Apps & Tools

Nieuw: online magazines maken met WordPress

0

In mei werd bekend dat er een nieuw publishing platform ontwikkeld is door het Haagse online communicatiebureau Dutch Giraffe. Met het nieuwe platform WordPress Magazines geven ze antwoord op de behoefte aan een gebruiksvriendelijke tool voor het maken en verspreiden van een responsive online magazine. Is dit een succes? En hoe werkt het en wat kan het? 

Ik ben een fervent bouwer van WordPress websites en werd getriggerd door het persbericht over het nieuwe platform. Zouden ze echt iets moois hebben gemaakt? Dat zou wel eens interessant kunnen zijn! Ik schreef me in voor een van hun masterclasses en zo bevond ik me donderdag 17 juli bij de Masterclass WordPress Magazines in de Haagse Caballerofabriek.

Bij het begin beginnen

Laten we even bij het begin beginnen: WordPress. WordPress is ontstaan uit onvrede van Matt Mullenweg over blogsoftware B2. Matt wilde een systeem waarmee hij makkelijk content kon publiceren. Hij kopieerde de broncode van open source software B2, werd geholpen door software developer Mark Little en samen lanceerden ze in 2003 de eerste versie van WordPress. Ze hadden toen nooit kunnen bedenken dat twaalf jaar later 22 procent van alle websites met hun software gebouwd zouden zijn.

WordPress is meer dan blogsoftware

WordPress werd oorspronkelijk gelanceerd om mee te bloggen, maar heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een volwaardig content management systeem waar je, naast blogs, ook professionele websites mee kunt maken. Grote bedrijven als PlayStation, Samsung en Ford maken er gebruik van.

Wat kun je er allemaal mee?

Maar er kan nog meer met WordPress. Je kunt er een forum mee maken, een ledenwebsite mee bouwen of een complete webshop mee opzetten. Onze eigen Belastingdienst heeft zelfs hun intranet, beschikbaar voor alle 28.000 medewerkers van de Belastingdienst, de Douane en Toeslagen laten baseren op WordPress. En nu kun je dus ook online magazines maken met WordPress.

Maken van een online magazine

Het bureau DutchGiraffe maakt al langer online magazines voor bijvoorbeeld de provincie Noord-Brabant. Deze magazines zijn geoptimaliseerd voor desktops en tablets en worden gemaakt in MagStream met Flash en HTML5. Voor Brabant Magazine is een groot budget beschikbaar, waardoor elke spread custom gemaakt kan worden. Over de redactie en het design wordt hard nagedacht. Doordat er geen print-variant aan vooraf is gegaan, is er veel vrijheid qua vormgeving. Het magazine draait nu drie jaar en het aantal lezers en de leestijd nemen steeds verder toe.

Aanleiding: duur & slechte optimalisatie voor mobiel

Het bureau kreeg steeds vaker de vraag of online magazines ook voor smartphones geoptimaliseerd konden worden. Als je een nieuw online magazine lanceert en hier een e-mailmarketincampagne aan koppelt, lezen veel mensen de e-mails op hun mobiel. Als ze dan vervolgens doorlinken naar het magazine dat niet geoptimaliseerd is voor een smartphone, is de beleving niet goed, haken ze af en is het lastig ze weer terug te winnen. Dat was dus een punt om mee aan de slag te gaan.

Daarnaast kwam ook de vraag regelmatig terug of het ontwikkelen van een online magazine goedkoper kon. Deze twee vragen hebben geleid tot de ontwikkeling van WordPress Magazines. De productiekosten van een online magazine konden verlaagd worden door een gebruiksvriendelijke achterkant te maken. WordPress is onder andere zo succesvol door de gebruiksvriendelijkheid, dus waarom het wiel opnieuw uitvinden?

Feiten en cijfers online magazines (responsive)

Hoe werkt het?

Als je met WordPress Magazines aan de slag gaat, staat WordPress inclusief het WordPress Magazines-thema op de server bij DutchGiraffe. Je krijgt inlogcodes en kunt daar aan de slag. Dit betekent ook dat het bureau alle updates doet, nadat het eerst heeft gecheckt of het thema compatible is met de update. Er valt dus weinig te tweaken, omdat je geen toegang hebt tot de core-bestanden. Ook stijlen via CSS is niet mogelijk. Wat wel kan, is je eigen ontwerp aanleveren, mits het responsive is. WordPress Magazines is gebaseerd op mobile first, alles werkt met swipe en tab.

Sommige functionaliteiten zijn weggelaten

Je hebt minder vrijheid dan bij een ‘normale’ WordPress-website. Op basis van zes jaar ervaring met digitale magazines heeft DutchGiraffe de keuze gemaakt om een aantal functionaliteiten weg te laten. Ze zijn daar vrij streng in: sommige dingen kunnen (mogen) niet, omdat zij weten dat het niet werkt. Je kunt wel zelf gebruikers aanmaken, maar hebt geen toegang tot de plugins en WordPress instellingen.

