Infographic, How to

Zo haal je het maximale uit je infographic

0

Het is door de jaren heen wel bewezen dat een infographic een effectief marketingmiddel is voor organisaties. Je complexe boodschap wordt op een begrijpelijke manier verspreid, het vergroot je naamsbekendheid en je positioneert jezelf als expert binnen jouw vakgebied.

Maar hoe komt het dat de ene infographic vaker gedeeld wordt dan de andere? Hoe zorgen infographics voor meer bezoekers voor je website en hoe helpen ze bij SEO? Dat vertel ik je in dit artikel. Wat zijn de elementen die ervoor zorgen dat je het maximale uit je infographic haalt?

Concept, ontwerp en verspreiding

Wat maakt een infographic geslaagd? Het proces rond een infographic maken is in principe op te splitsen in drie delen: concept, ontwerp en verspreiding. Alle drie deze onderdelen zijn even belangrijk.

Zo zal je infographic weinig aandacht krijgen wanneer het verhaal of de boodschap niet aansluit op je doelgroep. Als het ontwerp niet uit de verf komt, zal je verhaal niet op de juiste manier worden gepresenteerd. En als je promotie niet goed wordt uitgevoerd, zal niemand je creatie te zien krijgen.

Ervoor zorgen dat het concept, ontwerp en de verspreiding goed in elkaar zitten is noodzakelijk, maar het belangrijkste is misschien nog wel dat ze ook goed op elkaar aansluiten. Zo moet je bij het uitdenken van je concept het ontwerp van de infographic al in je achterhoofd hebben, en moet je tijdens de ontwerpfase al rekening houden met de doelgroep waar het eindresultaat voor bestemd is.

2014-02-26_1420

Elementen van een winnende infographic

We moeten het concept, ontwerp en de verspreiding van de infographic dus vlekkeloos op elkaar aan laten sluiten. Maar hoe krijgen je dat voor elkaar? Onlangs beschreef Heyo de volgende 7 key components van een winnende infographic, die zorgen dat de drie delen één geheel vormen.

Aan de hand van een voorbeeld, de infographic hieronder, zal ik deze 7 punten langslopen. Deze infographic van Funders and Founders laat zien hoe we ons werk gedaan krijgen en hoe we die altijd terugkerende afleidingen ontwijken.

productive

1. Het verhaal

Weinig mensen zitten te wachten op een saai verhaal over jouw bedrijf of producten. Vertel dus een verhaal waar men ook echt iets aan heeft. Begin met het bedenken van de hoofdboodschap en ontwikkel hieruit het concept. Je kunt verschillende kanten op, als je maar zorgt dat wat je vertelt ook echt iets toevoegt voor het publiek.

Als we kijken naar ons voorbeeld is het binnen een seconde wel duidelijk waar de infographic over gaat en wat je eraan hebt. De afbeelding is niet complex en de verhouding tussen tekst en afbeelding zit goed in elkaar.

2. Stijl

Een ‘stijlvolle’ infographic voldoet aan een aantal kenmerken. Zo is deze visueel aantrekkelijk (niet geheel onlogisch) en verteerbaar. De ideale infographic laat in één oogopslag de boodschap zien en biedt de mogelijkheid om dieper het onderwerp in te duiken.

Wanneer je voor de eerste keer naar ons voorbeeld kijkt komt de infographic behoorlijk druk over. Het is ook niet direct duidelijk waar je moet beginnen met lezen. De stijl past echter wel goed bij het verhaal.

3. Eenvoud

Strooi niet te veel met verschillende lettertypes en kleuren, maar houd vast aan één stijl. Prop je infographic ook niet vol met data, maar bewaar wat van deze informatie voor bijvoorbeeld een tweede infographic. Zorg er tenslotte voor dat de verschillende onderdelen netjes in elkaar overlopen, zodat je niet van de hak op de tak springt.

De consistentie van stijl in de infographic van Funders and Founders is een positief punt. Daarnaast wordt er door het gebruik van verbindingslijnen niet van de hak op de tak gesprongen, waardoor het geheel goed te volgen is.

4. Afmeting

Je kunt jouw infographic natuurlijk zo lang maken als je zelf wil, maar als je wil dat de kijker niet afhaakt, kun je maar beter niet verder gaan dan 5000 pixels lang. Daarnaast is het verstandig de afmetingen zo te kiezen dat de infographic er ook goed uit ziet op je blog en social media.

Een alternatief kan zijn om te kiezen voor een korte infographic. Funders and Founders hebben hier dus voor gekozen bij hun infographic. Met het gebruik van deze afmetingen weten ze zeker dat de afbeelding overal goed uit de verf komt.

5. Statistieken

De meeste infographics bevatten altijd wel wat statistieken. Wanneer je ze in jouw creatie verwerkt, houd er dan rekening mee dat je data gebruikt die actueel en betrouwbaar is en ook echt iets toevoegt. Informatie die geen functie heeft kun je beter weglaten.

Echte statistieken vinden we niet terug in onze voorbeeld infographic. We weten dan ook niet waar de adviezen op gebaseerd zijn. Een aantal van de gegeven tips is echter behoorlijk vanzelfsprekend waardoor een wetenschappelijke onderbouw hierbij vrij overbodig is.

6. Deelbaarheid

Dit is misschien wel het belangrijkste component. Als je infographic niet shareable is zal niemand hem zien. Verwerk je eindresultaat in een blogpost, vraag invloedrijke personen om het te delen en plaats vanzelfsprekend ook op je social media kanalen.

Wanneer je infographic veelvuldig wordt gedeeld levert dit veel (gratis) reclame voor jouw bedrijf op. En wanneer de infographic linkt naar je website zorgt dit tegelijkertijd ook nog voor verbetering van je SEO.

7. Bron

Dit punt sluit aan op nummer 5. Onderbouw je statistieken met referenties en geef daarmee geloofwaardigheid aan jouw informatie. Door het toevoegen van bronnen krijgt je infographic nog net wat meer waarde.

Geen vaste regels

Er bestaan geen vaste regels voor het maken van een infographic. Het is echter wel verstandig om de bovenstaande punten te verwerken in jouw creatie. Verder ben je volledig afhankelijk van je eigen creativiteit en fantasie. Wil je zelf aan de slag? Lees dan ook dit artikel van Rob Blaauboer en deze van Ray Meur over het zelf maken van infographics. Gebruik jij infographics in je contentmarketing? Wat zijn je ervaringen? Laat het weten in de comments hieronder.