Trends

√ Verbeter je Magento-webshop: checklist voor online marketing

0

In Nederland zijn er ruim 70.000 webwinkels, waarvan meer dan 15.000 shops op het ecommerce-pakket Magento draaien. De kwaliteit van deze webwinkels verschilt enorm. Om positief boven deze massa uit te steken, is het handig om een basischecklist te hebben waarmee je alle online marketing-mogelijkheden van Magento benut.

Gebruik onderstaande checklist voor online marketing om je Magento-webshop vandaag nog beter te laten presteren. Het marketen en verbeteren van je webwinkel is een continu activiteit: je bent nooit klaar en alle zaken werken pas goed als ze tegelijkertijd en samen worden ingezet. Uiteraard is de checklist niet uitputtend, maar toch zal die je helpen een optimale bais-Magentoshop neer te zetten.

√ SEO

Over Search Engine Optimization zijn natuurlijk al ontelbaar veel artikelen geschreven.. Er zijn specifieke technische SEO-aanpassingen die je kunt doen om je shop te laten opvallen in de zoekresultaten.

 1. Männchen halten Schilder, searchTemplate: Zorg dat je een template gebruikt die SEO-proof is. Dat betekent dat de template zo moet zijn opgebouwd dat de onderliggende code goed gewaardeerd wordt door Google. Naast het gebruikelijke semantisch opbouwen van je template is het nodig om rich snippets te gebruiken en open data-standaarden als Open Graph.
 2. SEO settings: Helaas bestaat er geen allesoverkoepelende plugin voor Magento, zoals Yoast voor WordPress. De instellingen zijn daarom een beetje verspreid door de backoffice. Enkele belangrijke instellingen die we altijd aanraden:
  • Schakel .html als suffix uit. Hoe korter, hoe beter en hoe leesbaarder!
  • Gebruik altijd mooie slugs ofwel rewrites (zowel bij het cms, als voor producten en categorieën)
  • Stuur periodiek en geregeld een sitemap naar Google Webmasters
  • Configureer Google API
  • Stel een herkenbare favicon.ico in
  • Zet INDEX en FOLLOW aan bij livegang
 3. Robots.txt: Sommige hosting providers zetten een limiet in je robots.txt-bestand om de server load te verminderen. Dit heeft nadelige gevolgen voor de vindbaarheid van je site en producten. Vind je zo’n time-limiet in je robots.txt? Laat deze dan verwijderen. Er bestaan veel goede voorbeelden van de juiste robots.txt voor Magento.
 4. Zet een blog op: Een blog, liefst in WordPress, is de ultieme manier om meer SEO-traffic naar je site te brengen. Uit onze ervaring is het aantal bezoekers stukken hoger als je minimaal één keer per week een inhoudelijk relevant artikel post. Dat is niet alleen goed voor zoekmachines, maar ook voor de informatievoorziening naar je klant.
 5. Gebruik een SSL-certificaat: Zet je website volledig over op https.

√ Snelheid

Een veel genoemde klacht over Magento is dat, zodra je een groot aantal producten of winkels toevoegt, je snel de performance van je website ziet dalen. Sommige webshops worden zelfs op Magento Enterprise overgezet om deze reden. In tegenstelling tot wat er beweerd wordt, kun je zelfs de Community-versie supersnel maken door op het volgende te letten:

 1. Zet de compiler aan: Het aanzetten van de PHP Compiler zorgt ervoor dat je shop soms tot wel 30 procent sneller laadt.
 2. Gebruik een goede webhost: Bespaar niet op goedkope hosting, maar zoek een gespecialiseerde Magento-hoster, zoals Skyberate of Byte, die hun hardware en software op Magento hebben afgestemd.
 3. Installeer FPC: Door gebruik te maken van Full Page Cache in combinatie met Redis, wordt je webshop meteen sneller. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Lesti FPC of zoek een andere oplossing, zoals Varnish met Turpentine.
 4. Verklein afbeeldingen: Optimaliseer de laadtijd van je afbeeldingen door ze te ‘smushen’.
 5. Gebruik de Flat Catalog: Zet in de configuratie de flat catalog-optie aan.
 6. Merge of Minify: Verklein en combineer je html-, Javascript- en css-bestanden voor een direct zichtbare snelheidswinst.

De bovenstaande tips zullen voor 80 procent van je snelheidswinst zorgen. Natuurlijk bestaan er veel meer andere opties die voor een nog betere performance kunnen zorgen. Gebruik daarom altijd Google Pagespeed Insights om te zien waar bij jou nog snelheidswinst te halen is. Vergeet niet om met Google Analytics of Webmastertools goed in de gaten te houden hoe jouw website presteert. Snelheid is namelijk een belangrijke rankingfactor voor Google.

