Content

Grote kansen voor Eredivisieclubs op social media: wie tikt ‘m in?

0

Hoe staan de Nederlandse topclubs er eigenlijk voor op social media? Als we kijken naar de social fanbase staat Ajax op eenzame hoogte. Daarachter vindt een voortdurende nek-aan-nek race plaats om de tweede plek tussen Feyenoord en PSV. Maar waar blijft de rest van de Eredivisie? 

Eredivisieclubs & social media: een onderzoek

Welke Eredivisieclubs scoren goed op welk social platform? Welke Eredivisieclubs moeten zich eens goed achter de oren gaan krabben? Om dit eens goed in kaart te brengen, heb ik onderzoek gedaan naar alle social media accounts die door de officiële websites van de Eredivisieclubs worden gecommuniceerd. Sommige clubs zijn wel terug te vinden op bijvoorbeeld Google+, maar maken hiervan geen vermelding op de officiële website van de club. In dat geval zijn deze accounts niet meegenomen.

Waarom is social belangrijk voor voetbalclubs?

Voor voetbalclubs, waar in sommige gevallen héél veel geld bij omgaat, is het belangrijk optimaal gebruik te maken van social media. Het zorgt ervoor dat de club breed en intensief zichtbaar en bereikbaar is. Dat is belangrijk voor sponsoren én voor de engagement met fans. Daarnaast is een goede online zichtbaarheid cruciaal voor markten buiten je thuismarkt, denk aan de enorme markt voor merchandise in Azië.

Clicks, sales en betere relatie met fans

Social kun je zien als verlengstuk voor PR-doeleinden. Hoe meer mensen enthousiast worden, hoe groter de kans is dat ze naar het stadion komen of merchandise aanschaffen. Social zorgt bijvoorbeeld voor sales, doorklikken naar webshops met merchandise en inkomsten uit livestreams. Het kan bovendien zorgen voor een betere relatie met fans. Echte fans wel te verstaan, niet alleen de ‘laffe’ paginalikers op Facebook.

Exclusieve content

Social kan ook exclusieve content ontsluiten. Twitter heeft recentelijk bijvoorbeeld Twitter Amplify geïntroduceerd. Hiermee kunnen sponsors op het tweede scherm exclusieve content delen met de fanbase van een voetbalclub. Als bijvoorbeeld PSV een goal maakt, kan Philips als sponsor de herhaling op Twitter vrijgeven. Hierdoor geeft Philips de fanbase wat ze willen, en krijgt Philips de reclame die ze willen.

Op de korte termijn liggen er kansen om de kaartverkoop en merchandise een boost te geven, voor de lange termijn gaat het om het opbouwen van een intensieve en stevige relatie met fans.

Wat moet een club doen voor succes op social media?

Er zijn vijf dingen die elke club zou moeten doen om succesvol te zijn in social media:

  1. De juiste platformen inzetten: denk verder dan alleen Facebook en Twitter
  2. Fans betrekken: niet alleen zenden, maar de interactie aangaan.
  3. Engelstalige content publiceren: en dus vooral de fanbase niet beperken tot Nederland. Op Facebook kun je die content bijvoorbeeld alleen zichtbaar maken voor Engelstalige gebruikers.
  4. Goed voor de zakelijke doelgroep zorgen: bekommer je om sponsoren, dit levert geld op en kan tot meer sponsorships leiden in de toekomst.
  5. Aan de slag gaan met sponsoren (bijv. Twitter amplify) met het delen van exclusieve content (herhalingen, interviews): alles draait immers om omzet en winst.

Hoe staan de Eredivisieclubs ervoor op social?

Ajax is, met bijna 2,6 miljoen fans, de kampioen van Nederland als het gaat om het aantal fans op alle sociale platforms. Samen met FC Dordrecht gebruikt Ajax vijf van de zeven platformen. Alle clubs maken zowel gebruik van Facebook als Twitter. Op beide platformen is Ajax nummer 1, Feyenoord 2de en PSV 3de.

Opvallend is dat PEC Zwolle op Facebook qua fans op de 16de plaats staat, niets vergeleken met hun huidige positie op de ‘normale’ ranglijst. Op Twitter is Heracles Almelo de meest opvallende degradatiekandidaat. Voor PEC Zwolle, NAC Breda en Willem II geldt dat social media prescence hun achilleshiel is. Ze maken alleen gebruik van Facebook en Twitter, de andere platforms laten zij met rust.

ajax facebook

LinkedIn

Op hét zakelijk social platform, LinkedIn, wordt niet vaak een beroep gedaan. Vitesse is hier de grote titelkandidaat met meer dan het dubbele aantal fans dan de nummer twee Go Ahead Eagles. Er zijn maar drie clubs die een officieel account hebben, maar geen van deze clubs maakt hier echt actief gebruik van.

