Verdieping

En de Oscar voor ‘Beste Infographic’ gaat naar… [infographic]

0

De uitreiking van de jaarlijkse Oscars is in de aanloop vooral een feest van voorspellen en vooruitblikken. Hoe sterk die voorspelling is, hangt vooral af van de mate waarin cijfers worden gebruikt, zo blijkt. De wereld wordt steeds voorspelbaarder voor degenen die weten hoe je databestanden moet analyseren.

Gouden data bij online gokkantoren

Bij de Oscars waren die gouden data te vinden bij de online gokkantoren. De opgetelde voorspellingen van miljoenen gokkers bleken voor de volle 100% te kloppen. Dus voortaan is een blik in die richting voldoende om een paar dagen tevoren al te weten hoe het zal gaan. Nu we de uitkomst dus al van tevoren weten, wordt het lastiger om toch nog met iets interessants te komen over deze jaarlijkse feestdag van de mondiale filmindustrie.

De Oscar voor Beste Documentaire

Hierbij twee erg geslaagde visualisaties, die allebei inzoomen op één helder aspect. In de ene – statische – infographic zien we hoe de Oscar voor Beste Documentaire tot op heden werd toegekend. Een intelligent onderscheid in zeven genres (natuur, politiek, etc.) laat zien welke het vaakst als winnaar uit de bus zijn gekomen. Met vooral kleur als belangrijkste informatiedrager.

In de jaren vijftig waren het vooral natuurdocumentaires, na 2000 voerden maatschappelijke en politieke thema’s de boventoon. Bij de genomineerden meldt de bron (de Times of Oman) ook steekwoorden bij de documentaires. Dat had wat mij betreft wel wat duidelijker of groter gemogen. En oja, de Oscar ging deze keer naar CitizenFour, over klokkenluider Edward Snowden.

documentary film

Bron: Times of Oman

Een eenzijdig feestje

De tweede infographic is een korte animatie van Bard Edlund, een freelancer, die woordeloos duidelijk maakt hoe raciaal eenzijdig het hele Oscarfeestje eigenlijk is. Een simpel idee, mooi uitgewerkt. Al had die zware muziek wel wat minder gemogen van mij.

Accepteer cookies

Nieuwe rubriek: Het aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. Op deze plaats belicht ik vanaf nu elke maand een infographic over een actuele gebeurtenis, die er de afgelopen weken bovenuit sprong. De rubriek is geïnspireerd op Het visuele aanzien van 2014: de meest interessante & innovatieve infographics, het jaaroverzicht met infographics dat hier in december verscheen.

Foto intro: Flickr | lincolnblues (CC)