How to, Reportages, Trends

SXSW: This ain’t your father’s office anymore!

0

Mass Relevance, een interactive agency uit Austin, Texas (USA), heeft een bedrijf neergezet om jaloers op te zijn. Tenminste, dat zou je kunnen opmaken uit de Twitter hashtag #officeenvy voor hun SXSW conversation-sessie ‘This ain’t your father’s office anymore’. Hun belangrijkste les: kijk naar bedrijven waar je jaloers op bent, ga op zoek naar het idee achter het idee en maak daar een unieke versie van voor jouw eigen organisatie. Oftewel Beg, Borrow and Steal.

Kantoren vandaag de dag zijn fun!

Houten panelen, grote bureaus, stilte en gouden horloges: zo beschrijven deelnemers van deze sessie het kantoor van hun vader. Een beetje de Mad Men-achtige setting. Dat is natuurlijk al lang niet meer van deze tijd, vinden de twee creatieven. Kantoren vandaag de dag zijn comfortabel, vaak wat luidruchtiger en vooral fun!

De arbeidsmarkt is omgeslagen van job retention vanuit het perspectief van de medewerker, naar talent retention vanuit het perspectief van de werkgever. Die haalt alles uit de kast om toptalent aan zijn organisatie te blijven binden. Zo heeft Zappo’s geen managers en functietitels, heeft Basecamp een werkweek van 4 dagen en Google zoveel keukens dat iedere medewerker niet meer dan 10 meter hoeft te lopen om er een te vinden.

Het publiek bij de SXSW-sessie van Mass Relevance. Foto: TamTam.

Het publiek bij de SXSW-sessie van Mass Relevance

Wat kun je doen om ook in jouw organisatie zo’n sfeer en werkklimaat neer te zetten? Door te smeken, lenen en te stelen, aldus Michael Pazienza en Brian Dainton van Mass Relevance. Ben jaloers, mix alles en maak je eigen unieke cultuur.

BEG your colleagues to be vocal

Vraag je collega’s en medewerkers om te vertellen wat ze op hun hart hebben. Of het nu gaat over vieze koffie, feedback aan een collega of nieuwe innovatieve ideeën voor het bedrijf. Creëer een cultuur waarbinnen mensen zich oké voelen om alles te zeggen en doe vervolgens ook wat met de informatie die je krijgt.

Zo heeft Starbucks ieder jaar een leadershipconferentie om kennis en ideeën te delen. Mass Relevance zelf heeft een ‘You earned it’ feedbackmethode, waarbij iedere medewerker iedere dag een collega een compliment geeft. Ook hebben ze iedere week een ‘hour of awesomeness’, waarbij iedere medewerker voor het hele bedrijf een idee of ervaring kan delen. Mass Relevance gebruikt hier de termen Transopency en Freesponsibility voor.

De werkplek kan hier veel aan bijdragen een open cultuur waar mensen voor met elkaar delen. Zoals een open office en lange lunchtafels. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die lunchen aan lange lunchtafels succesvoller zijn in hun werk, vertellen de twee sprekers.

Lange lunchtafels zijn goed voor de productiviteit. Foto: 3D - Moderne Küche (I) © marog-pixcells - Fotolia.com

Lange lunchtafels zijn goed voor de productiviteit. Foto met dank aan Fotolia.

BORROW the time when you need it

Ga flexibel om met tijd. Het is een kwestie van geven en nemen. Dus geef je medewerkers de mogelijkheid om een power nap te doen. Om tijdens werktijd aan iets innovatiefs te werken. Stuur ze een maand betaald op vakantie als ze drie jaar bij je werken, zoals Intell dat doet. Of neem je medewerkers mee naar SXSW ;).

Mass relevance heeft eens per maand de Fantastic Friday, waarop ze met het hele bedrijf onder werktijd wat leuks gaan doen.

STEAL the best aspects of other companies

Kijk naar de ideeën achter de ideeën van bedrijven als Google, Basecamp, Intel of Facebook: bedrijven waar je jaloers op bent, of waar je wel zou willen werken. Maak van hun idee achter het idee vervolgens een vertaling die past bij jouw bedrijf. De ideeën waar het allemaal om draait? Vrijheid, verantwoordelijkheid, innovatie, ontspanning, plezier en waardering.

Wat levert het op?

Het is moeilijk om een business case te maken het soort initiatieven dat de mannen van Mass Relevance hebben genoemd. Daar waren een aantal mensen uit het publiek uiteraard wel benieuwd naar. Uiteindelijk zijn het allemaal middelen om de talenten in je organisatie aan je te blijven binden.

Wij hebben ook niet berekend wat het ons gaat opleveren toen we besloten om met 88 medewerkers naar SXSW te gaan. Maar reken maar dat het bijdraagt aan de motivatie van je medewerkers. En dat is onbetaalbaar.