Customer experience

Solliciteren via LinkedIn & 3 andere tips voor je mobiele vacaturesite

0

Werkzoekenden oriënteren zich meer en meer met een mobiel apparaat maar tegelijkertijd haken ze vaak af bij het insturen of opstellen van cv of motivatiebrief. Wat kunnen vacaturesites met deze informatie? Met deze vier tips kun je als vacaturesite optimaal inspelen op ‘mobile first’.

Steeds vaker worden smartphones gebruikt ter oriëntatie op vacatures. Volgens onderzoek van Pew in de Verenigde Staten gebruikt 28 procent van alle Amerikanen een mobiel apparaat om te zoeken naar werk. Onder jongeren tussen de 18 en 29 jaar is dit aandeel zelfs 53 procent.

Van alle Amerikanen die hun mobiele apparaat gebruikten om te zoeken naar werk, rondde 50 procent de sollicitatie ook daadwerkelijk af op het mobiele apparaat. Een andere opvallende uitkomst van dit onderzoek: slechts 23 procent van de mobiele werkzoekenden gebruikte hun mobiele apparaat om een cv of motivatiebrief op te stellen of in te dienen. Zo kun je je vacaturesite optimaliseren voor de mobiele gebruiker:

1. Aparte mobiele website vs. responsive website

Allereerst hebben bezoekers op een mobiel apparaat andere mogelijkheden dan bezoekers op een laptop of vaste computer. Doordat de bediening vaak anders is, namelijk touchscreen, en het scherm aanzienlijk kleiner, heeft de bezoeker ook andere wensen. Dat is misschien een open deur, maar toch zijn veel vacaturesites óf responsive, of überhaupt niet mobielvriendelijk.

Juist voor vacaturesites is een aparte mobiele site, ook wel adaptive design, essentieel. Bij een aparte mobiele site wordt de website namelijk helemaal aangepast op basis van de wensen en behoeften van de bezoeker, terwijl een responsive website de opmaak van de reguliere website schaalt naar het formaat van het mobiele apparaat.

Elementen benadrukken of weglaten

Zo kun je er bij een aparte mobiele site voor kiezen om bepaalde elementen anders weer te geven of zelfs helemaal weg te laten omdat ze een mobiele bezoeker geen toegevoegde waarde bieden. Een goed voorbeeld hiervan is de manier van weergeven van het telefoonnummer. De kans dat iemand met een mobiel apparaat de moeite neemt om te bellen, is vele malen groter dan iemand die de website bezoekt vanaf een desktop of laptop. Het is daarom raadzaam om het telefoonnummer veel prominenter te tonen als de website met een mobiel apparaat bezocht wordt. De bezoeker hoeft dan alleen nog maar te tikken op het telefoonnummer als hij of zij contact op wil nemen.

Ook de mogelijkheden voor het uploaden van cv of motivatiebrief zijn op een mobiel apparaat anders dan op desktop. Hierover meer bij trend drie.

2. Solliciteren met LinkedIn

Linkedin solliciteren Moteq

Linkedin solliciteren op de website van Moteq

Als iemand op zoek is naar vacatures met een mobiel apparaat, is het aan te raden om zo min mogelijk handelingen noodzakelijk te maken. Het typen van tekst gaat namelijk minder makkelijk op een mobiel apparaat dan op een laptop of computer. Uit eerder genoemd onderzoek blijkt ook dat het uploaden van een cv een afhaker kan zijn voor veel werkzoekenden. Om het percentage afhakers bij deze stap te verminderen, is het raadzaam om LinkedIn te integreren binnen de verschillende vacatures.

Automatisch invullen van gegevens

Een voorbeeld van een detacheringsbureau dat op een handige manier gebruik maakt van solliciteren via LinkedIn is Moteq (noot: Adwise is betrokken bij de ontwikkeling en optimalisatie van de website). Als je terecht bent gekomen op de vacature van jouw keuze, kun je kiezen voor ‘solliciteer direct’. Je belandt dan op de pagina waar je je persoonsgegevens kunt invullen, alvorens je de sollicitatie afgemaakt hebt. Op een laptop of desktop met toetsenbord is het invullen van de verschillende velden vaak een peulenschil. Maar op een mobiel apparaat waar over het algemeen gebruik gemaakt wordt van touchscreen, is dat toch een ander verhaal. Op de afbeelding hiernaast zie je hoe Moteq solliciteren met LinkedIn geïntegreerd heeft op een vacaturepagina.

