Verdieping

Waarom pc & tablet verdwijnen: van mobile first naar ‘mobile only’

0

We raken net een beetje gewend aan de nieuwe wereld van verschillende digitale schermen (the multi screen world), waarbij we niet alleen multichannel moeten denken, maar ook omnichannel. De nieuwe gebruiker zit overal: achter zijn pc, op zijn iPhone, Android-smartphone, tablet, kijkt televisie en als het even mee zit met een tijdschrift erbij. Maar hoe bereiken we deze gebruiker? Hoe vangen we deze persoon op het meest perfecte moment in zijn of haar customer journey? Het antwoord is: niet.

We verschuiven naar dat ene kleine schermpje

Niet omdat het een onmogelijke taak is, of omdat de techniek er nog niet is. Maar vooral omdat steeds meer gebruikers verschuiven naar dat ene kleine schermpje: de smartphone. Niet alleen de gebruiker, ook bedrijven gaan steeds meer mobile first. In een rapport van het DDMA deze maand zien we dat er een groei van 300 procent isvan organisaties die een mobile first-strategie hanteren. Steeds meer organisaties zien het belang van mobiel in. Consumenten worden ook steeds veeleisender. En als de concurrent een betere mobiele ervaring kan leveren, dan is het overstappen zo gedaan.

Er is geen stoppen meer aan

Het mobiel gebruik in de wereld neemt iedere dag toe. Er is geen stoppen meer aan. Op dit moment hebben wereldwijd bijna 3 miljard mensen toegang tot het internet. Verwacht wordt dat er aan het einde van dit jaar ongeveer 500 miljoen mensen alleen via hun telefoon toegang hebben tot het internet. Facebook heeft wereldwijd ongeveer 1,4 miljard gebruikers, waarvan ongeveer 500 miljoen Facebook alleen via hun smartphone openen. Dat staat dus los van het gegeven dat 70 procent van de gebruikers wel eens Facebook op hun smartphone gebruikt, naast de pc. In alle landen staan de lichten op groen: de ‘mobile only user’ komt er aan.

Foto met dank aan Fotolia.

Foto met dank aan Fotolia.

De mobiele telefoon in verschillende continenten

In de westerse wereld en in het verre oosten zijn we gewend geraakt aan de overgang naar verschillende mediatypen. Decennia lang gebruiken we de pc. Eerst alleen om wat informatie op te zoeken, kort daarna om te mailen en downloaden en tegenwoordig ook om onze bankzaken te regelen, voor ons sociale netwerk en alles wat ons leven makkelijker maakt. Na de pc was daar de smartphone en sinds een aantal jaar ook de tablet. Drie mediatypen die volgens onderzoek van Google verantwoordelijk zijn voor 90 procent van ons dagelijkse mediagebruik (pdf). Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat we zowel de pc en de smartphone als de tablet in combinatie gebruiken. We oriënteren en laten ons inspireren op de smartphone en boeken onze vakantie vervolgens later thuis achter de computer.

De smartphone is de eerste ‘computer’ in Afrika

Tussen het Westen en het Verre Oosten liggen het Midden-Oosten en Afrika. Continenten waarin de pc nooit een grote rol heeft gehad in het dagelijkse leven van mensen. In veel landen binnen Afrika is de smartphone het eerste (en enige!) digitale apparaat dat zij tot hun beschikking hebben. Met een smartphone plaatsen Afrikaanse boeren hun bestelling en rekenen hier vervolgens ook mee af. Een digitale user experience die zich volledig op een mobiel apparaat afspeelt.

In het westen zijn we gewend om veel te schakelen tussen de pc, tablet en de smartphone. Dit kan allerlei redenen hebben. Omdat we de aangeboden diensten op onze iPhone of Samsung Galaxy nog niet helemaal vertrouwen. Omdat we toch graag een toetsenbord aanraken en muis vasthouden als we een nieuwe bank bestellen of een reservering voor een restaurant willen maken. Of komt het doordat we een alternatief hebben? De Afrikaanse boer heeft geen alternatief. Zijn alternatief is de urenlange rij voor het kantoor. Zijn alternatief is geen goed alternatief, als hij de betaling via zijn mobiele telefoon kan doen.

Van mobile first naar mobile only

Mobile first is een term bedacht door die bedrijven die geen alternatief willen bieden. Die uitgaan van een scenario waarbij de gebruiker geen alternatief heeft naast zijn of haar smartphone. Het bestellen van een taxi (Uber) of het reserveren van een appartement (Airbnb), moet allemaal via de app kunnen. Deze startups uit Sillicon Valley hanteren niet alleen een mobile first-strategie maar ook een mobile only-strategie. Ze moeten de dienst volledig via het mobiele scherm kunnen afnemen. Van het registreren tot het oriënteren en uiteindelijk ook tot de volledige afhandeling van de dienst.

Dat we als consumenten nog zo switchen tussen verschillende apparaten, komt misschien wel doordat er alternatieven zijn. Anders gezegd: dat komt waarschijnlijk doordat de mobile only experience niet optimaal is. Omdat de gebruikerservaring op een desktop soms nog beter of uitgebreider is dan op de smartphone. Als dit het geval is, kan een organisatie wel een mobile first-strategie hanteren, maar er is dan nog geen sprake van een mobile only-strategie.

We gebruiken meerdere devices omdat er geen goede alternatieven zijn

Het is naïef om te denken dan consumenten altijd multiscreen media-gebruik verlangen. Dat een consument televisie, smartphone, computer en tablet tegelijk en naast elkaar wil gebruiken omdat dit de meest prettige gebruikerservaring geeft. Het is vooral omdat er geen goede alternatieven zijn. De wereld wordt multiscreen en vooral jongeren hebben hier totaal geen moeite mee. De opkomst van de smartwatch zal hier nog een categorie aan toevoegen.

Apple watch

Apple watch

Vaarwel, smartwatch en tablet

Maar mijn voorspelling is dat de smartwatch langzaam weer van het toneel verdwijnt. De focus ligt dan alleen nog op het monitoren in plaats van het weergeven. Ook voorspel ik dat we steeds minder tijd gaan besteden aan onze tablet. En tot slot is mijn voorspelling dat de smartphone (of phablet) binnen enkele jaren ook voor veel consumenten in het Westen de enige digitale device is. En let hierbij vooral op de jongeren: die groeien niet meer op met een personal computer, maar met een personal device. Die weten straks niet eens meer wat een personal computer is.

Wearables en slimme apparaten winnen terrein

In de komende jaren winnen wearables en slimme apparaten voor in het huis (domotica) terrein. Eerst met veel displays, daarna weer een stuk minder. Ook de smartwatch zal dit pad gaan bewandelen. Al deze nieuwe apparaten praten met onze persoonlijke device: de smartphone. Het duurt zeker nog een tijd voordat we alles geprojecteerd krijgen in onze lens, oog of brein. De smartphone vertelt ons hoe we er lichamelijk aan toe zijn, welke boodschappen er nodig zijn en wanneer.

Foto intro met dank aan Fotolia.