Verdieping

‘Persoonlijke’ mail van Wijnvoordeel: foutje bedankt of brutale marketingtruc?

0

De kerst zit er alweer op! Je hebt waarschijnlijk wel een wijntje gehad. Met oud en nieuw in aantocht is de kans groot dat er opnieuw aardig wat wijn wordt gedronken in Nederland. Nederlanders slaan het massaal in. Dit jaar konden ze daarvoor profiteren van het foutje van ‘René en Henriët’ van Wijnvoordeel.nl. Zij stuurden op 17 december een kortingscode naar ‘meneer Savels’, die per abuis bij een groot aantal wijnliefhebbers belandde.

Dat viel overigens niet bij iedereen in de smaak. Foutje, of de grenzen voorbij?

Mail voor meneer Savels

We spoelen terug naar een woensdagmorgen, rond het midden van december. Om 11:09:13 rolt het volgende mailtje in mijn inbox.

RE: 20,- kortingscode
Van: Rene en Henriet (rene.henriet@wijnvoordeel.nl)
Verzonden: woensdag 17 december 2014 11:09:13

Beste wijnliefhebber,

Hartelijk dank voor uw e-mail. Omdat deze wijn nagenoeg is uitverkocht, staat deze wijn niet meer voor de aanbiedingsprijs op onze website. Aangezien er nog maar een klein aantal doosjes beschikbaar zijn, heb ik voor u een kortingscode aangemaakt ter waarde van 20 euro. Met deze code kunt u uw favoriete Sequoia Mountain – Ruby Cabernet 2013 of een andere wijn uit onze webshop bestellen, zodat u deze nog voor de kerst in huis heeft!

Uw persoonlijke code: SAV954

Deze code is alleen in te wisselen op alle wijnen (koffie, delicatessen en wijncadeaus uitgezonderd), is geldig vanaf een bestelling ter waarde van 20,- en zal tot en met vrijdag actief blijven.

Hopende u zo voldoende te hebben geïnformeerd.

Fijne feestdagen & veel wijnplezier,

Henriët Brinkman
Klantenservice wijnvoordeel.nl

Het mailtje (met een interessante en ‘persoonlijke’ kortingscode) verwonderde me. Ik kon me niet herinneren dat ik een e-mail had verstuurd naar ‘René en Henriët’. Toch is het mailtje duidelijk een reactie op een eerdere mail. Direct zag ik dat er onder deze mail een mailgeschiedenis hing. Die verliep als volgt:

Van: Wijnvoordeel Klantenservice
Verzonden: woensdag 17 december 2014 10:47
Aan: rene.henriet@wijnvoordeel.nl
Onderwerp: FW: 20,- kortingscodeHé schat,

Ik heb de voorraad even gecheckt, maar deze is helaas bijna op. Zou je voor mij een kortingscode van 20,- willen aanmaken voor meneer Savels, zodat hij deze wijn toch voor de actieprijs kan bestellen? Dankje!
René

Van: A.L.L. Savels
Verzonden: woensdag 17 december 2014 10:19
Aan: info@wijnvoordeel.nl
Onderwerp: Wijn niet meer voor aanbiedingsprijs?Beste René en Henriët,

Ik vind het zeer jammer dat de Sequoia Mountain ruby cabarnet niet meer voor de actieprijs te verkrijgen is. Ik ben al sinds jaar en dag een trouwe klant bij wijnvoordeel.nl en dit is één van mijn persoonlijke favorieten. Kunt u hier voor mij iets in betekenen?

Hartelijke groet,
André Savels

Het mailtje was dus bedoeld voor de heer Savels. Hij kon dankzij de code een bepaalde wijn tóch voor de actieprijs bestellen. Sodeknetter, wat een service van Wijnvoordeel. Mooi voor Savels én mooi voor mij. Normaal gesproken deren kortingen mij niet zo, maar nu kon ik profiteren van een korting die voor iemand anders bedoeld was. Toch? Ik moest alleen wel opschieten, de code was maar korte tijd actief…

Grote jongen

De mail was afkomstig van een ‘grote jongen’ met webshops in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Denemarken en België. De webshop verwierf nationale bekendheid met een ander ‘foutje’ dan die van deze case. Hierbij werden wijnen zó goedkoop aangeprezen, dat het ongeloofwaardig begon te lijken. Het moest wel een fout zijn volgens de algemene opinie. Maar het was geen fout, maar naar eigen zeggen een ‘marketingmanier’. Esther Swaneveld spreekt in haar artikel over een mooie vorm van marketing: ‘En het heeft ook nog publiciteit opgeleverd. Slimme zet, Wijnvoordeel!’

wijnvoordeel

De grenzen voorbij?

