Social media

Zo krijg je meer succes met je video’s op Facebook [10 tips]

0

Video is going crazy op Facebook! Maar hoe zet je videocontent op een goede manier in op Facebook? Bij Voetbal International heb ik hier veel ervaring mee opgedaan. In dit artikel lees je over de lessons learned en ik geef je 10 simpele en praktische tips die zorgen voor meer succes van je video’s op Facebook. Succes!

Facebook en Facebook video

Veel social media-experts en gebruikers van Facebook denken dat Facebook al een tijd over het hoogtepunt is. Volgens The Information is het aantal berichten alleen al tussen medio 2014 en medio 2015 met 5,5 procent gedaald. Het aantal persoonlijke berichten is zelfs nog sneller achteruit gegaan, met 21 procent. Daarnaast zijn de ‘nieuwe’ social media-kanalen, zoals Snapchat en Instagram, hard aan de weg aan het timmeren. Desondanks blijft Facebook erg belangrijk voor bedrijven en bijvoorbeeld uitgevers, journalisten en contentmarketeers.

Zo is Facebook bijvoorbeeld een belangrijke traffic generator voor de website van Voetbal International. Ondanks dat er nog vele verbeteringen mogelijk zijn, is al 20 tot 25 procent van het verkeer op VI.nl afkomstig vanaf social media. Van deze 20-25 procent is 68 procent afkomstig van Facebook. Het belang van geschreven content op Facebook is voor VI dus wel duidelijk, maar hoe zit dat met video?

Begin november 2014 zei Mark Zuckerberg in een Q&A-sessie met Facebook-gebruikers het volgende:

 Over vijf jaar is de meeste content op Facebook video.

Cisco gaat inmiddels al wat verder: volgens hen zal 69 procent van het verkeer in 2017 bestaan uit videocontent. In het algoritme van Facebook speelt video ook een steeds prominentere rol. Bij bijna elke update van het algoritme van de newsfeed van Facebook gaat het om het volgende: pagina’s moeten relevantere content bieden om zo de doelgroep optimaal te engagen bij de content. Over het algemeen zorgt videocontent voor meer engagement, omdat het meerdere zintuigen kan bedienen. Om dezelfde reden wordt native videocontent (bijvoorbeeld Facebook Live) flink gepusht door Facebook.

Video’s op Facebook bij VI: het belang van doelen stellen

Ook wij zijn bij VI een tijd geleden begonnen met het doorplaatsen van onder andere onze eigen videocontent op Facebook. Het primaire doel: meer traffic genereren naar VI.nl, meer videoweergaven op onze eigen platformen (website en apps) en uiteindelijk meer advertentie-inkomsten. Onze secundaire doelstelling van video op Facebook is het vergroten van het bereik op Facebook zelf.

In de periode januari tot en met maart 2016 was het bereik van een videopost gemiddeld 5 keer hoger dan een link-post of photo-post. Daarnaast is het totale bereik op Facebook enorm toegenomen, met als voornaamste reden video. In maart 2016 bereikten we bijvoorbeeld 140,5 procent meer personen via Facebook dan in januari 2016. De gehele top 15 van Facebook-posts besloeg het contenttype video. De cijfers bij VI laten dus zien dat de content bij voorkeur bewegend beeld moet zijn.

Meer videoweergaven op het eigen platform

Het behalen van onze primaire doelstelling (meer traffic naar VI.nl en meer videoweergaven op onze eigen platformen) ging minder makkelijk. Onze fans op Facebook willen interessante en relevante voetbalcontent zien. Het is alleen niet altijd zo wanneer je een video teaser op Facebook plaatst, dat de gebruiker deze graag verder kijkt op je website. Men kijkt de gehele video veel liever op Facebook zelf (of bijvoorbeeld Instagram en Snapchat).

