Trends

Weg met de wegwerpcultuur: producten ‘built to last’ zijn de toekomst

0

But most of all, most of all it’s built to last… Ken je dat nummer? Dat producten allang niet meer worden gemaakt met als uitgangspunt ‘built to last’ is een feit. Sterker nog; hoe korter de levensduur van een product, des te winstgevender voor de fabrikant. Na het zien van Tegenlicht’s ‘Het einde van het bezit’ waarin je doodleuk hoort dat lampen bewust met een korte levensduur gemaakt worden en je smartphone na twee jaar niet meer up-to-date is, voelde ik mezelf even lichtelijk krankjorum worden.

De slimme marketeer noemt dit ‘planned obsolescence’, oftewel ‘geplande veroudering’. Alles voor commercie en consumptiemaatschappij. Goddank, dat er steeds vaker initiatieven ontstaan als de webshop BuyMeOnce. En dan bekruipt me altijd zo’n jaloersmakende ‘hoezo ben ik daar niet zélf op gekomen?’

Met de sluiting van de ene na de andere winkel in de binnenstad wordt vaak in één adem het gemak van online shoppen genoemd. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag: ‘ik wil graag een webshopje opzetten, kun je me daarbij helpen?’

Welke producten moet je aanbieden?

Dat je niet zomaar ‘even’ een webshopje opzet, weet iedereen die er zelf eentje heeft gehad. Maar eigenlijk begint het gelazer al ver daarvoor: de kleine webshop-eindbaas (m/v) heeft vaak geen idee welk product of dienst ‘ie moet aanbieden in zijn webshop.

Dat een goed idee soms heel simpel is, bewijst BuymeOnce. Ze doen eigenlijk niets anders dan productcuratie; het verzamelen van bestaande producten in een webshop. Het is een continue zoektocht naar producten die een lange levensduur beloven. Ofterwijl: ‘Let’s throw away our throw- away culture.’ Van knuffels tot zakmessen en van truien tot infinity pennen. Say what? Juist ja, een pen waarvan de inkt nooit op gaat. Bye bye Bic!

Meer, méér, méérrrrrr

Wie doorgaans shopt in winkels als H&M, Zara en Primark houdt allang geen rekening meer met een lange levensduur. Sterker nog, we kijken er niet eens van op dat onze truien na 3x wassen al gaatjes hebben. We kopen net zo makkelijk weer een nieuwe voor €14,99. Daarnaast wordt het ons ook wel erg lastig gemaakt om kapotte spullen terug te brengen; de retailer wijst naar de producent en de producent is lastig bereikbaar. Dat is de hoge prijs die we betalen voor goedkoop.

Illustratie: Sasuga.nl

Illustratie: Sasuga.nl

Dat fabrikanten vroeger kwaliteit hoog in het vaandel hadden zie je wel aan de onverwoestbare vintage spullen op de vlooienmarkt. Een elektrisch apparaat uit de jaren ’70 doet het vaak nog perfect, terwijl eentje van 5 jaar geleden vaak al z’n beste tijd gehad heeft. Maar zelfs al is ons apparaat niet kapot, dan moeten we toch een nieuwe. Wie heeft niet ooit z’n Senseo ingeruild voor een Nespresso of een andere hippe barista-koffiezetter?

Wie heeft niet ooit z’n Senseo ingeruild voor een Nespresso of een andere hippe barista-koffiezetter?”

Terwijl multinationals druk zijn om termen als duurzaamheid en social responsibility salonfähig te maken, blijven wij en masse door die Kalverstraat schuifelen. Tegenstrijdig noh? Wij blijven consumeren (vraag) en de markt blijft leveren en maakt winst (aanbod). Kortom, niet ‘de industrie’ is verantwoordelijk, maar ook jij als consument. Maar dat wist je natuurlijk al.

Het einde van onze wegwerpcultuur

De missie van Buymeonce is helder; bewijzen dat het op lange termijn goedkoper is om kwalitatieve producten te kopen en ervoor zorgen dat we meer tijdloze spullen kopen, zodat we niet steeds producten hoeven te kopen volgens de laatste mode.

Wat voor producten zijn dat dan? Een merk waar je ongetwijfeld van gehoord hebt is Dr. Martens. Met de belofte ‘Dr. Martens for life’ krijg je een levenslange garantie op je laarzen. Ze worden gerepareerd of vervangen. Lijkt me een mooie investering voor je koter. Of wat dacht je van een paraplu met een Unconditional Lifetime Guarantee? Met deze levenslange garantie behoort 3 keer per jaar een paraplu kopen tot het verleden en hoef je nooit meer over straat met een natte cavia op je hoofd.

Onze wereld verandert razendsnel door de komst van nieuwe technologieën en dit brengt prachtige nieuwe mogelijkheden met zich mee, maar het is tegelijkertijd ook een voedingsbodem voor onze wegwerpcultuur. Elk seizoen verschijnt er wel een beter, sneller of mooier product en is jouw exemplaar alweer gedateerd.

Elk seizoen verschijnt er wel een beter, sneller of mooier product en is jouw exemplaar alweer gedateerd.”

Dat de grote en machtige fabrikanten zich nog te weinig druk maken om de gevolgen benadrukte Leonardo Dicaprio afgelopen maand nog maar eens bij de Oscar uitreikingen. “Klimaatverandering is echt, laten we deze planeet niet voor lief nemen. Voor onze kinderen en onze kleinkinderen.” Go Leo!

Kleine stapjes

Voorlopig verscheept BuyMeOnce helaas alleen naar de US en UK. Mocht je nu opgelucht achterover gaan zitten -en ook als het je geen ene jota schelen- dan heb ik toch nog even een simpele tip.

Soms is het niet de vraag óf je het kan kopen maar of je het zou moéten kopen. Denk aan simpele dingen als je plastic tasje, waar de winkelier je sinds begin dit jaar een paar centen voor laat betalen. Onder het mom van ‘Stop je poet niet in het putje’ kun je ook wat tassen meenemen die liggen te fermenteren in je kast. Of overweeg toch een keer om niet voor die trui van € 14,99 te gaan, maar verwen jezelf eens lekker met die kasjmieren trui van 79 ekkies. Gewoon, ‘because it’s built to last.’

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Wat zijn jouw ‘small steps’ om de wereld een betere plek te maken? Laat het me weten!