Waarom zijn de topclubs hier niet op actief? Elke voetbalclub heeft businessplekken en skyboxen voor de ‘zakelijke’ relaties. Waarom wordt dit niet verder uitgerold naar LinkedIn? Daar zit een groot gedeelte van de zakelijke markt.

YouTube

Na Facebook en Twitter is YouTube de grote favoriet van de voetbalclubs. Hier heeft PSV de strijd om de tweede plek achter Ajax gewonnen van Feyenoord. 6 van de 18 clubs zijn echter niet op YouTube terug te vinden. De meest opvallende afwezige is AZ Alkmaar.

Dit platform is perfect om wedstrijden van je favoriete club terug te kijken of om interviews met jouw lievelingsspelers te bekijken. Ik vind het zacht uitgedrukt nogal vreemd dat maar twee derde van de Eredivisie hiervan gebruik maakt om fans te bereiken.

youtube psv kanaal

 

Google+

Hier valt nog veel winst te behalen voor alle Eredivisieclubs, behalve voor Ajax. Zij zijn de enige die weten hoe zij hun fanbase moeten aanspreken en kunnen blijven entertainen. FC Groningen en FC Dordrecht maken ook gebruik van Google+, maar hebben hier maar respectievelijk 333 en 26 volgers.

De rest van de voetbalclubs is afwezig en maakt geen gebruik van Google+. Jammer. Elke Europese topclub maakt gebruik van Google+. In Nederland zijn meer dan 3,3 miljoen Google+-accounts, er zijn dus genoeg mensen om te bereiken. Manchester United heeft al eens via Google+ Hangout een wedstrijd gedaan waarmee je live tijdens de wedstrijden op de reclameborden kon verschijnen met je Google+-account.

Instagram

Instagram is het grote aanstormende talent van alle social media platforms, waar opvallend genoeg maar de helft van alle clubs aanwezig op is. Alle Europese topclubs maken allang gebruik van Instagram, maar in Nederland hebben topclubs zoals FC Twente en Vitesse nog geen Instagram-account.

instagram la galaxy

Ook buiten Europa wordt al veel gebruik gemaakt van Instagram om, zoals bijvoorbeeld LA Galaxy doet, veel ‘behind-the-scene’ foto’s te delen. In Nederland staan qua aantal fans, na de traditionele top 3, FC Utrecht en SC Cambuur opeens in de top 5. Zij proberen aansluiting te vinden bij de top 3 en uit te lopen op de concurrentie.

Pinterest

Pinterest is de grote underdog onder alle platforms. Alle Eredivisieclubs zetten dit platform buitenspel. Dit in tegenstelling tot de grote internationale clubs zoals FC Barcelona, Liverpool en Manchester United. Deze clubs gebruiken het platform om fans in het zonnetje te zetten, maar ook om de collectie van de fanshop extra onder de aandacht te brengen. Vooral Liverpool heeft veel volgers, maar liefst 1,1 miljoen.

pinterest liverpool

Snapchat

Onlangs is SC Heerenveen gestart met een Snapchat account. Hierop zijn ‘behind-the-scene’-beelden te zien van hoe het er bij de club aan toe gaat. Een exclusieve kijk in de keuken van je favoriete voetbalclub! SC Heerenveen is op dit moment de enige voetbalclub die hiervan gebruik maakt. Een interessant medium, omdat je heel dicht bij je fans kan komen en zij ook bij jou.

Totaal aantal fans per platform

In de tabel hieronder is te zien hoeveel fans elke club heeft per platform. In de laatste kolom is het totaal aantal fans te zien. Deze tabel is gemaakt op 11 februari 2015.

ClubFacebookTwitterLinkedInYoutubeGoogle+InstagramPinterestTotaal aantal Fans
Ajax18747775023937708856560821002592918
Feyenoord4317442086311254916700669624
PSV3314682029672599915500575934
FC Twente167277753907901250568
FC Groningen76350300713960333110714
SC Heerenveen52584375375083236297566
Vitesse61818298021030378696436
AZ4487531567204478486
FC Utrecht40745251641761549473164
NAC Breda329841781750801
ADO Den Haag2627117325732359847926
SC Cambuur14638195981631384639713
Willen II253871141736804
PEC Zwolle77132609133804
Go Ahead Eagles15691979348625970
Heracles Almelo14501824121922961
FC Dordrecht605412630137462618893
Excelsior6270917431715761

Nog veel punten te pakken

Er valt dus nog veel winst te behalen voor de meeste Eredivisieclubs, als het gaat om de inzet van meerdere kanalen om hun fans en zakelijke relaties te bereiken. Daarnaast kunnen veel van deze clubs nog punten pakken door per platform te groeien in het aantal fans en volgers en zo hun bereik te vergroten.

Wil je nog meer lezen over de inzet van online voor voetbalmarketing? Dan is het artikel van Ralph Wolbrink een aanrader. En mis je nog een kans of tip voor de clubs en hun sociale kanalen of heb je een andere vraag over dit artikel? Laat het dan zeker weten in een reactie hieronder!