How to

11 tips voor een krachtig converterende landingspagina

0

Een krachtige landingspagina is essentieel voor je conversie. Een landingspagina is een webpagina waar bezoekers, vaak na een campagne, op uitkomen. Zij bevat meestal een formulier en heeft als doel ervoor te zorgen dat de bezoeker de voorgestelde actie uitvoert. Conversie vindt plaats op het moment dat de bezoeker de actie daadwerkelijk voltooit. Hoe krijg je nou de hoogst mogelijke conversie? Dit zijn mijn 11 tips uit de praktijk.

1. Bied een waardevol en relevant contentaanbod voor je doelgroep

Een waardevol contentaanbod is het belangrijkste onderdeel van een landingspagina. Als je een contentaanbod hebt dat relevant is voor je doelgroep, dan is de kans groter dat je doelgroep bereid is om te laten weten wie ze zijn en hun contactgegevens achter te laten. Daarmee kun je bepalen waar zij zich in de buyer journey bevinden. Je kan daar vervolgens op inspelen door relevant met ze te communiceren.

De term buyer journey wordt vaak voor B2B gebruikt om het aankoopproces van een specifieke klantgroep te beschrijven. In de B2C gebruiken ze hier vaak de term customer journey voor. Omdat ik zelf voornamelijk actief ben in de B2B, heb ik daarom de term buyer journey gekozen.

Een belangrijk verschil tussen de buyer en de customer journey is dat de buyer journey vaak uit samengestelde journeys bestaat. In de B2C is er vaak slechts één persoon die de journey (cross-channel) aflegt en uiteindelijk ook de aankoop sluit.

Zorg ervoor dat je voor iedere fase in de buyer journey content aanbiedt. Hoe meer content een contact vergaart, hoe beter je in staat bent om te bepalen waar die zich in zijn journey bevindt. Op deze manier wordt het eenvoudiger om op relevante wijze met hen te communiceren en ze proactief de juiste content, op het juiste moment, via het juiste kanaal aan te bieden.

2. Geef duidelijke uitleg van de waarde van het aanbod

De landingspagina moet een goede uitleg van de waarde van het aanbod geven; wat krijgt de gebruiker voor het achterlaten van zijn contactgegevens? Zorg ervoor dat direct duidelijk wordt waarvoor de landingspagina dient en wat er te halen valt.

Onderstaand voorbeeld van BaseCase vind ik hierin goed geslaagd, alle items op landingspagina zijn gericht op de ‘free demo’. Zowel in woord en beeld is direct duidelijk wat op deze landingspagina te halen valt.

BaseCase-landingspagina

3. Gebruik bullet points om je aanbod te onderbouwen

Zet bullet points in om overzichtelijk de ‘what`s in it for me’-vraag te beantwoorden. Bullet points helpen je om belangrijke info compact en overzichtelijk te presenteren. Met behulp van bullet points kunnen bezoekers gemakkelijk de inhoud van de pagina scannen.

Onderstaand voorbeeld is afkomstig van MuleSoft. Hier zie je duidelijk dat in bullet points de voordelen van hun product staan opgesomd, waardoor een bezoeker direct weet of het aanbod interessant is.

Mulesoft-landingspagina

4. Gebruik een opzichtige call-to-action button

Voeg een CTA-button toe aan de landingspagina, die direct de aandacht trekt. Hiermee geef je aan waar de focus moet liggen van bezoeker; waar vraag je actie van de bezoeker?

Onderstaand voorbeeld van Hubspot illustreert dit mooi. De pagina heeft een duidelijk afwijkende kleur voor de CTA gekozen die direct de aandacht trekt en bezoekers aanmoedigt tot actie. Ook hier zie je een overzichtelijke opsomming van de voordelen van het achterlaten van je gegevens.

Subscribe - Hubspot

5. Creëer overeenstemming tussen header en call-to-action

Ook de header (bovenste gedeelte of afbeelding van de landingspagina) van de landingspagina moet direct duidelijk maken wat het aanbod is voor de bezoeker. Gebruik daarom een interessante en relevante afbeelding die het aanbod ondersteunt. Bijvoorbeeld: de cover van een white paper, de eerste slide van een presentatie en/of een voorbeeld van je product of dienst. Daarnaast is het belangrijk dat de header activerende teksten bevat. Je kunt hierbij denken aan ‘download’, ‘join’, ‘vraag sample aan’, ‘learn how to’, ‘play demo’ etc.

6. Bied een compacte opzet van de landingspagina, ongeacht het device

Voorkom onnodig scrollen door een compacte, overzichtelijke opzet van de pagina. Streef ernaar om de belangrijkste content en het formulier direct zichtbaar te maken voor de bezoekers ongeacht device dat ze gebruiken. Een bezoeker is namelijk pas bereid om verder te scrollen als zijn interesse is gewekt.

Fotolia_63511118_Subscription_XL

7. Gebruik een kort en relevant formulier

Het formulier is een belangrijk onderdeel van de landingspagina. Hiermee verzamel je specifieke informatie over bezoekers waarmee je:

  • Je doelgroep leren kennen – nieuwe contacten ontwikkelen, maar ook meer informatie inwinnen over je bestaande contacten;
  • Kwalitatief goede leads voor sales kunt genereren;
  • Bepalen waar iemand zich in de customer journey bevindt;
  • Bijdragen aan het kwantificeren van de marketing activiteiten (ROMI): return on marketing investment.

