How to

Je marketingskills bijspijkeren in 5 minuten: de Primer-app

0

Google heeft onlangs de gratis app Primer gelanceerd. Mocht je nu denken dat we het gaan hebben over de nieuwste grondverf of make-up advies van één of andere Kardashian, dan moet ik je helaas teleurstellen. Ben je een beginnende marketeer met een educatieve lust die elke ochtend weer gestild moet worden? Of sta je op het punt je startup te lanceren, maar kun je nog wel wat marketinglessen gebruiken? Boy oh boy, dan heb ik goed nieuws voor je.

Binnen marketing en communicatie zijn elke dag zoveel nieuwe innovaties, dat je er een dagtaak aan hebt om overal van op de hoogte te zijn. Marketing is inmiddels ook een erg breed begrip geworden en het digitale landschap verandert elke dag. Nu kun je even snel een artikel op Frankwatching lezen (zoals je nu doet), of op Twitter wat leerzame contentsnacks meepikken. Feit blijft dat je, als je het niet direct praktisch kunt inzetten, deze informatie na een weekje wel weer kwijt bent.

Verademing

Primer is een fijne verademing op de vele snackblogs, met praktische tips en een speelse manier van bijblijven op je vakgebied. Je kunt kiezen uit de categorieën: Advertising, Content, Measurement en Strategy. Binnen vijf minuten leer je al swipend alle ins & outs over onderwerpen als growth hacking en maak je een stappenplan voor je contentmarketingstrategie.

Tussendoor word je vermaakt met korte quizjes om jezelf te testen en krijg je een samenvatting van wat je allemaal hebt geleerd. Daarnaast maak je een korte to-do-list waar je direct mee aan de slag gaat. En ben je het een week later allemaal alweer vergeten? Dan vind je jouw resultaten en een korte recap makkelijk terug in je profiel. Uiteraard is alles gemakkelijk te delen met je collega’s of team.

Hoe begin je met de app?

Het begin moet je even in de vingers krijgen; wat bedoelen ze met ‘Your queue’? En maakt het verschil of ik naar links of rechts swipe? Een uitleg of helpfunctie is er niet, dus alles leer je organisch. Door de hoge gebruiksvriendelijkheid van de app gaat dat gelukkig snel .

Handig is dat er een bepaalde systematiek in de lessen zit: je begint met een overview waarin je het onderwerp, de hoeveelheid aan activiteiten en de verwachte duur van de opdracht ziet. Vervolgens swipe je naar de volgende pagina, waarin je leest welke vragen je aan het einde van de les kan beantwoorden.

Tenenkrommende voorbeelden

De kracht van Primer is tegelijkertijd ook de zwakte; snelle en laagdrempelige marketing op de ‘Jip en Janneke’-manier. En dat het soms om wel érg simpele marketing gaat, bewijst de les over Information Architecture (IA). Oftewel: hoe sorteer of presenteer je jouw product zo logisch mogelijk voor een consument in bijvoorbeeld je winkel of op je website. Zo leer je in de quiz dat cola bij de drankjes moet liggen en kip bij het vleeswaren. Tja, daar hoef je dus geen Einstein voor te zijn. En dit soort tenenkrommende voorbeelden kom je regelmatig tegen. De doorgewinterde marketeer zal zich daarom snel vervelen met deze app. Vooral de beginner zal hier veel profijt van hebben.

Het zou dan ook een mooie aanvulling zijn als er wat meer verdieping komt in Primer. Nu blijft het vooral bij de basics onder de knie krijgen. Wat ik ook wel fijn zou vinden, is een Nederlandse versie van deze app. Naast het feit dat het gewoon handiger is, is het ook fijn om de Engelse terminologie uit de marketingwereld te krijgen.

Primer_app

De diepte in

Elke les eindig je met een Close Alert (duimpje omhoog of duimpje omlaag) waarbij je Primer helpt hun dienst te verbeteren. En geef je een ‘thumbs down’ voor een les? Dan krijg je een bonus van Primer. In het eindoverzicht krijg je een tip of verwijzing waarmee je de diepte in kunt gaan voor meer informatie over het onderwerp. Helaas is dit niet binnen de app, maar meestal een link naar een externe site met meer informatie of een verwijzing naar een boek op Amazon. Hiermee lijkt Primer zich dus echt te richten op de beginnende marketeer en weg te willen blijven van de diepere inhoud.

Groepen aanmaken

Primer heeft geen competitief karakter, dus je krijgt geen punten of een cijfer voor je afgeronde lessen. Het zou in de toekomst bijvoorbeeld een leuk idee zijn als je een Primer-groep kan aanmaken met je collega’s of businesspartner en wedstrijden tegen elkaar kan spelen. Just a thought.

Officiële lancering

Het is overigens goed mogelijk dat je de app al kende of misschien het afgelopen jaar zelfs al had gedownload. Google heeft namelijk een jaartje uitgetrokken voor de testfase en gedurende deze periode kon je hem dus ook al downloaden. De huidige 2.0-versie is alleen vele malen beter dan de voorgaande versies. Daarnaast is hij nu naast iOS, ook beschikbaar voor Android.

‘What’s in it for Google?’

Heel simpel: de doelgroep (marketeers en startups) kennis laten maken met de vele diensten en producten van Google. Daar lezen we vast alles over in de les over cross-selling ;-).

De kracht van Primer

Primer beheerst de kracht van een goede (educatieve) online game waarbij je telkens wordt uitgedaagd om weer een stapje verder te komen. Ze hebben hun content goed op orde en de user experience is erg fijn en zeer gebruiksvriendelijk. Ideaal voor tijdens je treinreis of om je uitstel van acquisitiemoment nuttig in te vullen.

Voor de doorgewinterde marketeer zal het echter wel een ‘been there, done that’-verhaal zijn. De basics van een contentstrategie en SEO hebben de meeste marketeers waarschijnlijk al wel onder de knie. Maar er zitten ook onderwerpen tussen, zoals growth hacking, die voor mij nog relatief onbekend waren en die ik erg interessant vond.

Ruimte voor verbetering

Dit biedt ruimte voor Primer om ook een versie beschikbaar te maken voor gevorderde marketeers. De app heeft geen beloningsmechanisme. Het zou voor een volgende versie interessant kunnen zijn om dit wel te doen, bijvoorbeeld door scores te geven aan je prestaties, zodat gebruikers tegen elkaar kunnen strijden.

Ik zou zeggen: gewoon downloaden die app en zet je eerste stappen als hippe entrepreneurial marketing-evangelist!

Illustratie met dank aan Fotolia