Apps & Tools, How to

Vier e-mailmarketingtips om meer uit Gmail te halen

0

Gmail houdt de gemoederen lekker bezig in de wereld van e-mailmarketing. Elke nieuwe release, of het nu gaat om een priority-inbox of promotietabs, lijkt erop gericht om het leven van de e-mailmarketeer zuur te maken. Maar als je nog eens goed kijkt, zie je misschien dat recente ontwikkelingen bij Gmail ook een hoop kansen bieden.

1. Toon je CTA in de onderwerpregel

Zou het niet mooi zijn als je ontvangers al op je call-to-actions (CTA’s) kunnen klikken zonder dat ze daarvoor je e-mail hoeven te openen? Hoeveel extra conversie zou dat wel niet opleveren? Dankzij Gmails Actions in the Inbox is deze vraag niet langer hypothetisch.

Gmail biedt verzenders daarmee namelijk de mogelijkheid om bepaalde CTA’s al in de onderwerpregel te tonen. Stel, je organiseert een evenement waarvoor je mensen per e-mail uitnodigt. Met deze mogelijkheid kunnen ontvangers al laten weten of ze wel of niet aanwezig zijn, voordat ze je mail openen:

Toon je CTA al in de onderwerpregel

Hetzelfde zou je kunnen doen om:

  • Reviews te verzamelen voor een webshop
  • Reisinformatie te tonen
  • Reizigers te laten inchecken voor een vlucht
  • Mensen een nieuwsbriefaanmelding te laten bevestigen
  • En nog veel meer

Hoe te activeren

Om een CTA in de onderwerpregel te tonen, moet je gebruik maken van Schema.org. Dit is een techniek waarmee je metadata aan de broncode van een html-document toevoegt, waardoor Gmail een beter idee krijgt van de inhoud van een e-mail.

Voor het eerdergenoemde voorbeeld van een evenement, moet je dus duidelijk maken dat je e-mail een uitnodiging bevat, en wat daar de verschillende antwoord-opties van zijn. Dat kan bijvoorbeeld met deze Schema.org-code.

Meer voorbeeldcodes vind je op de site van Google Developers.

Let op: kies altijd voor alleen html

Google geeft op zijn Developers-sectie meestal meerdere manieren aan om Schema.org-opmaak toe te voegen aan een e-mail. Ik raad je echter aan niet voor de variant te kiezen waarbij je gebruik maakt van scripts, aangezien dat bij andere e-mailproviders tot deliverability-problemen kan leiden. Kies dus altijd voor de versie met alleen html.

Ook is het van belang aan te merken dat Gmail momenteel (nog) geen garanties geeft dat het opnemen van Schema.org-codes daadwerkelijk iedere keer leidt tot het tonen van CTA’s in de onderwerpregel.

2. Val op in de Promotions-tab

Gmail voert momenteel tests uit in de Promotions-tab, waarbij gebruikers e-mails kunnen bekijken in een visueel meer aansprekende grid-view:

De nieuwe grid view in de tab met promotionele e-mails

Omdat deze optie zich nog in een testfase bevindt, is het alleen nog maar beschikbaar voor een select aantal gebruikers. Google kennende duurt het echter niet lang meer voordat deze optie voor iedereen beschikbaar is. En als dat zo ver is, kan je maar beter vast voorbereid zijn.

Hoe te activeren

Ook om je e-mails te laten opvallen in de grid-view moet je gebruik maken van Schema.org. Geef aan dat het om een promotionele e-mail gaat, en (als je dat wilt) welke afbeelding Gmail in de preview toont.

Zo bijvoorbeeld:

<div itemscope itemtype="http://schema.org/Offer">
  <link itemprop="image" href="http://www.example.com/product_image.jpg"/>
</div>

Meer voorbeeldcodes vind je bij Google Developers. Vergeet hierbij niet wat ik eerder vermeldde over het gebruik van scripts: gebruik alleen html.

