Apps & Tools, Columns, Onderzoek, Reportages

Google Glass: business or pleasure? [SXSW]

0

Het wemelt van de Google ‘Glassholes’ op SXSW. Vooral mannen voeren beschaamd een dialoog met niemand. Terwijl ze door de gangen lopen, zich continu bewust van het feit dat de helft van de mensen denkt: wat een eikel.

Maar Google Glass bevat ongelooflijke technologie en verdient beter dan te figureren in een sociaal-maatschappelijk experiment. Want terwijl Google Glass als consumentenproduct nog een lange weg te gaan heeft, zijn er geweldige professionele toepassingen denkbaar die nu al gebruikt worden door politie, brandweer, artsen en soldaten.

Sam Gaddis van Mutual Mobile neemt ons mee in een aantal fictieve en bestaande voorbeelden. Hij sprak met veel hulpverleners die ‘tons of ideas‘ hadden voor toepassingen in noodsituaties, operaties en diagnostiseren.

glass 8

Veel usecases zijn weinig sexy, maar wel erg bruikbaar. Hier haalt een medewerker – met zijn handen vol – gegevens op over een apparaat:

glass 1

Patrick Jackson, brandweerman en Android-developer, bouwde onderstaande app zelf. De app wijst aan waar de schaar in de verongelukte auto moet:

glass 7

Deze usecase is erg bruikbaar voor brandweermannen. Helaas is Google Glass alleen niet bestand tegen deze omstandigheden:

glass 6

Gaddis sprak met politieagenten. Ze kwamen allemaal met ditzelfde idee:

glass 3

Ook sprak hij met monteurs. Zij zien een rol voor Google Glass bij het opzoeken van onderdeelgegevens en het bestellen van onderdelen, zonder hun vettige handen te hoeven gebruiken:

glass 2

De politie van New York is begonnen met toepassing van Google Glass in hun werk:

glass 5

Business or pleasure?

Gaddis citeert Sonny Vu: “This new world of wearables will never arrive if nobody consents to wear them.” Een belangrijke reden waarom Google Glass in de professionele omgeving sneller geaccepteerd zal worden is eenvoudig: het heeft een evident gebruiksdoel. Zoals een monteur ook een momentsleutel, of een chirurg een scalpel gebruikt voor zijn werk. Daarvoor zal hij ook niet de neiging hebben zich te verontschuldigen.

Daarnaast ligt de vraag ‘zit je nou met mij of met iemand anders te praten?’ een stuk minder gevoelig in een werkomgeving. De eerste – belachelijk malle – mobiele telefoons konden destijds alleen door businessmen sans gene gebruikt worden, en zijn nu gemeengoed. Sociale acceptatie is vaak gewoon een kwestie van tijd.

Foto intro met dank aan Fotolia.