Conversie

Snapchat, #AskGaryVee & Obama: highlights van SXSW 2016

0

South by Southwest in Austin, Texas, is ieder jaar de conventie waar alles om interactive, film en muziek draait. Dit jaar ben ik samen met vier collega’s naar de interactive week geweest om de nieuwste trends en initiatieven te spotten en om geïnspireerd te worden door de marktleiders en new bees. De afgelopen jaren is SXSW de springplank geweest voor startups als Twitter en Meerkat. De verwachtingen zijn hoog, het aantal te volgen sessies is ontelbaar en expo is gigantisch: wat maakt SXSW zo uniek?

De ja-cultuur

Energie en enthousiasme is overal. Zowel onder de vrijwilligers die je de weg wijzen, de sprekers op het podium, de deelnemers die je door de hele stad ontmoet en onder de medewerkers van de food trucks. Overal ervaar je de behoefte om contact te maken. Kennis wordt gedeeld. Nieuwe ideeën worden getoetst. Je ontmoet de marktleiders van wie je het hele jaar artikelen leest en keynotes bekijkt. Ontmoet je ze niet op het podium of in een van de experience houses, spreek ze dan aan op Twitter of ‘s avonds aan de bar. Op deze manier heb ik Brian Solis, B. Bonin Bough, Jeff Hurlow, Brian Fanzo en tientallen Snapchat stars ontmoet. Allemaal mensen van wie ik inspiratie heb gekregen en waarmee ik misschien komend jaar een samenwerking opzet.

Trends

Een echte nieuwe hit als de lancering van Twitter in 2007 of Meerkat vorig jaar, bleef dit jaar uit. President Obama, virtual reality, live streaming en Snapchat waren talk of the town. Zoals ik hierboven al beschreef, was het unieke van aanwezig zijn bij SXSW onderdeel zijn van de conventie en het ontmoeten van mensen. Wat waren de highlights en wie moet je komend jaar volgen?

sxsw1

President Barack Obama Keynote Conversation

Een week voor aanvang werd de komst van president Obama aan SXSWi aangekondigd. We waren helaas niet ingeloot om aanwezig te zijn, maar hebben in de naastgelegen zaal met 3000 mensen de livestream bekeken. Obama is sterk en tegelijkertijd niet 100 procent comfortabel, zeker wanneer hem wordt gevraagd naar de case met Apple. Hij doet een oproep aan de deelnemers van SXSWi: “There are a numbers of different ways in all of you can plug into, and I expect you to step up and get involved because the country needs you”.

#AskGaryVee

Het best te omschrijven als een energieke, positieve, succesvolle, no nonse zakenman en investeerder die voor zijn keynote, alle gasten de hand schudt bij binnenkomst. Met één man op het podium, een microfoon in het midden van de zaal en ongeveer 1000 deelnemers, is er een explosie van energie. Binnen twee minuten staat er een gigantische rij achter de microfoon om vragen te stellen over social media, ondernemerschap en startups. Bekijk zeker de livestream:

Accepteer cookies

SnapXSW: Snapchat for Business

Nee, er is geen nieuw social media-kanaal uitgegroeid tot hit en er was geen nieuwe Meerkat: livestream moet nog mainstream worden en Snapchat brengt creativeit in social media. Er is veel gesproken over storytelling, video, empathie en serendipity. Begrijp wat je klanten willen, waar ze behoefte aan hebben. En creëer daar de juiste content voor. Kwaliteit gaat voor kwantiteit. Kies de juiste kanalen en probeer nieuwe dingen uit. Pionier.

sxsw2

Ben je een van de zovelen die Snapchat niet begrijpt? Mis je de welbekende tijdlijn in social media? Snapchat is een videoplatform om korte clips te maken. De korte, persoonlijke video’s zijn niet perfect, in the moment en daardoor persoonlijk. Daarnaast kost het geen uren tijd meer om de video’s te editen: één van de redenen voor veel youtubers om zich te verplaatsen naar Snapchat. Mijn tip: verruil voor één week al je social media kanalen voor Snapchat en volg deze vijf ‘snap friends’: Brian Fanzo, Danny Berk, Gary Vee, Ginicanbreathe en Robert Scoble.

Accepteer cookies

Sfeer proeven?

Met behulp van een iPhone en microfoontje heb ik een video report (zie hierboven) gemaakt van mijn highlights van #SXSW2016. Je ziet en doet gigantisch veel op SXSW, en één van de eerste dingen die je er ook leert, is dat je nog meer dingen mist. Daarom heb ik ook een aantal Nederlanders die ik daar heb ontmoet, gevraagd naar hun ervaringen en tips. Enjoy!

Met dank aan: Pim Neijenhuizen – KLM, Christiaan Hen – Schiphol Groep, Jeroen van Erp Fabrique en Marja Doedens – Goldmund Wyldebaest & Wunderliebe.