Grafiek1 Groei traffic video artikelen

Vanaf maart zijn wij begonnen met het stapsgewijs implementeren van de 10 tips je in dit artikel kunt lezen. Zie hieronder het resultaat: in mei 2016 (ten opzichte van maart) hadden we ruim 174 procent meer traffic vanuit Facebook op de video-artikelen van VI.nl en ruim 122 procent meer videoweergaven op VI.nl met de bron Facebook.

Grafiek2 Groei video plays

De 10 praktische tips die zorgen voor meer succes

Hieronder staan de tips die ervoor zorgen dat je video’s op Facebook beter zullen scoren.

1. Zorg ervoor dat je iemand zijn aandacht trekt in de eerste 3 seconden

De eerste drie seconden zijn cruciaal om de aandacht van de gebruiker te trekken. Een video komt in de timeline van de gebruiker voorbij en begint automatisch af te spelen. Wanneer je de aandacht niet trekt in deze 3 seconden, zal de gebruiker het restant van de video niet bekijken. Ze Frank, President van BuzzFeed Motion Picture, deed begin 2015 al de volgende uitspraak over:

Facebook’s decision to lean into autoplay has really fundamentally changed the way we think about the first five seconds of content.

We weten allemaal waar BuzzFeed inmiddels staat in de toplijstjes. Het afhaakpercentage van video’s op Facebook ligt in de eerste seconden enorm hoog om dezelfde reden. Zo plaatsten wij een tijd geleden een filmpje van het nieuwe stadion van FC Barcelona op ons Facebook-kanaal. In de eerste seconden was alleen maar zwart beeld en een Spaanse tekst te zien. Binnen 3 seconden was al 45 procent van de doelgroep afgehaakt. Daarnaast wordt een video niet voor niets in Facebook Insights pas tot een view gerekend als je minimaal 3 seconden gekeken hebt. Zorg dus dat je in deze 3 seconden de aandacht van de kijker pakt.

 2. Denk zonder geluid

Geruime tijd geleden is Facebook gestart met autoplay van video’s in de newsfeed. In eerste instantie is dat goed nieuws voor de bedrijven die content publiceren, want de video-items worden vaker en eerder bekeken. Echter, het geluid van deze video’s wordt niet automatisch afgespeeld. Dus wat gebeurt er als iemand zijn oordopjes niet in heeft en het geluid op zijn desktop heeft uitstaan? Juist! Dan krijgt hij de audio als een bewegende tekst op zijn scherm te zien.

Veel mensen kiezen er ook voor om de video op deze manier verder te bekijken. Volgens verschillende uitgevers wordt zelfs 85 procent van de video’s op Facebook bekeken zonder geluid. Dat benadrukt hoe belangrijk het is dat ook zonder geluid de boodschap duidelijk moet zijn.

3. Gebruik ondertiteling of quotes bij video’s met interviews of gesprekken

Vanwege de autoplay-functionaliteit in Facebook wordt het geluid van video’s niet automatisch afgespeeld. Om toch de aandacht vast te houden (zie ook tip 1 en 2) is het belangrijk dat de gebruiker de video kan blijven volgen zonder het geluid te moeten aanzetten. Zorg dus voor ondertiteling en/of quotes bij interviews zodat men het verhaal kan volgen.

4. Houd het kort

Vertel je boodschap bij voorkeur binnen 2 minuten. Mensen houden van video, maar de gebruiker heeft een korte aandachtsspanne. Daarnaast zit de call-to-action van de video zelf (zoals ‘bekijk hier hele video op de website’) aan het einde van de video. Wanneer de video te lang is zal niemand deze call-to-action überhaupt te zien krijgen.

5. Denk bij elke video post na of en hoe je naar je eigen website kan linken

Wanneer je doel is om traffic naar de website te generen, dan moet je bij elke post nadenken over hoe te linken naar je website. Op dit moment zijn daar drie geschikte manieren voor:

Call-to-action toevoegen bij je Facebook video
Facebook biedt de mogelijkheid om aan het einde van de video te linken naar je website. Zie als voorbeeld de post hieronder waarin verwezen wordt naar een artikel op de site waar je de hele video kunt bekijken. Op Facebook staat de uitleg hoe je dit moet doen.

