Trends

Say cheese! Is een selfie de toekomst van online betalen?

0

Online shoppen en betalen met een selfie. Hoe handig is dat? Geen gedoe meer met wachtwoorden die je telkens vergeet en opnieuw moet aanvragen. Niet meer inloggen, maar met je ogen knipperen en doen wat je toch al vaak doet: een selfie maken. En dan ook nog eens het misbruik van gestolen creditcardgegevens terugdringen. Volgens MasterCard en de Nederlandse creditcarduitgever ICS is betalen met een selfie de toekomst van online betalen.

Pilot betalen met een selfie is geslaagd

Na een geslaagde pilot met 750 Nederlandse klanten van ABN Amro die zowel betalen met een selfie als betalen met een vingerafdruk hebben getest, wil MasterCard betalen met deze biometrische beveiliging ook in andere landen aanbieden.

Negen op de tien deelnemers geeft aan dat ze hun wachtwoorden definitief willen inruilen voor biometrische authenticatie. En bijna driekwart van de gebruikers is ervan overtuigd dat biometrisch betalen zorgt voor vermindering van het aantal fraudegevallen.

Negen op de tien deelnemers geeft aan dat ze hun wachtwoorden definitief willen inruilen voor biometrische authenticatie.”

De 750 ABN AMRO creditcardhouders hebben 6 maanden lang zonder pincodes, wachtwoorden of bevestigingscodes eenvoudig hun online aankopen afgerond. Dat biometrisch betalen de toekomst is blijkt wel uit het enthousiasme van de deelnemers aan de proef. Bijna iedereen zegt graag met vingerafdruk (93 procent) of gezichtsherkenning (77 procent) te blijven betalen na afloop van de pilot.

Hoe werkt betalen met een selfie?

Betalen met een selfie werkt als volgt: de selfie is een extra beveiliging en vervangt de pincodes, wachtwoorden of de driecijferige CVC-code die op de achterkant van je creditcard staan. MasterCard combineert de gegevens van je gezicht met informatie over je apparaat. Daarom moet je, als je bijvoorbeeld opeens een baard laat staan een nieuwe foto opsturen. En als je een bril draagt, moet je een selfie zonder bril maken.

De selfie fungeert als een digitale handtekening. Telkens als je gaat betalen, stuur je die digitale handtekening naar MasterCard. De onderstaande video laat zien hoe dat in zijn werk gaat.

Accepteer cookies

Hoe veilig is betalen met een selfie?

Om fraude met nep-selfies te voorkomen moet je eerst met je ogen knipperen voordat er een foto gemaakt wordt. Weet je die beveiliging te omzeilen met een video, dan loop je toch tegen de lamp. MasterCard zegt ook zulke nep-selfies te kunnen blokkeren. “Als het niet betrouwbaar was zouden we het niet doen,” zo zeggen MasterCard en ICS

Krijgt betalen met een selfie Nederland aan de creditcard?

Ondanks het feit dat betalen met een selfie enerzijds goed aansluit bij bestaand klantgedrag past het anderzijds helemaal niét bij het online betaalgedrag van Nederlanders. Dat komt doordat Nederland geen creditcardland is. Van de 300 miljoen online betalingen die jaarlijks in Nederland plaatsvinden, betalen we iets meer dan 10 procent met een creditcard. De rest loopt via iDeal. Het is dan ook maar de vraag of het overduidelijke gebruiksgemak van betalen met een selfie, iDeal van haar troon gaat stoten.