Trends

7 redenen voor organisaties om de P2P economy te omarmen

  • Leestijd: 5 minuten

Met de snelle opkomst van P2P-diensten als Airbnb en Uber worden bestaande markten wakker geschud. Deze nieuwe ontwikkeling hoeft echter geen bedreiging te zijn voor bestaande spelers. Ook voor hen biedt de collaborative economy kansen.

De eerste grote corporates zijn zich aan het voorbereiden op de revolutie die op dit moment gaande is in de collaborative economy (ook wel sharing economy genoemd) waar consumenten spullen en diensten van elkaar afnemen en niet van ondernemingen. Ze weten de P2P-trend slim in te zetten in hun bestaande bedrijfsvoering en experimenteren met hybride modellen. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste kansen en redenen om mee te doen.

1. Je eigen markt beschermen

P2p-diensten hebben mede een sterke verschuiving teweeg gebracht in hoe we denken over het bezitten van producten. Toegang hebben tot producten en diensten in plaats van ze te bezitten wordt steeds belangrijker. In navolging van de muziekindustrie (Spotify) en de tv- en filmindustrie (Netflix) lijkt nu ook de tijd daar dat boeken op een zelfde manier verspreid gaan worden.

Nederlandse en Vlaamse uitgevers, waaronder uitgeverijen WPG en LannooMeulenhoff, werken aan een abonneeservice waarbij lezers voor een maandelijks bedrag onbeperkt e-boeken kunnen lezen. De uitgeverijen hopen met de dienst (p2p-)piraterij van ebooks tegen te gaan en hun eigen markt te behoeden van terugloop.

Car sharing

Een sector waarin zich dit ook duidelijk manifesteert, is de autobranche. Uit onderzoek blijkt dat millenials steeds minder behoefte hebben aan het bezitten van een auto. Af en toe gebruik kunnen maken van een auto is natuurlijk nog steeds wel wenselijk. Autofabrikanten buigen zich nu over manieren waarop ze kunnen inspelen op deze nieuwe ontwikkeling en zijn druk bezig om zich hierop voor te bereiden. Zo maakte autogigant GM zijn eerste stap in car sharing door samen te gaan werken met P2P car sharing startup RelayRides. En Avis nam in 2013 Zipcar over voor bijna $500 miljoen.

relayrides

2. Nieuwe doelgroepen aanboren

Het aanboren van nieuwe doelgroepen is een tweede belangrijke reden die hier nauw mee samenhangt. BMW hoopt haar klantenbestand uit te breiden met jongere klanten door het uitrollen van de car sharing service DriveNow die zowel betaalbaar is als milieuvriendelijk. Tevens een ideale manier om ervaring op te doen in deze nieuwe P2P-economie.

Uiteindelijk wordt verwacht dat initiatieven zoals DriveNow de hele BMW-groep ten goede komen, omdat alle business units toegang krijgen tot de nieuwe klanten, waardoor cross-selling mogelijk wordt.

bmw-drivenow

3. Je bereik vergroten

De opkomst van P2P-marktplaatsen is al een tijd aan de gang. Bijna alle grote online retailers hebben hun shop geopend voor derden. Particulieren kunnen tweedehands boeken kopen en verkopen op bol.com of Amazon. Maar ook professionele partijen kunnen hun spullen verkopen via spelers als Buy.com, Pixmania, play.com en Walmart of Staples.

bol

En deze trend manifesteert zich in steeds meer markten. Zo biedt China Mobile in Hong Kong haar klanten de kans om teveel gekochte belminuten en databundels te verkopen aan andere klanten die te weinig hebben ingekocht. De Chinese provider heeft een online marktplaats opgezet waar klanten met elkaar kunnen handelen. Een mooie manier om je bereik te vergroten en je merk op een behulpzame manier in de markt te zetten.

4. Nieuwe diensten ontwikkelen

P2P kan ook leiden tot hele mooie nieuwe diensten en proposities. Ziggo stelt de WifiSpots van haar gebruikers open voor andere klanten. De WifiSpots maken gebruik van het modem van bestaande klanten en zetten een eigen netwerk op, dat door andere klanten van Ziggo gebruikt kan worden. Op deze manier kunnen klanten van Ziggo gebruik maken van een gratis wifi-netwerk in bijvoorbeeld hun stad, doordat gebruikers hun routers met elkaar delen. Ook andere providers, zoals UPC, volgen het voorbeeld van Ziggo.

