Cases, How to, Onderzoek, Reportages

Affiliates en marketeers: maximaliseer je mobiele conversie

0

Goed om te weten: in het weekend zijn enorme pieken te zien in aankopen, op zowel mobiel als tablet. “The weekend’s gone mobile”, aldus Kevin Edwards van Affiliate Window, tijdens de Affiliate Dag 2014. Ook vlak voor Kerst is er een duidelijke stijging van het aantal mobiele aankopen, vertelde hij. Het inspelen op deze pieken biedt zowel voor adverteerders als affiliates grote kansen. Hoe speel je daarop in?

Case: mobiele aankopen in de UK

De UK is koploper op het gebied van mobiele aankopen. Dit blijkt uit de Zanox Mobile Performance Barometer 2013. Het aandeel van mobiel in de UK groeit sterk. In 2013 was 10% van de omzet bij Affiliate Window afkomstig vanuit mobiele devices.

Country-Performance-Mobile

Via tablets converteer je meer en beter

Het tablet en mobielverkeer laten een enorme stijging zien, maar er zijn grote verschillen in het conversieratio per device. Alhoewel het conversieratio van mobiel stijgt, ligt het conversieratio op mobiel een stuk lager dan het conversieratio op tablet. Ook de gemiddelde orderwaarde ligt op tablet een stuk hoger. Tabletverkeer heeft in de UK zelfs een hoger conversieratio dan desktop.

Oriënteren via mobiel, conversie via tablet of desktop

De cijfers benadrukken hoe belangrijk het is om onderscheid te maken tussen tablet en mobiel verkeer. Hatice van Leeuwen, ook van Affiliate Window, benadrukt ook het belang van een specifieke mobiele strategie. Veel consumenten oriënteren op mobiel, maar de uiteindelijke conversie wordt gerealiseerd via tablet of desktop.

conversieratio-devices

Mobiele creativiteit

De top affiliates in de UK hebben allemaal een mobiele site en een app. Het omarmen van mobiel en het uitwerken van creatieve online en offline concepten is voor affiliates de kans om te groeien.

Mobile friendly adverteerders

Hatice van Leeuwen deelt enkele succesvolle mobiele initiatieven, waaronder de fashion apps ASAP54 en de op Tinder gebaseerde app Stylect.
Van Leeuwen adviseert om alleen mobile friendly adverteerders te promoten. Het is zonde om bezoekers vanuit een mobiele site of app door te sturen naar een reguliere website.

Online naar offline

De invloed van online op offline verkopen is voor veel retailers een uitdaging. Affiliate Window presenteerde hiervoor een unieke oplossing in samenwerking met card-linking platform Birdback: .Een kortingscode of cashback wordt online aangeboden via een affiliate, de consument claimt de aanbieding en registreert zijn/haar bankpas of creditcard. Hiermee wordt de aanbieding gekoppeld aan de bankpas en automatisch toegekend wanneer er in de winkel wordt afgerekend. Er zijn geen aanpassingen nodig op de winkellocatie en de affiliate wordt beloond voor de offline verkoop waaraan hij/zij heeft bijgedragen.

Voorbeeld: online vouchers

Online vouchers voor in-store aankopen zijn een goed voorbeeld van mogelijke m-commerce strategieën. Er ligt hiernaast ook veel potentie op het gebied van geo-targeting, zoals te zien is in dit filmpje, een origineel voorbeeld van een geo-targeting campagne vanuit een app.

Accepteer cookies

Affiliate marketing: betrek partners in vroeg stadium

Out-of-the-box denken loont. Wilco de Kreij deelt in zijn presentatie tactieken die we in Nederland volgens hem nog te weinig toepassen binnen affiliate marketing. Een succesvolle affiliate campagne begint volgens Wilco allemaal met een goede voorbereiding, waarbij affiliates al in een vroeg stadium betrokken worden bij de planning om zo te bouwen aan een lange termijn relatie.

Eerst eigen traffic, dan optimalisatie

Wilco lanceert zijn campagnes altijd eerst via eigen traffic (Adwords, Social Media, Nieuwsbrief) om vervolgens diverse tests op te zetten voor conversie-optimalisatie. Daarna pas sluit hij affiliaties aan. Zo kan hij conversiedata delen met affiliates, dit helpt om affiliates te overtuigen het product te promoten.

Tip: organiseer een affiliatewedstrijd

Een affiliatewedstrijd kan affiliates stimuleren om extra sales te realiseren, bijvoorbeeld een beloning bij een x aantal verkopen of de eerste met een x aantal verkopen om ook nieuwe affiliates een kans te geven. Een originele manier van Wilco om affiliates te benaderen is door middel van retargeting via Facebook. Target zo bezoekers van je affiliate pagina of een e-maillijst van interessante affiliates met behulp van Custom Audiences.

Meer inspiratie opdoen over affiliate marketing? Bekijk alle presentaties online.

Foto intro met dank aan Fotolia.