Onderzoek

iPad-eigenaren, pas op! Je geeft meer uit via je tablet

0

Online shoppen, we doen het allemaal. Maar tabletbezitters moeten uitkijken. Zij kopen meer, zo blijkt uit recent onderzoek, simpelweg omdat ze een iPad of ander tablet gebruiken tijdens het online shoppen. De oorzaak daarvan ligt in het zogenaamde ‘endowment effect’: mensen die net iets hebben gekocht of gekregen, zijn direct daarna bereid om meer te betalen voor dat product dan niet-eigenaars. Bovendien hechten ze er ook veel meer waarde aan.

Dat gevoel van eigendom en waarde wordt met name opgeroepen door het product aan te raken. Omdat apen ditzelfde gedrag vertonen, beschouwen wetenschappers het als evolutionair gedrag. Tot zover het offline ‘endowment effect‘.

Online shoppen op een iPad of andere tablet

Nu terug naar de iPad en het online shoppen. Want wat blijkt uit onderzoek? Het feit dat je op een iPad of andere tablets via een touchscreen kunt ‘aanraken’ brengt datzelfde ‘endowment effect’ teweeg. Waardoor je je dus snel hecht aan een product dat je hebt aangeklikt en ook bereid bent om er meer voor te betalen dan iemand die surft met een muis of een touchpad.

De verschillen zijn opmerkelijk: gemiddeld hadden de touch screen shoppers ca. 68 dollar over voor een product waarvoor de muisshoppers 47 en de touchpadgebruikers 44 dollar wilden betalen. Hierbij dient aangetekend te worden dat het ‘endowment effect’ niet optreedt bij een touch screen laptop maar uitsluitend bij tablets. Een tablet verleidt mensen als vanzelf tot impulsaankopen. Mogelijk omdat het zo simpel werkt en natuurlijk aanvoelt.

Raak me aan: de rol van de interface bij het online shoppen

Met andere woorden, de interface gaat hier met ons aan de haal of, als je het minder sterk wil stellen, bepaalt voor een (fors) deel hoe mensen online shoppen. En dat zie je terug in het aankoopgedrag. Door een ander device te gebruiken kijken we dus anders naar exact dezelfde content die dan opeens een oeroud menselijk gedragsmechanisme in werking laat treden.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

De marketingles voor online shoppen

De marketinglessen die je hieruit kunt leren zijn simpel:

  • algemeen menselijk gedrag is door de tijd heen constant gebleven;
  • offline en online klantgedrag lijkt dan ook meer op elkaar dan vaak gedacht wordt;
  • maak algemeen menselijk gedrag tot uitgangspunt voor het ontwikkelen en verbeteren van producten en diensten en sluit aan bij dat wat mensen altijd al hebben gedaan;
  • zorg letterlijk en figuurlijk voor raakvlakken, dan is de kans op succes het grootst.

Een simpel voorbeeld: stel je hebt een outdoorzaak en verkoopt fleecevesten, dan is het slim om die zo ‘tastbaar’ mogelijk af te beelden in je webshop. Slechte foto’s (zoals je nog wel op Marktplaats ziet) verleiden minder tot ‘aanraken’ en dus tot online shoppen en aankopen.

De les voor de tabletbezitter die houdt van online shoppen

De les voor die de tabletbezitter die graag online shopt is net zo simpel: realiseer je dat je op je tablet doet wat mensen al eeuwenlang doen. Daar hoeft niks mis mee te zijn, maar weet wel dat je het doet en wees je ervan bewust hoe het ‘endowment effect’ werkt tijdens het online shoppen.

Kortom, we denken allemaal met onze tijd mee te (moeten) gaan, maar zelfs bij het online shoppen laten we ons leiden door oeroude gedragsprincipes en de iPad speelt daar (ook zelf als product) handig op in.

Foto intro met dank aan Fotolia.