Cases, Strategie

Voorkom dat gebruikers van je app afhaken: test met de crowd!

0

Met meer dan 1 miljoen apps in de Apple Appstore en de Google Playstore is het niet heel gek om eens te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een app te ontwikkelen. Van die 1 miljoen apps wil je dan wel dat jouw app daadwerkelijk gebruikt wordt. Hoe weet je zeker dat je applicatie op die manier is ingericht dat de eindgebruikers de app zo ervaren als jij het bedoeld hebt?

Waarom we luisteren wel eens overslaan

Je hebt twee opties bij het ontwikkelen van een app: een app creëren met eigen ontwikkelaars of de ontwikkeling uitbesteden aan bedrijf. In beide gevallen krijg je geen directe feedback van de uiteindelijke gebruikers. Daarvoor moet je zelf actief de crowd opzoeken: je doelgroep is daar onderdeel van. Of je nou een app hebt voor zwangere vrouwen of voor fanatieke gamers, ze zijn allemaal onderdeel van de crowd. Vaak zal maar een specifieke doelgroep van de crowd jouw publiek zijn, ofwel je eindgebruiker.

Soms is het moeilijk om de tijd te nemen om naar je publiek te luisteren. Er zijn vast nog 100 andere dingen die je aandacht vragen. Luisteren is een waardevolle vaardigheid en als je weet hoe je die moet gebruiken, ontdek je misschien wel de geheimen om een goede website of applicatie samen te stellen. Stop dus heel even met multitasken: focus en luister naar je publiek.

5 redenen om je app met je publiek te ontwikkelen

Er zijn er vast wel meer.  Maar laten we beginnen met in elk geval vijf herkenbare redenen om je publiek te betrekken bij de ontwikkeling van een app.

1. Organisatieblindheid: zie jij wel wat jouw publiek ziet?

Dit komt veel voor: Je zit zo bovenop je app of website, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dat is waar een derde partij van pas kan komen. In eerste instantie zouden dat vrienden, familie, of collega’s kunnen zijn, die al veel feedback op het gebruik kunnen geven. In een later stadium geven je eindgebruikers de meest waardevolle informatie. Je publiek heeft bepaalde verwachtingen die jou als ontwikkelaar misschien onbekend zijn – een belangrijke reden om goed te luisteren.

2. De eerste indruk telt: voorkom afhaken

De kans is groot dat als iemand de app bij eerste gebruik als onprettig ervaart, het meteen de laatste keer is dat hij of zij ervan gebruik maakt. Daarom is het goed om nog voor de lancering tijd te nemen om uit te zoeken wat je publiek nou echt wil. Daardoor kom je erachter waar gebruikers naar op zoek zijn. Functionaliteitsfouten zijn ook een killer voor een app en mag je daarom niet over het hoofd zien. Zodra de zogenaamde ‘bugs’ teveel aanwezig zijn, haken gebruikers af: ze ervaren de app dan als irritant.

3. Luister om te leren

Leren is de belangrijkste reden om naar je publiek te luisteren. Hierdoor weet je niet alleen wat je publiek wil, maar ook waar je in de toekomst op moet letten. Je publiek geeft je, naast praktisch advies, inzicht van hun denkwijze, en dat is iets dat over het algemeen erg waardevol is. Uitvinden wat je gebruiker wil is daarom cruciaal. Je publiek heeft de app nog nooit gezien en is ook niet bang om een eerlijke mening erover te geven. Ook zijn deze testers degenen die je app zullen vergelijken met andere apps en je app beoordelen aan de hand van hun eigen behoeften.

4. Stel vragen

Door vragen te stellen kun je onderwerpen uitpluizen die voor jouw app belangrijk zijn. Ja, je publiek zal kritisch zijn. Maar zoals ik eerder noemde: uiteindelijk zijn zij degenen die ermee aan de haal moeten. Vragen stellen over de positieve of negatieve aspecten van je app zijn, om mee te beginnen, altijd waardevol, maar je kunt ook denken aan vragen over een specifiek gebied van de app, zoals een betalingsproces, de zoekfunctie, of het inlogproces. Daarnaast is gebleken dat vragen over de verbetering van de app ook erg interessant zijn voor de ontwikkeling ervan.