Marketingtrucs (schaarste, ‘persoonlijke’ en ‘unieke voordelen’) worden omarmd en begrijpelijk: het levert soms een groot aantal klanten en bakken met geld op. De eerdere truc zorgde voor genoeg welkome publiciteit. Wijnvoordeel.nl is al nationaal bekend met de leus: ‘Sodeknetter, wat voordelig!’. Het is ditmaal de vraag of de grote jongen met deze ogenschijnlijke ‘fake mail’ (of was het toch per ongeluk?) de grenzen voorbij is gegaan.

‘Fake mails’ zijn natuurlijk absoluut niet nieuw, maar dat keurt een dergelijke mail nog niet goed, volgens WijnWijs. WijnWijs is een alternatieve blog over wijnen, opgezet door de culinaire journalisten en columnisten Cornelis Heystek en John Bindels. De redactie nagelt Wijnvoordeel aan de schandpaal: ‘Sommige wijnverkopers kennen geen grenzen om wijnconsumenten over de streep te trekken. Recent voorbeeld: Wijnvoordeel. (…) Sodemieter op met die ongezonde verkooptrucs (…).’ Ze zijn duidelijk in hun oordeel: ‘Ongetwijfeld zullen wij niet de enigen zijn die ze daar in Gorredijk op deze doorzichtige manier van hun voorraad zouden moeten afhelpen. Dat noemen ze slimme ‘marketing’. Maar daarbij is deze keer wel een grens overschreden.’

De reactie van Wijnvoordeel

Bij dit verhaal ben ik vooral benieuwd naar de reactie van Wijnvoordeel. Zeggen ze nu opnieuw dat het om een ‘marketingmanier’ gaat? Of is het toch ‘gewoon’ een foutje? WijnWijs is in ieder geval teleurgesteld in de reactie van Wijnvoordeel: ‘We hebben direct ons ongenoegen per e-mail kenbaar gemaakt. Daar zijn ze bij de klantenservice blijkbaar van geschrokken. Want niet lang daarna werd ons digitaal bericht dat bij ‘vergissing’ het hele adressenbestand de mail had ontvangen die maar voor één man bestemd zou zijn geweest. Excuses gekoppeld aan deze ‘goedmaker’: als we deze nooit bestelde wijn toch voor kerst toch in huis zouden willen hebben, zou die korting van twee tientjes op de zending ook voor ons gelden. En dus ook voor het hele adressenbestand. Voelt u waar ze heen willen?’

Ik besloot om zelf contact op te nemen met Wijnvoordeel. Een medewerkster (Sandra) gaf alleen aan dat het om ‘een actie voor meerdere personen ging’, verdere uitleg kon ze helaas niet geven.

Hoe gaan we hier mee om?

Tot hoever mag je gaan? Wijnvoordeel.nl heeft een grote fanbase. Ook dit ‘foutje’ zal vermoedelijk met gejuich ontvangen zijn. Als Wijnvoordeel én de consument zelf profiteren, wie heeft er dan last van? In hoeverre maken de mannen van WijnWijs zich druk ‘om niets’? Waarom reageert Wijnvoordeel niet eenduidig op vragen over de actie? Het zijn stuk voor stuk vragen die de aandacht verdienen, ook omdat de respons erop als voorbeeld kan dienen voor andere grote jongens die consumenten willen benaderen met e-mailmarketing.

Deze case is niet compleet zonder commentaar van het publiek. Met jouw reactie hieronder kunnen e-mailcampagnes in 2015 misschien een beetje authentieker worden. Wat is jouw blik op de zaak? Is deze mail van Wijnvoordeel daadwerkelijk ‘grove brutaliteit’ of valt het allemaal wel mee? Wat zijn jouw grenzen?

Illustratie intro met dank aan Fotolia.

Dion van der Vaart schreef dit artikel ten tijde van zijn dienstverband bij Eigen & Wijze Internet Marketing.