√ Conversie

how-to-increase-conversion-rates-meme Op Frankwatching is al enorm veel geschreven over het verbeteren van de conversie op je website. Dus als je je afvraagt wat je in hemelsnaam nog verder kunt optimaliseren, dan is onderstaande lijstje misschien toch nog van belang. Er bestaan een paar handige tools die vaak vergeten worden, maar een must-have zijn voor iedere Magento-webshop:

 1. Verbeter de search: De standaard zoekfunctie van Magento levert niet altijd de meest relevante producten op, terwijl de search vaak een veelgebruikte feature is in de webshop. Het is daarom verstandig om bijvoorbeeld Sphinx Search aan te schaffen. Met deze module zorg je ervoor dat resultaten relevanter zijn. Daarnaast controleert de module op typ- en spelspelling en doet suggesties voor alternatieve termen. Het is ook verstandig om af en toe te kijken bij ‘Catalogus’ en ‘Zoektermen’, waar je kunt zien waarop mensen zoeken in jouw zoekmachine. Je kunt zelfs een specifieke landingspagina instellen voor bepaalde zoektermen. Als iemand zoekt op ‘telefoonnummer klantenservice’, vindt Magento standaard niet. Nu kun je deze opdracht doorsturen naar de klantenservice-pagina.
 2. Verbeter de navigatie: Met Amasty Layered Navigation zorg je voor betere filters waardoor bezoekers sneller bij de juiste producten terecht komen. Deze plugin is met name waardevol als je veel producten verkoopt. Een extra voordeel van deze module is dat je gelaagde navigatie meteen geoptimaliseerd is voor zoekmachines.
 3. Fooman Google Analytics: Om je conversie te kunnen verbeteren, moet je het goed kunnen meten. Met Fooman Google Analytics Plus kun je de conversie-trechter op je site meten en in kaart brengen bij welke stap de meeste mensen afhaken en waar dus ruimte voor verbetering is.
 4. Versimpel de check-out: De check-out die standaard in Magento zit is met name in de Community-versie een ware draak. Het proces is onduidelijk en als bezoeker moet je door verschillende (overbodige) stappen klikken. Om dit op te lossen is het verstandig de check-out te versimpelen met OneStepCheckout of One Page Checkout.

√ SEA en affiliate marketing

Voor Magento-shops is een aantal handige tools en implementaties beschikbaar die helpen om je betaalde campagnes te optimaliseren en integreren. De meeste webshops hebben veel affiliate-partijen en de bekende koppelingen met vergelijkingssites. Je kunt je betaalde relaties vergemakkelijken:

 1. Koongo: Met stip op 1. De Koongo-extensie is de meest uitgebreide extensie voor het creëren, bijhouden en customizen van je productfeeds. De plugin kost 85 euro en heeft een aantal vooringestelde profielen (o.a. TradeTracker, Daisycon, Beslist.nl, Vergelijk.nl en uiteraard Google Shopping (Google Merchant Center)), zodat je snel je feeds kunt maken. Biedt ook ondersteuning voor het vervangen van teksten, default-teksten en strippen van html-code (bijvoorbeeld uit de short description)
 2. GDRT: De plugin voor de Google Dynamic Remarketing Tag is een simpele plugin die jouw AdWords remarketing-tag helemaal voor je instelt. Zo kun je direct beginnen met remarketing-campagnes en dynamische productadvertenties.
 3. fb_icon_325x325Facebook remarketing: Sinds kort biedt facebook advertenties aan waarbij mensen een ‘shop-knop’ te zien krijgen. Een aanrader, omdat je direct je producten kunt presenteren op facebook. Op dit moment zijn er nog te weinig resultaten bekend van deze campagnes, maar één van de eerste zijn betekent op Facebook altijd opvallen. Vergeet niet de conversie-pixel van Facebook in je check-out te implementeren.
 4. AdRoll: Overweeg partijen zoals AdRoll die het je makkelijker maken om te retargeten op websites en Facebook. Met het implementeren van hun pixel, kun je ook de conversie bijhouden en zijn je campagnes over alle platformen heen automatisch geoptimaliseerd.

√ Contentbeheer

Het cliché ‘content is king’ staat als een huis. Geen of slechte content is funest voor je webshop. In Magento kun je content makkelijk aanpassen en productbeschrijvingen maken. Toch kun je, vooral voor bulkbewerkingen, beter niet de Magento-interface zelf gebruiken:

