uitgelegd. Zo kun je via de smartphone inchecken op een locatie en kun je op de desktopversie makkelijker gebruik maken van applicaties binnen Facebook (die dus lang niet altijd werken op de smartphone).

Creatief omgaan met de tijdlijn binnen Facebook biedt prachtige mogelijkheden voor goede en leuke content. In het boek wordt een voorbeeld van Hema uitgelicht, met een advertentie uit 1926. Uiteraard geplaatst op de juiste plek in de tijdlijn.

Voor wie is dit boek geschikt?

Het boek is puur geschreven voor ondernemers die graag gebruik willen maken van de mogelijkheden van Facebook, maar nog niet genoeg kennis hebben. Voor zulke ondernemers is dit boek een uitkomst. Voor online marketeers en gevorderde Facebookgebruikers in de zakelijke markt is het boek minder geschikt. Zij zullen weinig nieuws leren, hoewel het altijd goed is om alle mogelijkheden in een beknopt boekje te hebben. Je kunt het boek zo gebruiken als naslagwerk.

Bepaalde informatie is snel achterhaald

Een groot nadeel, maar dat geldt voor alle boeken uit dit genre, is de snelheid waarmee een dergelijk medium verandert. Dagelijks zijn er ontwikkelingen, waardoor bepaalde informatie al snel achterhaald is. Ik vind het een prettig boek om te lezen en heel geschikt voor de doelgroep, dankzij de fijne en toegankelijke schrijfstijl van Corinne. Het is een boek dat ik zelf graag cadeau zou geven aan mijn eigen opdrachtgevers.

Facebook voor ondernemersOver het boek

Titel: Ontdek snel: Facebook voor ondernemers
Auteur: Corinne Keijzer
Uitgever: Van Duuren Informatica
Jaar: 2014
Nummer: 9789059406728
Prijs e-book: € 6,99
Prijs paperback: € 14,95
Bestellen via: Managementboek (aff.)

Foto intro met dank aan Fotolia