Wie wint de strijd om mobiele betalingen?

0

Binnen afzienbare tijd heeft de ouderwetse portemonnee met contant geld definitief afgedaan en worden betalingen, zowel online als offline, voornamelijk gedaan met de smartphone. De vraag is: hoe? Wie gaat de betaling faciliteren? En wat betekent de komst van nieuwe aanbieders voor traditionele banken?

Fikse strijd om het wereldwijde betalingsverkeer

Op dit moment wordt veruit het grootste deel van de geldtransacties in Europa nog
contant afgehandeld, maar dat zal snel tot het verleden behoren: we zitten midden in een fikse strijd die het wereldwijde betalingsverkeer van consumenten compleet zal veranderen.

Een pas gepubliceerd rapport van Business Insider geeft aan dat betalingen via de mobiele telefoon in de Verenigde Staten tot en met 2019 met 172 procent per jaar zullen stijgen. Tegen die tijd wordt er voor 818 miljard aan mobiele betalingen gedaan. Dit is bijna 15 procent van het totale betalingsverkeer in de Verenigde Staten. Deze explosieve groei brengt enorm veel kansen met zich mee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er naast de traditionele betaalaanbieders (denk aan banken en creditcardmaatschappijen), ook allerlei andere partijen in beeld komen die applicaties ontwikkelen voor het mobiele betalingsverkeer.

Het strategische belang van de betaling

Mobiel betalen is een algemene term, maar kun je grofweg verdelen in twee verschillende processen: het online betalen via internet op je smartphone en het contactloos betalen met je telefoon in een fysieke winkel. Met de introductie van NFC chips (Near Field Communication) in bankpassen en mobiele telefoons, heeft ook contactloos betalen een enorme vlucht genomen. Pinautomaten in winkels worden steeds vaker uitgerust met de NFC-techniek, waardoor we kleine bedragen snel af kunnen rekenen zonder een pincode in te toetsen. Door de telefoon met ingebouwde chip op een paar centimeter van het apparaat te houden, wordt het bedrag direct afgeschreven van je rekening of creditcard.

Het zijn veelal technologische spelers (Google, Ebay, Apple en SnapChat) die zich in de strijd om het mobiele betaalverkeer mengen. Daar hebben de nieuwkomers goede redenen voor: de partij die de betaling mogelijk maakt, heeft een enorm sterke positie. Betalingen zorgen voor een grote hoeveelheid hele specifieke informatie over de klant. Zelfs geanonimiseerd is deze data veel geld waard. Technologie- en social mediabedrijven, telefoonproviders en online winkelgiganten, allemaal proberen ze hier een graantje van mee te pikken.

Een aantal nieuwe uitdagers uitgelicht

Hoe de betaling dan ook wordt afgehandeld (via NFC of web), wat opvalt is dat er een nieuwe generatie aanbieders lijkt te ontstaan die de betaling naadloos in hun dienstverlening weet te integreren en daarmee een sterke positie opbouwt ten opzichte van andere aanbieders. Zo kun je aankopen die je doet via de Chinese gigant Alibaba afrekenen via AliPay en biedt haar grote concurrent Tencent via het multifunctionele social media-platform WeChat gebruikers aan onderling geld aan elkaar over te maken of om te sparen. Ook Taxidienst UberPop weet betaling feilloos te integreren in haar bestaande taxi-service door de gebruiker met een paar klikken de kosten voor een taxirit onder vrienden te laten verdelen.

Snapchat

Ook foto- en videoapp Snapchat voegt betaling toe aan haar bestaande chat-service: door het simpelweg intoetsen van het dollarteken en een bedrag, kun je geld aan elkaar sturen.

Accepteer cookies

Starbucks

En natuurlijk biedt ook Starbucks haar klanten al enige tijd de mogelijkheid om af te rekenen met hun smartphone: 15 procent van alle aankopen bij Starbucks wordt al mobiel afgerekend. Daarom is het bedrijf eind 2014 begonnen met de uitrol van een nieuw bestel- en betaalsysteem. Klanten kunnen op hun mobiel, waar ze zich ook bevinden, een koffie bestellen én tegelijk betalen. Op een later moment die dag halen ze de koffie op het afgesproken moment op en verlaten de zaak weer.

Accepteer cookies

Welke ontwikkelingen zijn er?

Een kort overzichtje van een aantal andere ontwikkelingen:

  • Er gaan geruchten dat Google op dit moment werkt aan een vernieuwde versie van de in 2011 geïntroduceerde Google Wallet. Apple is afgelopen najaar van start gegaan met ApplePay, inmiddels uitgerold in zo’n 220.000 winkels in Noord-Amerika.
  • Samsung nam afgelopen week de betaaldienst LoopPay over, waardoor het steeds aannemelijker wordt dat het bedrijf een eigen mobiele betaalmogelijkheid aan gaat bieden in nieuwe telefoons.
  • De Rabobank heeft als eerste Nederlandse bank een eigen app gelanceerd: de Rabo Wallet. Je kunt ‘m gebruiken in combinatie met MyOrder. Een online betaaldienst waarmee je kunt tanken, kaartjes voor de bioscoop kunt bestellen én betalen en eten kunt bestellen via Thuisbezorgd.nl.

Vooruitblik: meer samenwerkingen op komst?

De discussie of contant geld haar langste tijd heeft gehad, zijn we inmiddels wel voorbij. En wie onze toekomstige betalingen gaat afhandelen, valt nog te bezien. Wat opvalt is dat juist initiatieven die betaling volledig weten te integreren, in hun dienstverlening (bijvoorbeeld SnapCash, Uber en Starbucks), veel gebruiksgemak bieden. En dat is de afgelopen jaren al vaak een doorslaggevende factor gebleken.

De vraag is welke rol de traditionele spelers (lees: banken) kunnen spelen. Die zullen hoe dan ook alle zeilen moeten bijzetten om de ontwikkelingen bij te houden. Dat zal vermoedelijk leiden tot veel nieuwe samenwerkingen als SnapCash (samenwerking tussen SnapChat en Square) en MyOrder (Rabobank en Thuisbezorgd). Met hopelijk de eindgebruiker als grote winnaar.

Illustratie intro met dank aan Fotolia.