3. Toon je Google+-pagina naast je e-mail

Sinds kort zien Gmail-gebruikers naast e-mailings vaak de Google+-pagina van de betreffende verzender. Het lijkt erop dat dit een poging is van de zoekgigant om zijn sociale netwerk wat onder de aandacht te brengen, aangezien Gmail-gebruikers alleen recente posts van Google+-pagina’s zien.

Desalniettemin is het voor marketeers een mooie mogelijkheid om meer volgers op Google+ te krijgen en hun e-mails opvallender te maken.

Toon je Google+-pagina naast je e-mails

Hoe te activeren

Maak een Google+pagina aan voor je bedrijf (als je die niet al hebt) en verifieer de pagina via je eigen website.

Van de Google Support-pagina’s:

“Uw Google+ pagina moet een geverifieerde website zijn met het domein waarvandaan u e-mails verzendt. In het algemeen moet het domein van de afzender van de e-mail overeenkomen met dat van de geverifieerde website. Als uw website is geverifieerd als http://www.example.com, moet de e-mail worden verzonden via het domein @example.com. Als u e-mail verzendt via een subdomein van het geverifieerde domein (zoals @xyz.example.com), koppelen we dit aan uw pagina, tenzij er een andere Google+ pagina is gekoppeld aan dat adres.”

Daarnaast is het noodzakelijk dat je e-mails tekent met DKIM en SPF, en moet je minimaal 1000 e-mails per week versturen vanaf het betreffende domein.

4. Maak je e-mails SEO-proof

Het klinkt misschien als een idioot idee om e-mails SEO-proof te maken, maar feit is dat Google momenteel experimenten uitvoert met het tonen van de inbox in de zoekresultaten. Ook deze functie is nog niet beschikbaar voor alle gebruikers, maar dat betekent niet dat je geen voorbereidingen kan treffen voor als dat wel zo is.

Maak je e-mails seo-proof

Hoe te activeren

Uit de previews die Google beschikbaar stelt, blijkt dat een e-mail (automatisch dan wel handmatig) moet zijn gemarkeerd als belangrijk.

Wanneer vindt Gmail een document belangrijk?

Volgens een document van Google, baseert Gmail zich op ingewikkelde wiskundige formules (pdf) om te bepalen of een e-mail belangrijk is of niet. Zoals wel vaker het geval is bij Google, zijn de precieze algoritmes die het bedrijf gebruikt niet bekend. Maar in grote lijnen komt het er op neer dat de volgende zaken bijdragen aan een priority-ranking:

  • Interactiviteit: Hoe vaak opent iemand je e-mails? Klikt hij op de links? E-mailen jullie heen en weer? Voor Gmail is interactie een indicatie dat iemand jouw e-mails belangrijk vindt. Zorg dus voor zo hoog mogelijke open-rates en zoveel mogelijk click-throughs. Hoe? Daar zijn verschillende technieken voor, maar de belangrijkste is door alleen relevante e-mails te versturen. Voorkom verder dat mensen je niet kunnen antwoorden, gebruik dus geen no-reply-adres.
  • Inhoud: Door te kijken naar welke steekwoorden in het verleden zorgden voor een hoge mate van interactie, bepaalt Gmail welke e-mails iemand interessant vindt. Als jij bijvoorbeeld voetbalaanbiedingen naar iemand stuurt die met zijn vrienden vaak over de eredivisie mailt, vergroot dat de kans dat je mails in de priority-inbox belanden.

Inzicht geven in je mail

Tot slot kan ook hier Schema.org je helpen om beter op te vallen in de zoekresultaten. Door microdata te gebruiken, kan je Google beter inzicht geven in de inhoud van je mail. Hierdoor kan de zoekmachine bijvoorbeeld dit doen:

Hoe te activeren

Wat vind jij?

Wat vind jij van deze nieuwe ontwikkelingen binnen Gmail? Welke nieuwe functie vind je het nuttigst? En ga je je er op voorbereiden om deze features gebruiken? Of gebruik je ze al? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.

Foto intro met dank aan Fotolia.