5. Real-life conditions

Vaak onderschat: gebruikers gaan pas echt aan de slag met de app in hun eigen omgeving. Daarom is het niet meer dan logisch dat testen een ‘real-life’-omgeving waarde toevoegt aan de ontwikkeling van een app. Dit kun je zien als een simulatie van de release en de app store ratings. De ontvangst van je app door de crowd kun je hiermee goed testen, waardoor je niet voor onverwachte verassingen staat bij de echte release.

Apps op telefoon

Een voorbeeld: app voor documentbeheer

Een mooi voorbeeld waarbij de crowd wordt ingezet is een app om documenten mee te beheren. Bij het testen van deze app ging het om een deel van de crowd: consumenten tussen de 18 en 38 jaar oud. Bij de test lag de focus op de overdracht van documenten tussen iOS en Windows, waar de crowd met eigen apparaten in haar eigen omgeving aan het testen is geslagen.

Aanbevelingen die de testers gaven na het testen waren bijvoorbeeld implementatie van automatisch synchronisatie, steun van bestandsformaten en het uitbreiden en verminderen van de benodigde hoeveelheid opslagruimte. Deze aanbevelingen zijn door de ontwikkelaar direct geïmplementeerd in de app. Nog voordat deze in de verschillende app stores beschikbaar was.

Feedback op de usability

Een ander voorbeeld, waarbij de feedback van de crowd op de usability van een app heel nuttig was. Deze app is bedoeld voor bezoekers van een conferentie, met het doel om ze te voorzien van praktische informatie. Inbegrepen was toegang tot het volledige schema van de conferentie, de mogelijkheid om persoonlijke notities toe te voegen en een zoekfunctie naar exposanten en sprekers. Hierin kwam duidelijk naar voren dat hele vanzelfsprekende onderdelen, zoals een plattegrond van de beurs of bedrijfslogo’s, ontbraken. Daarnaast gaf de crowd aan moeite te hebben met het begrijpen van het kleurgecodeerde tijdschema. Een suggestie hiervoor was om een legenda toe te voegen. Allemaal functies de ontwikkelaar over het hoofd gezien had.

Ook voor je B2B-app telt de crowd

De B2B-crowd ziet er weliswaar anders uit dan de crowd voor een ‘publieke’ app, maar is even waardevol. In dit geval zijn de consumenten niet de eindgebruikers, maar zijn het de collega’s. Naast de bekende crowdvoordelen zoals ik hierboven genoemd heb, brengt het bijdragen van eigen werknemers voordelen bij het testen van enterprise-apps:

  1. Door collega’s mee te laten doen in het ontwikkelingsproces, krijgen affiniteit met de app. Daardoor is de kans groter dat ze ‘m gaan gebruiken. Het is verstandig om  in een vroeg stadium, waarin de crowd de meeste fouten en gebreken ontdekt, alleen de belangrijkste medewerkers toegang te geven. Nadat je de grootste fouten hebt aangepakt, kun je vervolgens een groter aantal werknemers opnemen.
  2. Werknemers zijn het grootste kapitaal van een organisatie: hun kennis brengt waarde en moet je daarom zeker raadplegen.
  3. Bovendien zijn de veiligheid en intellectuele eigendom-risico’s lager bij het integreren van werknemers, omdat de interne informatie minder snel in handen van onbevoegden zal vallen.

Close up of friends using smart phones.Al met al kan het toevoegen van de crowd aan het ‘reguliere’ testproces zeker extra waarde toevoegen. In het geval van consumentenapps zijn de ‘frisse’ inzichten de belangrijkste toegevoegde waarde. Voor B2B-apps is het de eerste stap naar affiniteit met de app. Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat de feedback van je publiek ook hard kan zijn: probeer het niet als een aanval te zien, maar beschouw het als nuttige hints (omdenken!). De crowd is eerlijk én inzichtelijk.