Google+ is veranderd: wat zijn de gevolgen voor local search?

0

Google heeft de manier waarop ze lokale resultaten weergeven weer veranderd. Voor diegenen die zich begeven in het local search-gebied van Google is dit gewoon weer een lange reeks veranderingen van functionaliteiten, display updates en merkpositioneringen van Google Local. De laatste verandering, afgelopen 17 november, kwam erg onverwachts. Google gaf weinig waarschuwing of verantwoording naar bedrijfseigenaren over deze veranderingen, waardoor er veel verwarring en frustratie is ontstaan.

Het voelt alsof Google de basis heeft verwijderd en zich nu afvraagt of local search nog van waarde is. In dit artikel leg ik uit wat Google heeft veranderd, waarom het is veranderd en waarom Google Local nog steeds grote kansen biedt voor lokale bedrijven om nieuwe klanten te werven.

Wat heeft Google veranderd?

De veranderingen zijn te zien op de Google+ Local pagina. Tot voor kort toonden deze pagina’s al de belangrijke en bruikbare data die Google weet over een bedrijf. Google linkte naar deze pagina’s vanuit local search en Google Maps.

In september verwijderde Google al de links vanuit Search naar de Google+ pagina’s en nu hebben ze ook de meeste informatie over het bedrijf verwijderd. Met de nieuwe look willen ze communities en collecties benadrukken. Hier komen we later op terug.

Het belangrijkste punt voor bedrijfseigenaren om te begrijpen is dat dat Google nog steeds toegewijd is aan local search en zoekers de informatie geven over lokale bedrijven. Ze denken alleen dat Google+ niet meer de juiste plaats is om deze informatie te tonen.

Vergelijking van de oude en nieuwe pagina

Laten we kijken naar de veranderingen, we vergelijken de oude pagina met de nieuwe pagina.

Oude stijl Google+ pagina

Onderstaande afbeelding laat de oude Google+ pagina zien die zoals je ziet veel interessante en bruikbare informatie toont over een bedrijf. Je kunt nu nog schakelen tussen de klassieke versie van Google+ en de nieuwe versie, maar dit zal niet voor altijd beschikbaar blijven.

lab51-google-plus-oud

Oude stijl Google+ pagina

Deze pagina was rijk aan content die relevant is voor lokale bedrijven, waaronder een landkaartje, foto uploads, bedrijfsinformatie en reviews. De nieuwe Google+ pagina zal de volgende punten niet meer tonen:

 • Reviews en ratings
 • Bedrijfscategoriën
 • Landkaarten en routebeschrijvingen
 • Foto’s
 • Openingstijden
 • Geïntegreerde apps

Dus als we kijken naar de nieuwe Google+ pagina, wat houden we dan over?

Nieuwe stijl Google+ pagina

Het eerste ding dat je op zal vallen, is dat de nieuwe versie van Google+ veel simpeler is en gebruiksvriendelijker voor mobiel. Volgens Google focust de nieuwe pagina zich op simpele navigatie en verbeterde zoekresultaten.

lab51-google-plus-nieuw

Nieuwe stijl Google+ pagina

Maar er wordt bijna geen informatie over het bedrijf getoond. Bovenin de header staat een klein informatie-tekentje (links naast de knop volgen). Zodra je op het icoontje klikt, komt onderstaande pop-up tevoorschijn die de basisinformatie over het bedrijf bevat.

lab51-google-plus-pop-up

Wat zijn Communities en Collecties?

De nieuwe Google+ is er op gemaakt om content te delen met diegenen die gemeenschappelijke interesses hebben. Communities en Collecties zijn gebieden op Google+ waar gebruikers mensen kunnen vinden die interessant voor hen kunnen zijn. Dit zijn mensen met dezelfde interesses als jij en mensen die content delen die gerelateerd zijn aan jouw interesses.

Communities

Google beweert dat Communities nu gemiddeld 1.2 miljoen nieuwe gebruikers per dag heeft. Het geeft gebruikers de mogelijkheid om zichzelf onder te dompelen in onderwerpen als Online Marketing of SEO.

Collecties

Dit is zo’n vijf maanden geleden pas gelanceerd. Collecties groeien nog sneller en focussen zich meer op creatieve of niche groepen zoals vliegtuig fotografie of wereld wonderen.