Verstuur je nieuwsbrief direct vanuit WordPress

De SEO plugin van Yoast is standaard aanwezig, net als een Newsletter-tool waarme je je online magazine direct per e-mail kunt versturen. Dit is overigens een mooie tool, waarbij je met een drag & drop systeem een nette nieuwsbrief in elkaar kunt zetten, die je direct vanuit WordPress kunt versturen. Je hebt dus niets anders nodig dan WordPress Magazines om je online magazine te maken, te publiceren en te verspreiden. Mocht je de newsletter-tool liever niet gebruiken, dan is een koppeling met onder andere Mailchimp ook mogelijk.

Mogelijkheden in vormgeving

Als je niet kunt stijlen via CSS, hoe bepaal je dan de opmaak van je online magazine? Daar heb je de thema-opties voor. Je kunt hier de lettertypes en -groottes van de body tekst en h1 t/m h6 bepalen. Je hebt slechts keuze uit drie fonts: Arial, Verdana en Georgia. Dit is een bewuste keuze, om het magazine niet te zwaar te maken om te laden.

Het is wel mogelijk om een Adobe Typekit te koppelen om zo meer fonts te kunnen gebruiken. Als je alle thema-opties één keer goed instelt, kun je ze daarna laten staan om de continuïteit van je opmaak in verschillende edities van je online magazine te waarborgen. In de thema-opties is het ook mogelijk om Google Analytics aan je magazine te koppelen zodat je kunt monitoren en bijsturen.

Online magazinesHoe werkt het opmaken?

Het opmaken van de pagina’s gebeurt met een visual composer, ofwel een drag & drop systeem. Je voegt eerst een rij toe en aan die rij voeg je elementen toe. De elementen bestaan nu uit een tekstblok, afbeelding, swideshow of video, maar te verwachten valt dat hier nog meer opties bij gaan komen. Voeg je één element in een rij toe, dan wordt dat element paginabreed getoond, voeg je twee elementen naast elkaar toe, krijg je twee kolommen, enzovoorts.

Bij elk element kun je de achtergrondkleur wijzigen. Om alles responsive te houden, kun je de hoogte/breedte alleen in percentages invoeren en niet in pixels.

Je kunt hele pagina’s als template opslaan, maar het is ook mogelijk om alleen een bepaald deel van de pagina als template te bewaren.

Vertaal je InDesign-grid naar WordPress Magazines

DutchGiraffe raadt aan om eerst een grid in InDesign te maken en die vervolgens te vertalen naar WordPress Magazines. Ze denken dat het na een tijdje oefenen mogelijk is om in één dag een magazine te maken. Ze maken met WordPress Magazines zelf online magazines voor onder andere Robeco en FrieslandCampina.

De toekomst van WordPress Magazines?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik onder de indruk was van de demo. Aan de achterkant ziet alles er clean en overzichtelijk uit. Ook voor mensen die nog geen ervaring met WordPress hebben, werkt het heel intuïtief. Je moet wel goed nadenken hoe je je magazine eruit wilt laten zien, maar over de werking en responsiveness hoef je je geen zorgen te maken; dat gaat allemaal automatisch. Ook de inhoudsopgave wordt automatisch gegeneerd en ziet er gelikt uit. Opties om het magazine via social media te delen, zitten er ook standaard in.

Voor gebruikers is het ook direct duidelijk dat je met verticaal swipen dieper op de pagina ingaat en meer kunt lezen en dat je met horizontaal swipen naar de volgende pagina gaat. En ik ben het met DutchGiraffe eens: als je al een grid in InDesign hebt gemaakt en je je weg in het thema weet te vinden, moet het kunnen om in één dag een online magazine in elkaar te zetten. Aangezien het platform pas net twee maanden live is, twijfel ik er niet aan dat er nog functionaliteiten bij gaan komen.

Eén nadeel

Voor mij is er één nadeel. Dat je licentiekosten moet betalen om WordPress Magazines te mogen gebruiken, daar kan ik me volledig in vinden, er moet voor DutchGiraffe immers een verdienmodel aan zitten. De licentiekosten bedragen € 3000 ex. BTW per jaar.

DutchGiraffe gaat er echter van uit dat een bedrijf die licentie koopt en vervolgens alleen voor zichzelf magazines gaat maken. Je kunt maar één logo toevoegen in de footer en je kunt de thema-opties alleen voor alle edities van een magazine instellen en niet per magazine wijzigen.

Is het betaalbaar en bereikbaar?

Het idee achter WordPress Magazines is echter om het maken en publiceren van online magazines betaalbaar en bereikbaar te maken. DutchGiraffe richt zich op de massa en wil dat een gemiddeld reclamebureau, grafisch designer of webbouwer ook met de tool overweg kan. Maar zou een reclamebureau voor elke klant die een online magazine wil publiceren een aparte licentie kopen? Het zou voor hen nòg interessanter zijn als ze met die ene licentie voor meerdere klanten kunnen publiceren. Of denk ik nu niet groot genoeg? Wat denken jullie? Ik lees jullie mening graag in een reactie.

Foto intro met dank aan Fotolia.
Afbeeldingen komen van DutchGiraffe.