Tik je op ‘automatisch invullen met LinkedIn’ dan hoef je alleen nog maar toestemming te geven, waarna de velden automatisch voor je worden ingevuld. Door van LinkedIn gebruik te maken, hoeft er bovendien geen cv geüpload te worden maar wordt het LinkedIn-profiel gebruikt als digitaal cv Kandidaten moeten er dan wel voor te zorgen dat hun LinkedIn-profiel zo optimaal mogelijk is ingevuld.

3. Motivatiebrief en cv uploaden via Dropbox of andere clouddienst

CV uploaden via cloud

cv uploaden via clouddiensten op de website van Tangram.

Volgens het CBS maakte in 2014 36 procent van alle Nederlanders internetgebruikers gebruik van een clouddienst om zijn of haar bestanden op te slaan. Voor vacaturesites biedt dit gegeven een mooie kans. Zo kun je het werkzoekenden eenvoudig maken om zijn of haar cv en motivatiebrief te uploaden door het uploaden van bestanden vanuit verschillende clouddiensten te integreren in de vacatures.

Documenten in de cloud

Deze functie is vooral handig omdat mobiele apparaten vaak niet gebruikt worden om lokaal bestanden op te slaan. Met andere woorden: mobiele gebruikers slaan hun cv of motivatiebrief vaak niet op hun mobiele apparaat op, maar wel op bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive.

Zonder integratie van een clouddienst is het dus bijna onmogelijk voor een kandidaat om zijn of haar cv en motivatiebrief in te sturen vanaf een mobiel apparaat. Op de afbeelding zie je een voorbeeld van hoe Tangram deze functie mogelijk maakt voor haar klanten.

4. Vacature deelbaar maken

Vacature delen Randstad

Vacature delen op de website van Randstad.

De kans dat iemand zich oriënteert op werk maar de daadwerkelijke sollicitatie op zijn of haar computer wil voltooien, is aanzienlijk. Zoals eerder genoemd blijkt uit onderzoek dat slechts 23 procent van de mobiel werkzoekenden ook echt de moeite neemt om een cv of motivatiebrief op te stellen met het mobiele apparaat of om deze te uploaden. En hoewel er door het integreren van bijvoorbeeld LinkedIn en clouddiensten al voor gezorgd kan worden dat een grotere groep de sollicitatieprocedure op mobiel afrondt, zal een gedeelte het toch prettiger vinden om de sollicitatie op desktop of laptop af te ronden. Voor deze groep is het essentieel dat de vacature gedeeld kan worden.

Op de afbeelding hiernaast zie je hoe Randstad dit mogelijk maakt. Wil je de vacature naar jezelf sturen om op een later moment te solliciteren, dan kun je de vacature naar jezelf mailen. Wil je de vacature juist met anderen delen? Dan kun je gebruikmaken van de socialmedia-deelknoppen.

Verklein het percentage afhakers

Dat iedere zichzelf respecterende onderneming met een focus op online niet meer om mobiel heen kan, mag geen nieuws meer heten. Dat geldt zeker ook voor vacaturesites, aangezien een groot deel van de werkzoekenden hun mobiele apparaat gebruikt voor het zoeken naar vacatures. Zeker als het om jongeren gaat. Opvallend is het grote aandeel dat afhaakt bij het uploaden of opstellen van cv of motivatiebrief. Bovenstaande tips zorgen ervoor dat het percentage afhakers zo klein mogelijk wordt en dat uiteindelijk meer kandidaten de gehele online sollicitatieprocedure doorlopen.

Noot: Adwise is als digital marketing bureau betrokken bij de ontwikkeling en optimalisatie van de website van Moteq.