Voor deze 5 sectoren wordt 2016 hét jaar van virtual reality

0

In 2014 maakt het grote publiek voor het eerst kennis met virtual reality toen Matthijs van Nieuwkerk zich moest vastklampen aan de tafel bij een eenvoudig ritje in een geanimeerde achtbaan. Hoewel zijn angstzweet nog amper was opgedroogd, werd de techniek aan diezelfde tafel al een grote toekomst toegedicht. Sindsdien heeft de techniek zich stormachtig ontwikkeld, maar heeft de echte doorbraak nog op zich laten wachten. Als we de trendwatchers mogen geloven is het wachten nu bijna voorbij: 2016 wordt hét jaar van virtual reality.

De bouwindustrie en de makelaardij hebben inmiddels al aangetoond dat virtual reality verder gaat dan alleen een geanimeerde achtbaan. Recent onderzoek van Digi-Capital ondersteunt dit. De gezamenlijke markt van virtual en augmented reality bedraagt in 2020 bij elkaar een slordige 135 miljard euro. Bovendien zijn techgiganten als Samsung, Sony, Google en Oculus in een prestigieuze nek-aan-nek race verwikkeld. Allemaal willen ze de techniek als eerst massaal de huiskamers in brengen. De vraag die dan meteen rijst, is hoe virtual reality ons dagelijks leven daadwerkelijk gaat beïnvloeden. Vooralsnog is dat koffiedik kijken, maar met een oog op de huidige ontwikkelingen, kunnen we wel voorspellen in welke sectoren virtual reality in 2016 definitief gaat doorbreken.

1) Journalistiek

In de media is het lange tijd het ideaal van de journalist geweest om de lezer onder te dompelen in het verhaal. Verhalen op foto’s, televisie of op papier worden echter altijd gevangen in een kader. De media schetsten recent nog een vertekend beeld van de verlaten straten van Brussel dat niet strookte met de realiteit. Virtual reality kent geen frames. De gebruiker kan kijken waar hij of zij wil en heeft het gevoel midden in het verhaal te staan.

Virtual reality kent geen frames. De gebruiker kan kijken waar hij of zij wil en heeft het gevoel midden in het verhaal te staan.”

De New York Times verspreidde recent een miljoen kartonnen cardboards onder zijn abonnees en bracht ook zijn eerste documentaire, The Displaceduit. De film vertelt het verhaal van drie jonge vluchtelingen uit Syrië, Oekraïne en Zuid-Sudan. Als kijker ga je mee de tentenkampen in en ervaar je de barre omstandigheden alsof je erbij bent. Je verandert van een kijker in een ooggetuige en dat maakt indruk. Genoeg reden dus voor andere grote nieuwsmedia om ook de mogelijkheden van VR te ontdekken.

2) Retail

Ook in retail vindt virtual reality steeds meer zijn weg naar de consument. De techniek voegt een winkelbeleving toe aan de standaard webshop. Zo kun je bijvoorbeeld de teleurstelling van het kopen van een artikel dat er op de foto beter uitzag dan in het echt voorkomen. Try before you buy. Het modemerk Tommy Hilfiger pionierde eerder dit jaar al door een 3D-opname van een modeshow te maken. Wereldwijd kunnen klanten in een van de winkels ervaren hoe het voelt om met je neus op de catwalk te zitten.

Virtual reality sluit ook aan bij de trend dat klanten willen weten waar hun product vandaan komt en hoe het productieproces verloopt. Hoe dat werkt, illustreert de goede-doelenschoen Toms. In hun virtuele tour ga je op reis naar Peru en ervaar je vanuit eerste hand hoe het is om schoenen terug te geven aan een hulpbehoevend kind.

Accepteer cookies

3) Toeristenindustrie

Ook in de toeristenindustrie is virtual reality aan het doorbreken. Reisbureaus zetten het in om potentiële klanten warm te maken met hun bestemmingen en te verleiden tot een reisje. Try before you fly, zogezegdKlanten kunnen alvast rondkijken op de plek van bestemming. Doordat ze zich met een bril op al even op vakantie wanen, wordt de voorpret ook meteen een stuk leuker. De hotelketen Marriott International biedt hotelgasten de mogelijkheid om via de roomservice een VR-pakket te bestellen. Met de bril kunnen ze naar VR-ansichtkaarten kijken, 360 graden-verhalen van reizigers.

4) Entertainment

Dat de vingers van gamers aan het jeuken zijn om met virtual reality aan de slag te gaan, is inmiddels geen nieuws meer. Maar ook artiesten zijn volop aan het experimenteren met de mogelijkheden van VR. Zo nodigt U2 je al uit om met de band mee te gaan op tournee en heeft de rockband Muse al een videoclip in 360 graden online staan. In 2016 zullen nog veel meer artiesten dit veld verkennen.

Deze nieuwe manier van storytelling blijft ook in Hollywood niet onopgemerkt. Filmproducent 20th Century Fox is bezig met een blockbuster in 360 graden die in 2016, niet op het witte doek, maar op je VR-bril zal verschijnen. In The Martian sta je in de schoenen, of beter gezegd, in het ruimtepak, van hoofdrolspeler Matt Damon en ben jij de eerste persoon die op Mars landt. Hoe het is om in een futuristische bioscoop te zitten, kon je tijdens de kerstvakantie in Amsterdam ervaren tijdens de virtual reality pop-up bioscoop.

Virtual_reality

5) Auto-industrie

Tot slot krijgt virtual reality ook in de auto-industrie steeds meer een voet aan de grond. Om zijn (toekomstige) klanten de mogelijkheid te bieden om een nieuw model te testen dat nog in de showrooms moest verschijnen, maakte Audi dit jaar al hun debuut in de virtuele wereld. In de app maakt de kijker onder meer een dollemansrit in een achtbaan die de kracht van de motor demonstreert en behoor je tot een van de duizenden bezoekers van een groot muziekfestival om de kwaliteit van de boxen aan te tonen. In de slipstream van dit succes is het niet denkbeeldig dat andere merken dit voorbeeld gaan volgen.

Virtual reality is de kinderschoenen aan het ontgroeien.”

Het moge duidelijk zijn: virtual reality is de kinderschoenen aan het ontgroeien. De technologie om VR-belevingen te creëren ligt binnen handbereik en YouTube en Facebook ondersteunen inmiddels ook video in 360 graden. Goede virtual reality-brillen zijn al voor minder dan €100 te bestellen en voor de prijs van een envelop heb je al een kartonnen cardboard, waarmee je jezelf voor even onderdeel van de getoonde omgeving kunt wanen.

Deze vijf sectoren vormen slechts het topje van de ijsberg. Waar verwachten jullie in 2016 nog doorbraken voor virtual reality?