Strategie

LinkedIn Pulse: zet jij het al in voor contentmarketing?

0

LinkedIn, dat is toch die plek waar je je CV opzet en waar nooit iets gebeurt? Tot een jaar of twee geleden klopte dat beeld wel ongeveer. Sinds die tijd heeft LinkedIn een razendsnelle transformatie doorgemaakt van een online CV-database naar een contentplatform. Dat begon eigenlijk op het moment dat LinkedIn de app Pulse overnam voor 90 miljoen dollar en deze dienst integreerde in het eigen platform. Door Pulse is LinkedIn steeds interessanter geworden, omdat het sociale netwerk zich slim heeft weten te positioneren: als platform voor experts.

Thought leadership

Een platform voor experts dus. Voor ‘thought leadership‘. Precies wat veel B2B-bedrijven willen uitdragen. Om dat te benadrukken, nodigde LinkedIn na de launch van Pulse 150 thought leaders uit om exclusief te gaan bloggen – types als Richard Branson. Dat gaf het platform een boost, waarna de functie voor alle Engelstalige landen werd opengesteld aan het begin van dit jaar. Ook vanuit Nederland kun je de functie inmiddels gebruiken, al lijkt dat alleen zo te zijn als je bij instellingen de taal op Engels zet. Pulse is een succes: in juli dit jaar werd de grens van 1 miljoen gebruikers gepasseerd. Eén miljoen LinkedIn’ers – tot aan de Britse premier Cameron aan toe – publiceren gemiddeld 130.000 posts per week.Abstract illustration of business network grid

Voordelen van LinkedIn Pulse

Waarom publiceren al deze mensen via Pulse? De voordelen zijn vrij simpel op een rij te zetten.

  1. Lezerspubliek: volgens LinkedIn bestaat 45 procent van de lezers van Pulse uit ‘belangrijke mensen’. Je blogs komen dus direct onder ogen van CEO’s, VP’s, Presidenten of welke mooie titel met hoofdletters ze ook hebben, maar in elk geval: de beslissers. En zijn het niet de beslissers, dan zijn het in elk geval mensen die je bewust hebt toegelaten tot je ‘netwerk’. De relevantie is dus hoog.
  2. Statistieken: je kunt precies zien wie je post heeft bekeken. Met een premium-account zijn je mogelijkheden natuurlijk helemaal eindeloos, maar ook met een gratis account heb je toegang tot genoeg interessante cijfers. Je ziet wie je post heeft geliket of erop heeft gereageerd, maar ook in welke sectoren de lezers actief zijn en waar ze vandaan komen. Wie LinkedIn gebruikt voor het genereren van leads, ziet daar de voordelen natuurlijk direct van in.
  3. Hergebruiken van content: heb je (of heeft je bedrijf) al een blog? Dan hoef je geen nieuwe stukken te produceren voor Pulse. Zie het kanaal vooral als kans om content die je toch al hebt gemaakt effectief te verspreiden. Het kan geen kwaad om het bericht enigszins aan te passen, maar je hoeft in elk geval niet bang te zijn dat Google je bestraft met minder goede vindbaarheid vanwege het dupliceren van content.
  4. Notificaties: een ander voordeel is dat je connecties of volgers een melding krijgen als je een nieuwe post plaatst (in plaats van dat ze het bericht alleen per ongeluk in de tijdlijn tegen kunnen komen). De kans is groot dat mensen je blog zien, met een hoger bereik als gevolg.

Bij het laatste punt komt wel het enige potentiële nadeel om de hoek kijken. Wat gebeurt er als straks iedereen blogs via Pulse gaat delen? Krijg je dan bij elke blog een notificatie? Waarschijnlijk niet, maar het is nog niet helemaal duidelijk hoe LinkedIn dit gaat oplossen. Wel ligt het voor de hand dat mensen aan de hand van het onderwerp en de tags (en misschien wel je functie) gerichtere notificaties krijgen. LinkedIn is in elk geval druk aan het sleutelen aan het algoritme, om de relevantie zo hoog mogelijk te houden.

Je hoeft niet bang te zijn dat Google je bestraft met minder goede vindbaarheid vanwege het dupliceren van content.

Tips voor meer bereik

Door het directe contact met je netwerk en de notificatiefunctie is de kans op veel en relevant bereik al hoog, maar met deze simpele tips kun je je bereik nog groter maken.

  1. Houd rekening met de channels van LinkedIn: LinkedIn heeft een aantal vaste ‘channels’, zoals ‘Technology’, ‘Economy’ en ‘Customer Experience’. Als je blog binnen een van die kanalen valt, is de kans groter dat je blog wordt getoond in de linker zijbalk, waardoor meer mensen hem zien.
  2. Bekijk LinkedIn’s eigen contentkalender: LinkedIn heeft een eigen ‘Editorial Calendar‘, met maandelijkse thema’s die extra aandacht krijgen. Handig voor de inspiratie, maar ook om je bereik te vergroten.
  3. Schrijf in het Engels: gekke tip wellicht, maar zoals je kunt zien worden er in de linkerbalk vooralsnog alleen Engelstalige blogs getoond. Dit gaat vast nog veranderen, maar als je gaat voor zoveel mogelijk bereik, is schrijven in het Engels vereist. Maar denk wel aan je publiek: als al je communicatie in het Nederlands is, dan je blogs op Pulse ook.
  4. Maak geweldige content: misschien voor de hand liggend, maar desalniettemin niet te negeren. Pulse is geen reclamekanaal. Het gaat – zoals altijd bij contentmarketing – om goede content waar je doelgroep iets aan heeft. Een promopraatje werkt averechts. Het algoritme van LinkedIn zal er niet blij mee zijn, en je volgers waarschijnlijk nog minder.

LinkedIn is dankzij Pulse dus in korte tijd een van de meest interessante kanalen voor B2B-bedrijven geworden als het gaat om contentmarketing. Gebruik jij LinkedIn Pulse al actief? Aanvullende tips zijn altijd welkom!

Afbeeldingen met dank aan Fotolia.