Call to action videopost

Call to action videopost

Directe links in de tekst boven de video
In de tekst boven de video kun je een link toevoegen. Besef wel dat dit er niet heel erg netjes uitziet. Gebruik dus bij voorkeur een verkorte link (zoals een Bitly URL). Zorg ook dat je de clicks meet (met bijvoorbeeld Bitly URL’s, of utm-tags).

Link-post in de eerste reactie onder een video post

Gebruikers die betrokken zijn bij je pagina of bericht zullen eerder geneigd zijn de reacties onder het bericht te lezen. Een mooie gelegenheid om in de eerste reactie een link-post toe te voegen. Wees creatief en haak in op het originele bericht zodat de verwijzing relevant blijft.

Screenshot 2 linkpost in eerste reactie

Link-post in de eerste reactie

6. Post op de juiste tijden

De tijd van publicatie is cruciaal. Als je de meeste views wilt, moet je een bericht posten wanneer de meeste mensen online zijn. Dit ondanks dat het algoritme van Facebook chronologische berichtweergave niet stuurt. De ideale tijden verschillen per pagina en kun je vinden in de Facebook Insights.

Bij Voetbal International zijn de meeste fans aan het einde van de middag en in de avond aanwezig op Facebook. Gemiddeld loopt het aantal fans vanaf 14:00 uur steeds verder op. In het contentpublicatieschema voor Facebook wordt dan ook gestuurd op het posten van video’s vanaf dit tijdstip. Dit geldt uiteraard niet voor ‘breaking-’ of nieuwswaardige berichten, waarin snelheid van publicatie een belangrijke rol speelt.

7. Upload je video’s direct op Facebook

Onderzoek van onder andere SocialBakers wijst uit dat een video die ‘native’ is geüpload op Facebook beter presteert dan een link naar een video op bijvoorbeeld YouTube. Dit komt doordat de video rechtstreeks in de timeline afgespeeld kan worden. Zorg er dus voor dat je altijd zelf video’s uploadt in plaats van linken naar video’s.

Tip: gebruik deze sites voor Facebook, Twitter en YouTube om video’s te downloaden direct vanaf social media.

8. Upload een aparte thumbnail of kies een pakkend beeld

Het eerste beeld, dus de thumbnail, is erg belang om de kijker vast te houden (zie ook tip 1). Dit beeld maakt de eerste paar seconden van de video aantrekkelijk. In Facebook kun je dit op twee manieren doen. Of je uploadt een aparte thumbnail (via ‘aangepast’, zie afbeelding hieronder) of je selecteert één van de voorgedefinieerde beelden uit de video.

Uploaden van een aparte thumbnail

Uploaden van een aparte thumbnail

9. Tag andere relevante pagina’s en/of personen

Door andere pagina’s en/of bekende personen te taggen in je bericht, zal het organisch bereik van videopost toenemen. Daarnaast komt je bericht beter onder de aandacht bij deze personen en/of pagina’s. Het is dus ook een mooie mogelijkheid om nieuwe fans voor je pagina te winnen. Belangrijk: tag alleen andere personen of pagina’s als het relevant is!

10. Voeg een videotab toe aan je pagina

Als je de beheerdersrol in Facebook hebt, kun je de tabbladen van je pagina beheren en aanpassen. Veel pagina’s hebben het tabblad ‘Video’s’ verborgen achter de ‘Meer-knop’.

Daarnaast kun je de videopagina inrichten met subpagina’s (zogenoemde afspeellijsten) en ervoor kiezen om een bepaalde video uit te lichten.

Screenshot 4 video tab

Tabbladen beheren

Andere tips?

Met de tips hierboven kunnen jouw video’s op Facebook flink gaan scoren. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en tips, je kunt ze hieronder delen. En heel veel succes!

Foto intro met dank aan 123RF.