Waarom heeft Google deze veranderingen doorgevoerd?

Google+ begon als een social platform, maar vanwege meerdere redenen is het nooit echt geslaagd als social mediakanaal en Google is vervolgens systematisch Google+ gaan opbreken. Hierbij hebben ze alleen de stukken die wel werken bewaard zoals foto’s, communities en collecties.

Google+ Local lifte mee op G+ en werd de plek waar Google informatie over lokale bedrijven toonde. Het voelde altijd al als een vreemde associatie; social functies met zakelijke informatie. Nu wordt dan ook een einde gemaakt aan deze associatie. Zoals we al eerder zeiden, Google is nog steeds toegewijd om de lokale informatie over bedrijven te tonen, maar dit zal niet meer via Google+ gebeuren.

Wat betekent de verandering voor lokale bedrijven?

De verandering zal geen materiële schade opbrengen aan lokale bedrijven. De realiteit is dat zeer weinig gebruikers daadwerkelijk de Google+ Local pagina’s bezochten. De informatie die ze nodig hadden kwam al tevoorschijn in de zoekresultaten op Google.

Google+ Local pagina’s worden vooral gebruikt door bedrijfseigenaren of SEO’s om hen te helpen bij het controleren, beheren en managen van hun bedrijfsinformatie. Vanuit dit oogpunt is de verandering vervelend, maar het zou lokale bedrijven niet moeten beïnvloeden in hoe zij nieuwe klanten via Google bereiken.

Goed nieuws voor lokale bedrijven

Google laat nog steeds bedrijfsinformatie zien in de zoekresultaten en in de Google Maps resultaten. Dit is te zien in onderstaande afbeelding. Eigenlijk laat Google nu zoekresultaten zien voor nog meer zoekwoorden dan ooit tevoren, omdat ze weten dat de zoekers lokale informatie willen. Dat is goed nieuws voor lokale bedrijven!

lab51-google-plus-maps

We zien dat wanneer er gezocht wordt op ‘marketing Tilburg’, Google een lijst aan lokale bedrijven toont die zich bezig houden met marketing.

Google’s relatie met Local is niet veranderd. De optimalisatie voor local search ging nooit alleen maar over Google+ pagina’s. Door de jaren heen heeft Google laten zien dat ze toegewijd zijn aan het tonen van niet alleen maar grote merken, maar ook de lokale bedrijven die kunnen dienen in de behoeftes van de gebruikers.

Google Mijn Bedrijf: nog steeds de plek om je bedrijfsinformatie up-to-date te houden

Google heeft niets aan Google Mijn Bedrijf veranderd, en dus moet je dat dashboard blijven gebruiken voor het beheren van je bedrijfsinformatie. De data van je GMB-dashboard zal getoond worden zodra Google dat nodig vindt; denk hierbij aan Google Search, Maps, Knowledge Graph en mobiele zoekopdrachten.

In het jaarlijkse onderzoek naar de factoren van de ranking van local search, bleek dat van de totale ranking factoren 14,7 procent voortkwam uit Google Mijn Bedrijf. Dit zal niet snel veranderen, dus Google is nog steeds gefocust op lokaal en SEO’s en lokale bedrijfseigenaren hoeven zich geen zorgen te maken over de veranderingen op Google+.

Nog steeds niet overtuigd?

Als jij, of een klant, nog steeds twijfelt over de effecten van Google local search bij het verkrijgen van nieuwe klanten, hebben we een rijtje met krachtige statistieken over de kracht van local search:

 • 97 procent van de consumenten gebruikt internet als ze op zoek gaan naar lokale producten of diensten.
 • 43 procent van de consumenten zoekt maandelijks naar een lokaal bedrijf.
 • De nummer één reden voor online zoeken is om de locatie van een bedrijf te vinden.
 • 78 procent van mobiele zoekopdrachten voor lokale bedrijven resulteren in een aankoop.
 • Local search levert betere ROI’s dan alle andere online kanalen.
 • 34 procent van de SEO’s en kleinere bedrijven verkiezen local search boven alle andere marketingkanalen.

Afbeelding intro met dank aan Fotolia