Strategie

Ondernemers in spé opgelet: experimenteer voordat je begint

0

Voor jou als ondernemer liggen er talloze gevaren op de loer. Zo kun je een geweldig idee hebben waarvan jij denkt dat er een grote markt voor moet zijn, terwijl dat in de praktijk anders blijkt te zijn. Als je nog niet van Lean startup hebt gehoord, dan kun je zo maar in je zelfgemaakte valkuil stappen. Door het lezen van mijn artikel hoop ik je alvast één tool mee te geven die ervoor kan zorgen dat je deze valkuil kunt omzeilen.

Jouw geweldige idee

De ontwikkeling van een nieuw product kan zo duizenden euro’s kosten. Nog voordat je iets verdiend hebt. En dan? Dan is het te hopen dat dit geweldige idee aanslaat. Dat je de nieuwe Facebook hebt ontwikkeld. Dat je de nieuwe Blendle bent. De nieuwe CoolBlue of Bol.com. Of je start gewoon, heel old school, een restaurantje, op de hoek. Niets te maken met internet, de buurtgenoten kunnen gewoon bij je komen eten. Hoop je. Uiteindelijk draait het bij het bedenken van een nieuw idee om slechts enkele vragen:

  1. Wie is je doelgroep?
  2. Welk probleem hebben zij?
  3. Hoe los jij het probleem op?
  4. Wat is het voordeel van de oplossing?

Sinds 2008 in de Verenigde Staten, en sinds enkele jaren verspreid over de hele wereld, is er de methodiek Lean startup. De bedenker, Eric Ries, kwam erachter hoe het ene bedrijf wel slaagde met succesvolle marktintroducties, terwijl het andere bedrijf een veel lager succesratio had. Overigens belangrijk: Lean startup gaat niet alleen over nieuwe tech-startup-bedrijven: iedere nieuwe of bestaande organisatie kan werken met de Lean startup-methodiek.

shutterstock_353631020

Minimum Viable Product

Centraal binnen de methodiek Lean Startup is het Minimum Viable Product, ofwel MVP. Met een MVP test je met zo min mogelijk investering of er behoefte is aan jouw product. Je gaat dus niet éérst bouwen en dan verkopen. Feitelijk draai je het om.

Case: The Martian

Denk maar aan de mega-blockbuster The Martian, met Matt Damon in de hoofdrol. Een waanzinnige film waarin Damon in de ruimte achterblijft en daar een leven opbouwt, net zo lang tot zijn collega’s op de aarde hem terug kunnen halen. The Martian heeft miljoenen gekost en is toch echt als een MVP gestart.

Het script van de film was eerst een boek, maar vond zijn ontstaan als blog. De schrijver publiceerde regelmatig op zijn blog een deel van het verhaal. Zo testte hij hoe zijn lezers reageerden. Wat vonden ze goed en wat vonden ze minder goed? In plaats van eerst een heel boek te schrijven, uitgever te vinden, boek uit te geven en maar hopen dat de lezers het een geweldig boek zouden gaan vinden, wist hij al direct na enkele dagen wat zijn lezers van zijn werk vonden. Hij kon direct aanpassingen doen in het deel dat hij publiceerde op zijn blog. En de ideeën meenemen in de voortgang. Het boek werd een bestseller.

Case: Live on Demand

Een mooi voorbeeld van een Nederlandse organisatie die ontzettend Lean werkt, is het bedrijf Live on Demand. De ouderwetse manier van een inspirerende spreker of een aantrekkelijk congres neerzetten was: je boekt de spreker, je kiest de datum, je huurt de zaal en vervolgens ga je je marketingmachine aanzetten. Flyers drukken, website inrichten en advertenties plaatsen in vakbladen. Bij dit jonge bedrijf doen ze het geheel op z’n ‘leans’. Voordat er ook maar iemand is vastgelegd of er een zaal geboekt is, verkopen zij kaartjes voor de lezing. Voor een lezing van een spreker waarvan nog niemand weet waar en wanneer deze gehouden wordt.

shutterstock_226881622Het voordeel voor jou als vroegboeker is dat als je er als eerste bij bent, je een prijstechnisch voordeel hebt en misschien wel een exclusieve meet & greet ontvangt. En Live on Demand weet binnen enkele dagen of de lezing een succes gaat worden, of niet. En kan vervolgens zonder veel risico verder gaan met het organiseren van de events.

Een MVP is dus een vereenvoudigde versie van het product dat in jouw hoofd zit. Misschien alleen een omschrijving in een e-mail, een blogartikel of een foto op Facebook. Dus nog helemaal geen fysiek product. Puur om te testen of je van mensen reacties krijgt.

Meten = weten

Toen ik na mijn studie bij één van de grootste retailbedrijven aan het werk ging in een management-traineeship leerde mijn mentor mij al snel zijn stokpaardje ‘meten is weten’. En wat had hij gelijk! Je start dus met een MVP, bijvoorbeeld een e-mail die je naar heel je netwerk toestuurt. Of een foto die je op Instagram plaatst. Omdat je nieuwsgierig bent naar wat mensen van jouw idee vinden. Belangrijk is dan dat je ervoor zorgt dat je ook een cijfer hangt aan het aantal te verwachten reacties. Zodat je achteraf kunt zeggen of het je mee valt of juist niet. Je wilt tastbaarheid hebben, geen vage gedachten. Dus, als 150 mensen mijn eerste bericht op Facebook over mijn idee liken, dan is er in ieder geval voldoende draagvlak om door te gaan.

Zo hang je aan iedere actie die jij zet rondom jouw MVP een cijfer, zodat je de analyse kunt ingaan. En jouw product kan uitgroeien tot een succes!

Case: crowdfunding-campagne

Ons opleidingsinstituut bevindt zich in de Amsterdamse Spaarndammerstraat. Met grote regelmaat zijn wij te vinden bij de Bagels & Beans om de hoek. Misschien wisten ze het zelf helemaal niet, maar terwijl wij daar afgelopen najaar een broodje aan het eten waren, kwam ik een prachtige MVP tegen van een enthousiaste horeca-echtpaar. Er stapte een dame naar onze tafel met één ansichtkaart. Op deze ansichtkaart stond een kort verhaal over een nieuwe horecazaak. Samen met haar man wilde zij graag van start gaan. Ze hadden al ideeën over een pand en waren druk bezig met de financiering.

Op mijn vraag ‘wanneer gaan jullie dan open’ kon ze mij nog geen antwoord geven. “Nee”, zei ze, “dat staat op deze kaart. Wij zijn een crowdfunding-campagne gestart in de buurt om te bekijken of mensen daadwerkelijk interesse hebben in ons gezonde voedingsrestaurant.” Via Facebook, e-mail en de telefoon konden mensen hun reacties achterlaten op hun prachtige idee. En misschien, binnenkort, schuiven we met z’n allen aan om heerlijke gezonde broodjes te gaan eten.