Online marketing

Employer branding: waarom de huisstijl onmisbaar is voor je intranet

0

Met een intranet kun je werknemers aan je bedrijf binden. Bijvoorbeeld door je als bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren aan die werknemers. Dat noemen we ook wel employer branding. Met een goede huisstijl kun je nóg meer uit je intranet halen. Lees verder om te zien hoe dat werkt en hoe je dat zo goed mogelijk doet.

Bij het vernieuwen of ontwikkelen van een nieuw intranet is de huisstijl meestal niet “top-of-mind”. Het intranet is tenslotte vaak een functioneel ‘ding’, een noodzakelijk platform voor intern gebruik waarbij branding geen prioriteit is.  

Maar is dat terecht? Een goed functionerend intranet is de plaats waar werknemers elke dag komen en hun werkdag beginnen. Ze keren er meestal meerdere keren per dag terug, soms zelfs langdurig, bijvoorbeeld om hun declaraties te doen. Met een goede huisstijl kun je als bedrijf letterlijk een gezicht geven aan je employer branding. En doe je dat goed, dan is de intranetomgeving voor werknemers een prettige, productieve plaats.

Interne marketing

Employer branding is geen nieuw verschijnsel. Maar het is meer in trek op het moment dat er krapte op de arbeidsmarkt is. Het aantrekkelijk maken van je merk voor (je eigen) werknemers wordt dan belangrijk. Want daarmee behoud je goede werknemers. Je kunt employer branding dus ook zien als een tool voor interne marketing.

Coca-Cola: huisstijl met een cola-smaakje

Een voorbeeld van een merk dat employer branding hoog op zijn prioriteitenlijst heeft staan is Coca-Cola. Dit komt onder andere tot uiting in hun intranet iConnect. Dat ademt het merk, je hoort bij de Coca-Cola familie. Dit zit voor een groot deel in het toepassen van de huisstijlelementen in het intranet, maar ook in het gebruik van visuals en brandingblokken. Een belangrijke randvoorwaarde is wel dat het intranet functioneel en inhoudelijk goed aansluit bij de werknemers van Coca-Cola.

Coca-Cola intranet

Het Coca-Cola intranet iConnect geeft je het gevoel dat je onderdeel bent van de Coca-Cola familie.

Investeren in je merk

Coca-Cola is niet het enige bedrijf dat haar intranet gebruikt als middel om haar merk intern te vermarkten. Maar wat is de belangrijkste reden om dit te doen? Hierboven werd het al genoemd: het bedrijf wil haar werknemers positief verbinden aan het merk Coca-Cola. Dit kan leiden tot een grotere employer engagement en geeft hen munitie in de War for Talent.

Anders gezegd: met employer branding zorg je dat werknemers zich goed voelen bij hun bedrijf en dat ze toegewijder zijn. Ze zullen dat vervolgens ook naar buiten communiceren. En dat is weer goed voor de publieke uitstraling van je bedrijf. Deze manier van investeren in je merk betaalt zich dus dubbel uit.

Branding en intranet

We weten nu dat intranet een belangrijke rol speelt in employer branding. Maar hoe zorg je ervoor dat je intranet geschikt is als middel voor deze marketingvorm? Employer branding komt meestal voort uit een (organisatie-) strategie. Het intranet, een werkondersteunend platform voor interne communicatie, is bij uitstek de plaats om de interne branding smoel te geven.

Intranet vaak maar deels in huisstijl

Bij de meeste intranetten wordt het logo in het intranet gezet. In mindere mate worden ook huisstijlkleuren en huisstijlfonts in het ontwerp van het intranet toegepast. Sporadisch vind je nog wel eens een blokje branding op een intranet homepage. Maar een volledig intranet in huisstijl is meer uitzondering dan regel. Belangrijkste reden: intranet wordt vanuit de IT-afdeling opgezet, waarbij vaak alleen het functionele belang gewogen wordt.

Hoe kan het anders?

Hoe zorg je dat je huisstijl en daarmee je employer branding op je intranet wél volledig wordt toegepast? Hou de volgende aandachtspunten in je achterhoofd:

  • Bepaal samen met communicatie en andere stakeholders binnen de organisatie welke functies en behoeften het intranet moet hebben. Dit is dus organisatie-specifiek. Want als de inhoud niet klopt, kun je dat met huisstijl nooit goed maken.
  • Pas de basiselementen van je huisstijl (zoals logo, kleuren en fonts) toe op intranet, zo kom je al een heel eind. Het intranet van Muzerie werd volgens dat principe vormgegeven.
  • Ga nog een stap verder en maak gebruik van key visuals en branding elementen. Daarmee transformeert het intranet meer tot een uitnodigend platform. Het intranet van Aegon heeft die benadering omarmd.
  • Vertaal het intranet-concept in het visuele concept met gebruikmaking van de huisstijl. Hoe? Door slim om te gaan met gebruikswensen en toegankelijkheid door gebruik te maken van kleuren, lettertypes en vormentaal. Vaak voorziet de huisstijlgids niet in online richtlijnen. In dat geval is het belangrijk in overleg bewuste keuzes te maken hoe je daar een oplossing voor vindt. De vormgeving van het intranet van Royal Reesink is op die manier tot stand gekomen.
Muzerie intranet

Intranet Muzerie met een aantal basiselementen van de huisstijl.

Aegon intranet

Het Intranet van Aegon maakt gebruik van key visuals naast de basis huisstijlelementen.

Royal Reesink intranet

Het intranet van Royal Reesink: tot stand gekomen met de huisstijl als centraal uitgangspunt.

Checklist

Snel zelf aan de slag met het realiseren van employer branding? Gebruik dan deze checklist om je intranet op hoofdlijnen daarvoor in te zetten:

  • Zorg ervoor dat de behoeften van de werknemers vooraf geïnventariseerd zijn, zodat dit de basis kan vormen voor je concept.
  • Inventariseer de bestaande huisstijl en pas deze zo nodig in overleg aan, zodat deze ook digitaal te gebruiken is.
  • Zorg dat de ontwerper betrokken is bij de conceptfase zodat de vertaalslag van concept naar visueel concept optimaal benut wordt.