Trends

5 Pinterestaccounts waar je iets van kunt leren

0

“Ik neem je mee, ik neem je mee op reis.” Naar de wondere wereld die Pinterest heet. Want wat is ze toch veelzijdig! “Pinterest is one part social, one part search, and two parts inspiration, making it a completely unique platform” (Tailwind). Kortom: een social medium, zoekmachine en een platform waar ontzettend veel te ontdekken én te leren valt. Bijvoorbeeld van de bedrijven en organisaties in dit artikel.


Maak een ontdekkingsreis langs groepsborden, uitgebreide pins en de kracht van visuele consistentie, onderbuikgevoel en Do-it-Yourself. Spring je achterop?

You can read a lot about a person bij looking at their boards on Pinterest – (bron onbekend)

1. Visuele consistentie van Zilverblauw

De quote hierboven is niet alleen van toepassing op een persoon. Het verhaal vertellen van jouw bedrijf, merk, product of dienst en een beleving met visuele content creëren, dat kan bij uitstek via Pinterest. Dat is visual storytelling. Het is hierbij belangrijk dat je consistent bent zodat je doelgroep je overal herkent en ‘thuiskomt’. Bedenk dan ook bij iedere pin die je plaatst (van een ander of van jezelf): past deze bij de identiteit van mijn merk en bij het verhaal dat ik wil vertellen? Een mooi voorbeeld van visuele consistentie is ‘de mix’ van Zilverblauw. Anki Wijnen blogt, fotografeert, ontwerpt en is auteur van ‘Shoot! Fotograferen met je hart’. Pinterest, Instagram, Facebook, website en haar boek: het is één geheel. Herkenbaar, vertrouwenwekkend en imagoversterkend.

Zilverblauw: overal dezelfde look & feel. Dus ook op Pinterest. Visual storytelling in optima forma.

Zilverblauw: eenheid in look & feel. Dus ook op Pinterest. Visual storytelling in optima forma.

2. Tips voor thuiskoks van Allerhande

De zogenaamde promoted pins, waarmee je je content tegen betaling beter zichtbaar kunt maken, en de pins met een koopknop (buyable pins) zijn vooralsnog alleen beschikbaar in de VS (en deels in Canada). Toch kun je je bedrijf in de kijker spelen en sneller in de zoekresultaten van Pinterest omhoog komen als je een bedrijfsaccount aanmaakt en gebruikmaakt van uitgebreide pins (rich pins). Dit zijn pins waar extra informatie bij wordt getoond. Er zijn momenteel zes soorten: locatiepins, app-pins, productpins, artikelpins, filmpins en receptpins. Zit je met je bedrijf in de culinaire hoek of blog je over gerechten om van te watertanden? Dan zijn de receptpins interessant. Ze bevatten bijvoorbeeld ingrediënten, kooktijden en serveertips. Allerhande van Albert Heijn geeft op deze wijze al tips aan thuiskoks.

Pins van Allerhande die thuiskoks helpen gerechten van de website klaar te maken.

Pins van Allerhande die thuiskoks helpen gerechten van de website klaar te maken.

3. Samen lezen, samen pinnen: bibliotheek Langedijk

Als je het hebt over verhalen, dan kom je al snel uit bij boeken en natuurlijk bij de bieb. Bijvoorbeeld bij bibliotheek Langedijk met ruim 17.000 volgers op Pinterest. Ook zo’n mooie volgersschare opbouwen kost tijd: je moet hiervoor de interactie aangaan met je doelgroep: door te liken, te repinnen, te reageren, te volgen, pins door te sturen of samen te pinnen op een groepsbord. En zeker de laatste optie is bijzonder ‘pinteressant’. Op een groepsbord pin je samen met anderen. Omdat een groepsbord niet alleen te zien is op je eigen account maar ook op dat van de andere deelnemers, ben je beter zichtbaar. En dat kan weer leiden tot meer volgers.

