SEO

Met je site over de grens: 5 tips voor internationale SEO

0

Richt je je met je bedrijf of organisatie (ook) op het buitenland? Internationale SEO kan veel tijd in beslag nemen. Daarom is het verstandig er nu al mee te beginnen. In dit artikel beschrijf ik waar je aan moet voldoen als je internationaal veel bezoekers naar je website wil trekken. Daarnaast geef ik je enkele tips waarmee je zelf aan de slag kunt gaan.


Uiteraard ga ik ervan uit dat je al een website of webshop hebt en dat je in ieder geval al wat verstand hebt van Google. De meeste bedrijven focussen zich wat SEO betreft op één van de drie niveaus: lokaal, nationaal of internationaal. Het internationale gedeelte krijgt vaak nog weinig aandacht ten opzichte van lokale of nationale optimalisatie. Op ieder niveau kan een bedrijf zich richten op specifieke zoekwoorden die op dat moment relevant zijn.

1. Taal

Het lijkt misschien een dooddoener, maar het is verstandig om te communiceren in de taal van het land waar je gevonden wil worden. Enerzijds vanwege de vindbaarheid, een paraplu in het Frans is ‘parapluie’ en mensen zullen hier dan ook op zoeken. Anderzijds vanwege het feit dat mensen meer openstaan voor een website of webshop als deze in hun eigen taal geschreven is.

traduction - pays étrangersVermijd Google Translate

Wat je ook van plan bent om te doen, gebruik in geen geval Google Translate voor het vertalen van teksten. De tool werkt slecht en kan daarbij ook nog eens afbreuk doen aan je internationale SEO. Je kunt beter taaldeskundigen inhuren via Odesk of Textbroker. Pas hiermee wel, op want de prijs en kwaliteit varieert enorm. Ik geef er zelf altijd de voorkeur aan om een tekst eerst in het Nederlands te schrijven en deze te laten vertalen door een vertaalbureau. Deze vertaalbureaus krijgen dan van mij een uitgebreide briefing om het zoekwoord ‘parapluie’ in de te vertalen tekst te verwerken.

Aan de technische kant is het noodzakelijk dat je je ‘hreflang‘ goed instelt zodat deze aangeeft in welk land en welke taal je pagina’s gevonden moeten worden. Daarnaast moet je je sitemap op de juist manier instellen, maar hierover vertel ik in een volgend artikel meer. Meer informatie over het (laten) vertalen van je webshop of website vind je in de artikelen ‘Je website (laten) vertalen: 3 mogelijkheden‘ en ‘Website of webshop vertalen: waar moet je rekening mee houden?‘.

2. Welke zoekmachine

In Nederland hebben we weinig last van andere zoekmachines dan Google: het heeft in Nederland een marktaandeel van 96 procent. Doe onderzoek naar het land waar je online gevonden wilt worden.

Google de grootste zoekmachine in China? Think again!

Baidu is de zoekmachine voor China, want Google is daar zelfs geblokt. In Hong Kong daarentegen, is Google de belangrijkste zoekmachine voor de Engels sprekende populatie, maar voor de Chinees sprekende populatie van Hong Kong heb je Yahoo nodig. Hetzelfde geldt ook voor Taiwan.

WWW in 3d with colorful cubes and domain extensions3. Domeinnaam

Het is makkelijker om één website te managen in plaats van tien, maar het hebben van domeinnaam-extensies voor het land waarvoor je internationale SEO wilt toepassen is de beste manier. Dit betekent dus meerdere websites in plaats van één.

Extensies & hosting

Het is dus aan te raden om www.jouwwebsite.fr te gebruiken voor Frankrijk in plaats van www.jouwwebsite.com/fr of zelfs fr.jouwwebsite.com. Er zijn voor iedere optie voor- en nadelen te bedenken die te maken hebben met tijd en geld. Maar op de lange termijn is de landenextensie de beste aanpak.

Hetzelfde geldt trouwens voor de hosting. Probeer een IP-adres te krijgen in het land waarvoor je wilt optimaliseren. Google houdt niet van een Franse website met een IP-adres in Nederland. Een datacenter vinden die je kan voorzien van hubs in meerdere landen is de beste optie. En anders kun je gebruik maken van een lokale partij per land.

4. Internationale social media

Hoewel social media niet direct bijdragen aan een betere vindbaarheid (hoewel de laatste afspraken van Twitter met Google hier misschien een ander licht op laat schijnen) is het creëren van een grote schare volgers via social media absoluut aan te raden. Indirect draagt het namelijk zeker bij aan je internationale SEO. Het delen van goede content zorgt namelijk voor het verspreiden van je boodschap en daardoor waarschijnlijk tot kwalitatieve links die weer impact hebben op je positie in de zoekresultaten.

Verschillende social media per land

Toch is het belangrijk om ook hier weer rekening te houden met de verschillen per land. Rusland gebruikt veel meer Vkontakte dan Facebook en in China hanteert Baidu andere factoren in haar algoritme. Bij Baidu wordt een social signaal opgepikt op basis van tijd, relevantie en of de content gerelateerd is aan de zoekopdracht. Alleen Facebook, Google+, Twitter en LinkedIn gebruiken is lang niet altijd de juiste optie.

5. Handige tools

Wat ook interessant is om naar te kijken, is Google’s Export Business Map. Deze tool geeft heel relevante informatie over meerdere landen met demografische gegevens, sociale indicatoren, maar ook informatie over smartphonegebruik, mobiele penetratie en online aankopen. Een aanrader voor iedereen die zich bezig gaat houden met internationale SEO.

Export Business Map, Global Market Finder & Consumer Barometer

Wil jij weten welke zoekwoorden je moet gebruiken in andere landen dan Nederland? Gebruik dan de Global Market Finder van Google. Je voert je Nederlandse zoekwoord in en voilà: je krijgt suggesties en zoekvolume voor andere landen.

Een andere briljante researchtool is Google Consumer Barometer. Hierin worden vragen beantwoord voor ongeveer 40 landen, zoals met welke device je je oriënteert op je online aankoop of op welke manier je laatste aankoop gestuurd was door het internet. Dit geeft richting aan je internationale strategie.

Hoe dan ook, alle voorwaarden voor succes zijn aanwezig

Hoe je het ook wendt of keert, internationale SEO neemt veel tijd in beslag. Als je geen tijd hebt, gooi al je budget dan in Google AdWords, want dat zorgt voor directe vertoningen. Deze optie kost je het meeste geld en ook voor AdWords heb je tegenwoordig een goede website en sterke campagne gerichte landingspagina’s nodig. Je prijs en positie in AdWords wordt tegenwoordig namelijk mede bepaald door de kwaliteit van de landingspagina’s.

Begin er nu alvast mee!

Doordat internationale SEO veel tijd in beslag neemt, is het verstandig er nu al mee te beginnen. Er zijn nog niet zo veel bedrijven die dit op een goede manier doen. Gezien de van oudsher internationale handelsgeest van de Nederlander en het feit dat Nederland online voorop loopt, zijn alle voorwaarden aanwezig om jouw internationale expansiedrift tot een groot succes te maken!

Illustraties met dank Fotolia.