Wifi spots-0-0-670 x 202_tcm14-38592

5. Bestaande diensten verbeteren

Steeds meer traditionele bedrijven kijken hoe ze P2P kunnen inzetten, ofwel door zelf te experimenteren, ofwel door samen te werken met bestaande P2P-spelers. Het is aantrekkelijk voor ondernemingen om te gaan samenwerken met de nieuwe spelers en een beetje van het P2P-succes mee te pakken.

Een mooi voorbeeld van samenwerking zien we in de Zwitserse telecommarkt. Swisscom is een nieuw customer service model aan het testen in Zürich. In een partnerschap met P2P service platform Mila, zijn technisch geschoolde mensen aangesloten die klanten kunnen helpen met hun routers of e-mailsoftware op hun telefoons. Naast lagere kosten en meer flexibiliteit, kan deze dienst ook leiden tot meer contact met mensen in de buurt en daardoor een meer gepersonaliseerde customer experience opleveren.

6. Kosten besparen

DHL experimenteert met een leveringssysteem in Stockholm op basis van crowdsourcing. Via een app genaamd MyWays kunnen gewone mensen pakketten leveren aan klanten van DHL. Door middel van een DHL-netwerk van servicepunten in de hoofdstad van Zweden kunnen consumenten (peers) pakketjes ophalen om deze tegen vergoeding te bezorgen bij andere peers. Via de app zie je welke pakketjes waar moeten worden bezorgd en welke vergoeding je daarvoor krijgt.

Door een gedeelte van hun bezorging uit te besteden kan DHL haar bezorgingskosten drukken. Op deze manier hoeven ze minder personeel in te zetten en kunnen ze flexibeler omgaan met het bezorgen van hun pakketten.

dhl-myways

7. Branding

Het op een juiste manier inzetten van P2P-diensten kan zeer positief zijn voor je merk. Een merk kan zich sympathiek neerzetten door te laten zien dat het iets goed doet. High-end outdoor kledingmerk Patagonia heeft samen met eBay een site gemaakt voor mensen om hun tweedehands Patagonia-kleding te verkopen.

Beide bedrijven moedigen mensen aan om gebruikte goederen te kopen in plaats van het kopen van nieuwe. De opbrengst van de transacties gaat naar non-profitorganisaties. Daarnaast bewijst Patagonia met deze activiteiten de duurzaamheid van haar kleding door te laten zien dat hun hoogwaardige producten ook geschikt zijn voor tweedehands eigendom.

patagonia-ebay

8. Loyaliteit van de klant

Het op een juiste manier betrekken van de consument bij je dienstverlening of productontwikkeling kan leiden tot de ultieme vorm van loyaliteit. Iemand die investeert in een bepaald project of product zal zich veel meer betrokken voelen. Op deze manier kun je consumenten aan je binden en tegelijkertijd input krijgen voor de ontwikkeling van je product of dienst.

De telecom provider Giffgaff kan door hun klantenservice uit te besteden aan hun klanten met twaalf voltijdmedewerkers op de helpdesk de servicevragen van meer dan een miljoen gebruikers beantwoorden. Sneller en beter dan menig concurrent met een tienvoud aan voltijdmedewerkers op de helpdesk.

Klanten stappen minder makkelijk over naar andere bedrijven, brengen zelf nieuwe klanten én productideeën aan. In het voorbeeld van Giffgaff worden klanten onderdeel gemaakt van het bedrijf en zullen ze daarom minder snel geneigd zijn om over te stappen op een andere provider.

giffgaff forum

Conclusie

De P2P economy hoeft geen bedreiging te zijn voor bestaande traditionele spelers. Het is wel zaak dat ze actief gaan experimenteren met deze ontwikkeling en bekijken hoe ze hiervan optimaal gebruik kunnen maken.

Hybride vormen bleken al eerder zeer succesvol te zijn. Denk aan het succes van omnichannelondernemingen, waarbij de online wereld en de fysieke wereld samensmelten. Een dergelijk hybride model zou ook weleens de sleutel tot toekomstig succes kunnen zijn voor organisaties door het omarmen van de sharing economy.