Ook bespaart het je tijd en energie omdat anderen deels de inhoud van jouw borden verzorgen. Natuurlijk kun je ook vragen of jij als organisatie mag bijdragen aan een kwalitatief en inhoudelijk relevant groepsbord van een andere pinner. Op het groepsbord ‘Mooie boeken! Great Books!’ van Bibliotheek Langedijk pinnen maar liefst 2.693 pinners mee! Een groepsbord herken je aan de twee ‘poppetjes’ naast de titel van het bord.

Bibliotheek Langedijk op Pinterest. Zij maken gebruik van groepsborden, waardoor ze goed zichtbaar zijn en niet zelf alle inhoud hoeven verzorgen op hun borden.

Bibliotheek Langedijk pint samen met anderen op groepsborden. Co-creatie en goed voor je zichtbaarheid.

To be inspired is great, to inspire is incredible – (bron onbekend)

4. PostNL heeft iets voor je: Do-it-Yourself tips

Kijk naar je Pinterestaccount alsof je een winkel, museum of tentoonstelling bezoekt. Het draait allemaal om de behoeften van je publiek. Ze wil geïnspireerd worden. Verkoop daarom op Pinterest niet alleen ‘plat’ je merk, product of dienst. Voeg borden toe die op indirecte wijze vertellen waar je bedrijf voor staat. Denk bijvoorbeeld aan een bord met infographics, inspirerende quotes, testimonials en deel handige DIY (Do-it-Yourself) tips. Doe-het-zelf is een hele grote categorie op Pinterest. PostNL is een van de bedrijven op Pinterest die hier handig op inspeelt. Een ode aan het handgeschreven en zelfgemaakte kaartje.

PostNL geeft doe-het-zelftips op Pinterest. Pinspiratie!

PostNL geeft doe-het-zelftips op Pinterest. Pinspiratie!

Pinterest heeft deze week ook een nieuwe functie uitgerold: speciale DIY-pins. Nog meer creatieve pinspiratie!

5. Kidsdinge.com: pinnen met een onderbuikgevoel

Een webwinkel die aanvoelt als je leukste kinderfeestje en vrolijke Pinterestborden die stante pede een glimlach op je gezicht toveren. Welkom op Kidsdinge.com – origineel speelgoed en kinderkamermoois. Inmiddels vallen de cadeautjes van eigenaresse Inge wereldwijd op de deurmat.   En dat is mede door Pinterest gekomen. Daar deelt Inge sinds 2012 haar inspiratie en met succes. Al lange tijd is Kidsdinge het populairste Pinterestbord van België, met bijna 2,7 miljoen volgers. Haar belangrijkste tip en succesfactor:

Selectief zijn en dichtbij jezelf én de identiteit van je bedrijf blijven. Ik kan echt zeggen dat ik pin met een onderbuikgevoel. Alleen wat ik echt heel mooi én inspirerend vind, komt op mijn moodboards. Twijfel ik maar enigszins, dan (re)pin ik het beeld niet.

Kidsdinge.com pint vanuit een onderbuikgevoel. Alleen pins die echt passen bij de webshop krijgen een plek in de online etalage.

Kidsdinge.com: alleen de echte ‘sterren’ krijgen het Kidsdinge approved-label en schitteren in de online etalage.

Een uitgebreid interview met Inge van Kidsdinge.com vind je terug in het boek ‘In beeld met Pinterest in 60 minuten’.

Wees consistent en trouw aan jezelf

Ik hoop dat deze ontdekkingsreis je een beeld heeft gegeven van hoe je in beeld komt met Pinterest. Wees consistent en blijf trouw aan jezelf. Speel optimaal in op je doelgroep door hen verder te helpen actie te ondernemen op de interesses die ze hebben. En kies eens voor een groepsreis. Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder! Meer weten? Volg 8 april het webinar Pinterest voor Bedrijven.