 1. Keyword input: Begin je analyse altijd in Google Webmasters met een zoekopdrachtanalyse: check zoekopdrachten waar in de zoekbox van je webshop op gezocht is. Schrijf deze woorden allemaal op en ga vervolgens naar de keyword-tool in AdWords. Vul hier je zoekwoorden in en je ontvangt direct een goed overzicht van zoekwoorden waar je meer bezoekers mee krijgt. We adviseren deze lijst te exporteren naar LibreOffice en de zoekwoorden met het hoogste volume en de laagste concurrentie uit te printen (enige uitzondering op onze paperless office policy). Gebruik deze keywords vervolgens door je site heen, zodat je zeker weet dat je niets mist.
 2. Bulk export: Mijn favoriete export-soort is die van de dataflow-profielen. Deze is zuiver en je kunt makkelijk je velden kiezen. Voor bulkbewerkingen begin je altijd met een export van alle producten en alle velden, om een backup te hebben. Vervolgens selecteer je de velden die je nodig hebt met in ieder geval SKU en storeview. Je kunt vervolgens bijvoorbeeld alle productteksten, meta titles, meta descriptions, productnamen en attributen in één keer bewerken (om bijvoorbeeld iets toe te voegen of dynamisch te maken). Maak voor de zekerheid ook altijd een back-up van je database.
 3. Google Spreadsheets: Er is sinds een paar maanden een nieuwe versie van Google Spreadsheets, het online equivalent van LibreOffice en Excel. Het voordeel is snelheid en continu backup. Alle belangrijkste functies worden ondersteund en Spreadsheets is bij uitstek geschikt om bijvoorbeeld samen bulk-aanpassingen te doen of vertalingen te managen voor verschillende store-views.
 4. Bulk import: Daar waar de export voor dataflow-profielen perfect werkt, is deze voor imports erg traag. Hiervoor gebruiken we altijd Magmi (Magento Mass Importer). Wees voorzichtig met deze tool, omdat deze direct in de database injecteert. Eén fout in je productbestand is funest en kan de database onbruikmaar maken. Ook hiervoor geldt: maak altijd eerst een back-up. Magmi importeert extreem snel, maar maak je er eerst mee bekend om het goed te kunnen gebruiken. Vergeet niet om na imports via Magmi alles handmatig te herindexeren via de backoffice.

√ E-mailmarketing

conversie-nieuwsbrief-e-mailmarketingOok in 2014 is e-mailmarketing nog steeds levend en wel. We zien wel een duidelijke verandering in de manier waarop mails gestuurd worden. In plaats van periodieke nieuwsbrieven, verloopt mailcommunicatie tegenwoordig meer asynchroon en trigger-based. Triggers kunnen daarbij van alles zijn: een bezoek aan de website, een verlaten winkelwagentje, acties en feestdagen of een verjaardag. Met partijen als MailChimp, MailGun en Copernica wordt het steeds gemakkelijker om je mails te automatiseren:

 1. MageMonkey (ebizmarts): De meest uitgebreide extensie voor Magento om een basis aan ‘slimme mails’ neer te zetten is MageMonkey. Deze integreert met MailChimp en stuurt via mandrill alle triggers en mailverzoeken, zodat je alles op één plek kunt beheren.
 2. Nieuwsbrieven: Nieuwsbrieven zijn een conservatieve communicatiemethode die, mits goed ingezet, nog steeds prima werkt om je klanten te activeren. Vooral integratie met eerdergekochte producten of productsuggesties, up-sells en cross-sells met een korting werken perfect. De herkenning werkt vertrouwenwekkend en toegespitste informatie geeft het gevoel dat mensen persoonlijk worden aangesproken (bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde winkel, direct-herbestellen-knop en vragen om feedback).
 3. Reviews: Het vragen aan klanten om feedback en (product)reviews is een bekend onderdeel van iedere shop. Daarbij is het handig onderscheid te maken tussen verschillende soorten reviews. We onderscheiden drie methoden:
  • Trustpilot, Kiyoh & eKomi: Deze onafhankelijke partijen verzamelen meningen over je webshop. De laatste tijd is dit één van de beste methoden om vertrouwen bij de consument te wekken. Vaak sterker dan alleen het thuiswinkelwaarborg-logo.
  • Productreviews op de site: Vooral voor SEO en conversie erg belangrijk. Alhoewel vaak door webwinkels zelf geschreven, bieden deze toch een houvast aan mensen die twijfelen over het wel of niet kopen van een specifiek product.
  • Klantonderzoek: Eens in de zoveel tijd (half jaar) adviseren we een klantonderzoek te houden, waarin je vraagt naar de beleving op je webshop, verbeterpunten en verzamel je kwantitatieve statistieken. Zo leer je meer over je klanten/doelgroep en hou je binding.
 4. Typen mails: Een paar typen mails die voor sommige partijen erg goede resultaten brengen als ze geoptimaliseerd zijn verjaardagsmails, mails over een verlaten winkelwagentje, gerelateerde producten, dropouts (meer dan één of twee jaar niet besteld),  product review-mails en transactionele emails.

Meer weten?

Als je bovenstaande punten hebt uitgevoerd dan kan je er zeker van zijn dat je Magento webshop als een huis staat. Uiteraard is er nog veel meer aan marketing te doen: dit is nog maar het begin. Heb jij tips om Magento-webshops te optimaliseren?

Illustraties met dank aan Fotolia.