Probeer een relevant, maar zo kort mogelijk formulier op te stellen. Een formulier waarmee je de informatie verkrijgt die je van je bezoeker wilt vergaren, maar ook een formulier dat rekening houdt met de informatie die de bezoeker af wil staan in ruil voor je aanbod. Voor een e-book zal een bezoeker bijvoorbeeld niet snel bereid zijn om zijn telefoonnummer of adres achter te laten, maar voor een persoonlijk adviesgesprek weer wel. Hou daarbij aan dat circa drie tot maximaal vijf invulvelden het beste werkt.

Eventueel kun je ook gebruik maken van progressive profiling-formulieren, zodat je alleen profielverrijkende data vergaart. De progressive profiling-formulieren maken het mogelijk om je data te verrijken met behulp van dynamische velden in je formulieren. Op basis van wat je al weet, wordt bepaald welke invulvelden/vragen getoond worden aan een prospect bij het invullen van een formulier.

Op deze manier streef je ernaar om zo effectief mogelijk je formulieren te benutten voor het verrijken van profielen, terwijl je formulieren kort en bondig blijven en een contact weinig moeite hoeft te doen om deze in te vullen.

Accepteer cookies

8. Zorg voor afwezigheid van afleidende elementen zoals links en menunavigatie

Voorkom afleidende elementen zoals een menunavigatie of hyperlinks op je landingspagina. Deze elementen zorgen leiden namelijk af van het doel en geven de bezoeker de mogelijkheid om iets anders te doen dan het uitvoeren van de gewenste actie. Beperkt de keuzes, want hoe meer keuzes je de bezoeker geeft, hoe kleiner de kans dat die belangrijke conversie plaatsvindt. Uiteraard kun je door te A/B testen bepalen welke inrichting van je landingspagina de beste oplossing is voor het behalen van je conversiedoel.

9. Test voorafgaand aan de live-gang en na afloop voor bijsturing

Bezoekers van je pagina moeten binnen enkele seconden begrijpen wat het aanbod van de landingspagina is, wat de waarde van dit aanbod is en wat ze kunnen doen om hier gebruik van te maken.

Test (bijvoorbeeld met een test team) of dit het geval is, voordat je de landingspagina live zet. Ook na live-gang is het belangrijk dat je blijft testen. Je kunt bijvoorbeeld A/B-testen en kijken welke opzet van je landingspagina het beste resultaat oplevert. Zorg er hierbij voor, dat je slechts één of twee elementen per keer wijzigt, anders weet je niet waardoor het verschil in resultaat veroorzaakt wordt. Op deze manier kun je de landingspagina`s doelgericht bijsturen.

Een leuke site waar ze resultaten van dit soort testen laten zien is Whichtestwon.com. Eerst mag je zelf raden welke landingspagina de test gewonnen heeft en daarna krijg je de uitslag plus toelichting te zien. Erg inspirerend en leerzaam!

AB testing-landingspagina

10. Toon een bedankpagina na conversie

Zodra iemand het formulier ingevuld heeft, toon je hem als eerste een bedankpagina. Hier laat je je waardering zien voor een bepaalde activiteit en bevestig je dat de activiteit succesvol volbracht is. Daarnaast biedt een bedankpagina je de mogelijkheid om de bezoeker een ander relevant content aanbod te doen, om ze aan (één van je) social netwerken te verbinden of om je aanbod – bijvoorbeeld een white paper-download of de mogelijkheid voor het volgen van een webinar – met een vriend te delen. Hoe meer activiteiten de bezoeker ontplooit, des te beter inzicht je krijgt in zijn of haar interesses.

11. Voor bekende contacten: personaliseer waar dat kan en nuttig is

Marketing automation-oplossingen maken het onder andere mogelijk om profielen van contacten op te bouwen en te verrijken. Met behulp van oplossingen als bijvoorbeeld Eloqua en Copernica, kun je ze op basis van gedrag persoonlijke – relevante – content aanbieden via diverse kanalen.

Naast e-mail, kun je natuurlijk ook via een persoonlijke landingspagina content aanbieden, toegespitst op het gedrag en de behoefte van die specifieke bezoeker. Personalisering en relevantie dragen over het algemeen positief bij aan het resultaat dat je met de landingspagina of campagne behaalt.

Een goed voorbeeld van een gepersonaliseerde landingspagina, vind ik onderstaande landingspagina van NXP. Deze landingspagina wordt enkel getoond aan bezoekers die bepaald gedrag vertonen. Denk hierbij aan het bekijken van een vooraf bepaalde sectie van de website, pagina’s, video’s of bezoeken van andere bronnen.

Door de criteria hiervoor helder te definiëren wordt er een drempel gecreëerd en wordt de content dus niet aan iedereen getoond, maar enkel aan die bezoekers die de betreffende campagne ook daadwerkelijk interessant vinden. Bijkomend voordeel is dat je het marketingbudget dat hiermee gemoeid gaat, enkel voor het voor jouw interessante publiek hoeft te gebruiken.
NXP - landingspagina

Landingspagina’s in de praktijk

Dit zijn mijn 11 tips voor een krachtig converterende landingspagina. Uiteraard hangt het er per type landingspagina van af of het haalbaar is om deze tips door te voeren, maar ik denk dat je er baat bij hebt dit wel als streven te hebben.

In mijn volgende artikel licht ik aan de hand van deze tips een praktijkvoorbeeld toe. Dus stay tuned! Heb jij nog aanvullingen op de beschreven tips? Ik ben benieuwd!