Verdieping

3 lessen om actueel te zijn op de Facebook-timeline van je fans

0

Facebook heeft recent het algoritme, dat bepaalt welke content gebruikers in hun newsfeed zien, aangepast. Daar zullen bedrijven zich dus aan moeten aanpassen. In dit artikel leg ik de aanpassing uit en geef ik je een voorbeeld van hoe je hier vooral niet mee om moet gaan.

Als je erover nadenkt is het eigenlijk waanzinnig: Facebook heeft na China en India de grootste bevolking van de wereld. Mission accomplished voor Facebook, zou je denken. Maar de medewerkers van Facebook zitten nu echt niet met hun handen over elkaar achter hun bureau. Er wordt nog dagelijks keihard gewerkt om het grootste sociale netwerk te blijven. De gebruikers een goede ervaring bieden, dat is hun grootste zorg. En daarbij willen ze leuk, gemakkelijk en persoonlijk blijven.

Met de aanpassing van het nieuwe Facebook-algoritme kun je ook ‘actueel’ aan het rijtje ambities toevoegen. Door de aanpassing van het algoritme, is het de bedoeling dat de berichten bovenaan je newsfeed heel relevant zijn.

Even terug: het vorige algoritme van Facebook

Het vorige algoritme was er zodat de berichten van je vrienden, je favoriete pagina’s en groepen aan de bovenkant van je newsfeed zouden verschijnen. Leuk! Toch? Je hoefde niet te zoeken tussen alle andere berichten. De berichten van je vrienden en de content van de door jou gelikete pagina’s verschenen namelijk altijd als eerst. Maar het werd een beetje raar toen we berichten van drie dagen geleden zagen, alleen maar omdat ze door vrienden werden geschreven. Drie dagen! In social media tijd staan drie dagen bijna gelijk aan een eeuw. Dat moest dus anders, vonden onze vrienden van Facebook.

Wat is er nieuw?

Het nieuwe Facebook-algoritme houdt rekening met de factor tijd. Een post kan wel veel ‘likes’ hebben, maar zal alleen te zien zijn als die activiteit ook recent was. Hoe minder recente likes, hoe minder zichtbaar het bericht in de newsfeed. Dus wie het heeft geliked, en wie er commentaar op had, maakt minder uit.

Ook trending topics krijgen meer aandacht in je newsfeed. Posts over, zeg The Voice of Holland, zijn nu vooral in je newsfeed te zien tijdens het programma. En op zondagavond kom je ze juist veel minder tegen. Bij zo’n bericht zul je zien dat je te maken hebt met een trending topic. Je bent misschien al bekend met het ‘trending’-teken (blauwe pijltje) in je newsfeed. Testen hebben laten zien dat deze nieuwe feature user engagement met 6 procent verhoogt. Hopelijk heeft dit ook in de praktijk een positief effect.

facebook trending

Wat nu? Blijf actueel

Dit is niet de eerste keer dat Facebook het algoritme aanpast en vast niet de laatste. Blijf daarom content creëren van hoge kwaliteit, die past bij je doelgroep en hun wensen en behoeften. Want dat is wat Facebook ,net als Google, voor gebruikers wil.

Met ‘trending topics’ en evenementen in de spotlights moet je als merk blijven focussen op relevantie en actualiteit. Het is dus zaak om een strakke strategie te maken, die ruimte biedt voor realtime onderwerpen. Snel schakelen wordt dus nog belangrijker. Maar wel op zo’n manier dat je relevantie voor je doelgroep niet uit het oog verliest.

Kijk uit

Het monitoren van hashtags is, zeker met deze ontwikkeling op Facebook, nodig voor social media managers. Pas wel op. Het feit dat een hashtag veel gebruikt wordt, betekent niet dat het ook bij je merk of bedrijf past. Dit voorbeeld, weliswaar van Twitter, illustreert dat: een medewerker van het social media-team van DiGiorno Pizza had waarschijnlijk gezien dat de hashtag #WhyIStayed veel gebruikt werd door de community. In een poging een leuk, passend bericht te plaatsen, verstuurde hij deze tweet.

DiGiorno

Wat de betreffende medewerker niet wist, is dat deze hashtag hoort bij een Amerikaanse campagne om het (heel gevoelige) onderwerp huiselijk geweld bespreekbaar te maken. Veel mensen die deze tweet gebruike, hebben via Twitter voor het eerst verteld over hun ervaringen met dit onderwerp. Gelukkig voor DiGiorno Pizza, heeft de betreffende medewerker goed gereageerd op de storm kritiek en verontwaardigde reacties. Zodra ze beseften dat deze hashtag niet was wat het leek, is de tweet verwijderd. Alle mensen die hebben gereageerd op deze tweet hebben een persoonlijke excuustweet gekregen. De schade voor DiGiorno Pizza is zo beperkt gebleven.

3 lessen die deze misser ons leert

Wat kun je hier als social media manager van leren?

  1. Blijf altijd zorgvuldig. Dat een hashtag veel gebruikt wordt, betekent niet automatisch dat je hier als bedrijf in mee moet gaan. Al is het natuurlijk verleidelijk. Check altijd de context van de hashtag. Past deze bij je bedrijf of merk? Wordt dan creatief. Zo niet? Laat het over aan anderen.
  2. Plan! Als je goed nadenkt, zijn er allerlei neutrale en leuke gebeurtenissen die zich prima lenen om als bedrijf op in te haken. Je kunt redelijk goed voorspellen welke onderwerpen trending worden. Focus je hierop. Dan is het risico op schade door missers een stuk minder.
  3. Heb een crisisplan paraat. Zorg voor een back-up-plan bij een dreigende socialmediacrisis. Bedenk van te voren hoe je hier mee om kunt gaan. Dan kan je op het moment dat het gebeurt handelen, in plaats van dan nog te moeten bedenken welke stappen je gaat nemen.

Als er iets is dat we van Twitter hebben geleerd, dan is het dat we niet moeten posten om het posten. Dat is niet de weg naar succes. Actueel en relevant zijn in de juiste context, dat zijn de twee sleutelwoorden van het nieuwe algoritme van Facebook. Nu is het aan ons om ervoor te zorgen dat we onze volgers en fans de best mogelijke ervaring bieden met ons merk of bedrijf. Succes!

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.