Content

Make me care & 4 andere tips voor contentmarketing

0

Een groot deel van mijn volle dagen besteed ik aan marketing. SEO was daarbij de afgelopen jaren een toverwoord: “Op welke posities staan we momenteel in Google?”, was een vraag die ik bijna dagelijks stelde aan onze marketeers. Maar moeten we ons misschien drukker maken om contentmarketing?

SEO is dood, leve contentmarketing?

Groot was mijn verbazing toen ik de uitspraak op het event Nacht van de Contentmarketing hoorde dat het wel een beetje klaar is met SEO. Het overgrote deel van de websites draait tegenwoordig op WordPress, waardoor zelfs digibeten hun website eenvoudig kunnen optimaliseren voor een goede zoekmachinenotering.

Maar wat moet je dan wel doen om je nog te kunnen onderscheiden van je collega’s? En om vindbaar te blijven op Google? 9 van de 10 mensen kijken in het algemeen niet verder dan de eerste pagina. De algemene trend die besproken werd tijdens de Nacht van de Contentmarketing was… contentmarketing!

Tip 1: Het begint allemaal met een goede contentstrategie

Uit een onderzoek dat Bob Oord en Cor Hospes hebben gedaan, blijkt dat in Nederland slechts 13% van de bedrijven een uitgeschreven contentstrategie heeft. Gelukkig zit er bij 43% van de Nederlandse organisaties wel enige contentstrategie in hun hoofd. Of hier iets mee gebeurt, is natuurlijk de vraag. Maar goed, we kunnen aannemen dat 56% van de organisaties iets doet met contentstrategie, tegenover 83% van de bedrijven in de Verenigde Staten. De VS zijn vaker voorloper in technologie en marketing, ook bij contentmarketing is dit het geval.

Bob-Oord-nacht-contentmarketing

Bob Oord

Tip 2: Word visueel

Terwijl ik aan het schrijven ben, weet ik al dat ik het compleet fout doe. En ik ben niet de enige! Tijdens de Nacht van de Contentmarketing kwam ik erachter dat veel Nederlandse marketeers graag – en vooral – gebruik maken van blogs, whitepapers, artikelen en nieuwsbrieven. Oftewel, geschreven stukken. Terwijl wij visuele content als infograpics, online presentaties en webinars redelijk links laten liggen. 50% van de Nederlandse organisaties maakt gebruik van infographics, 87% van de organisaties gebruikt artikelen op de website als primaire marketingmiddel. En dat terwijl hier eerder op Frankwatching al stond dat visuele content 600.000 keer sneller opgenomen wordt dan tekst. Via een infographic weet The Media Octopus in één oogopslag duidelijk te maken waarom content visueel moet zijn.

waarom-is-visuele-content-belangrijk

Tip 3: Gebruik marketing automation

Tijdens het event vroeg één van de experts ons welk marketing automation-systeem wij gebruikten. Tja, daar hadden wij nog niet eens van gehoord. Wij zaten duidelijk op de juiste plek om aan te horen dat we achterliepen. Diederik Martens van SMOPS vertelde dat het tegenwoordig essentieel is om een marketing automation-systeem in te zetten. Hoe?

 1. Je genereert leads op je website door het inzetten van content, zoals infographics en e-books.
 2. Je zet lead management in door je marketing- en je salesactiviteiten te alignen. Hierdoor is een geplaatst inhoudelijk en inspirerend facebookberichtje niet meer zomaar een bericht, je kunt er vervolgens ook actie op nemen vanuit een salesoogpunt.
 3. Essentieel is een goed marketing automation-systeem als Hubspot of Marketo om het optimale uit je leads te halen. Zo hoef je mensen niet meer te overvoeren met berichten. Je kunt veel specifieker je leads benaderen, met de informatie die écht interessant is voor hen.
 4. Vervolgens verzorg je je leads. In plaats van alle adressen standaard vanuit een Mailchimp-achtig programma te mailen, is het veel waardevoller om de door jou verzamelde e-mailadressen met zorg te behandelen. Je kunt zo uitkristalliseren welke leads interessant zijn voor jouw salesafdeling.
 5. Tot slot kun je de “loop” sluiten door je salesresultaten aan de marketingactiviteiten te koppelen. Je weet zo direct welke activiteiten zin hebben gehad, en welke activiteiten in de toekomst minder interessant zijn.

Tip 4: Make me care

Veel van onze content is tekstgericht. Veel kranten, tijdschriften, nieuwsbrieven, boeken… Geschreven content is nog steeds leidend. Wanneer ik zelf de krant lees, merk ik dat ik een koppensneller ben. Pakt de kop mij, dan scan ik het bericht misschien. Pakt de kop mij niet, dan lees ik niet eens verder. Maar staat er een foto bij het krantenartikel dan wekt dit toch mijn interesse.

Trend: meer beeldgerichte content

De laatste jaren zien we wel degelijk een trend dat kranten, tijdschriften en internet meer beeldgericht worden. Parool, Telegraaf, NRC: allemaal zijn ze overgegaan op nieuwe lay-outs waar foto’s een grotere centrale rol spelen dan ooit. Beeldmateriaal zorgt ervoor dat we ons sneller betrokken voelen. Een foto begrijpen we in millisecondes, terwijl we voor een tekst minuten nodig hebben. Een foto toevoegen aan tekst zorgt er dus voor dat de tekst beter begrepen wordt én meer gelezen wordt. Sterker, een foto of video wordt vele malen meer gedeeld op het internet dan een tekst alleen.

Het-Parool-screenshot

Mensen zijn beelddenkers. Beelden roepen sneller emotie op dan tekst doet. Niet voor niets scoren foto’s op Facebook meer likes dan tekstberichten. Het is dus essentieel dat een foto of video onze emoties kan raken.

huildende-vrouw-plaatje-versus-tekst

Als je naar de bovenstaande foto kijkt zijn beiden zijden identiek. Zowel tekstueel als visueel. Toch zul je meer gegrepen worden door de foto.

Emoties

In de media zie je meer en meer beelden die ons raken. Een emotioneel beeld blijft ons vele malen langer bij. Ze worden gepland in ons brein. Je hoeft maar een foto van jaren terug te zien en je kunt direct de emotie die je destijds had ervaren. Zorg er dus voor dat je foto’s in je contentcampagnes gebruikt die emoties kunnen raken. Die ervoor zorgen dat er iets gebeurt bij de ontvanger. Zeker wanneer je product inwisselbaar is met tal van anderen is het belangrijk dat je verbinding krijgt met je community.

Tip 5: Gebruik video’s

In een paar jaar tijd heeft Instagram meer dan 500 miljoen gebruikers opgebouwd. In 2013 waren dit er nog “maar” 90 miljoen. Bijna 50% van de gebruikers van Instagram is jonger dan 35 jaar. Marketingtechnisch een perfect middel om te gebruiken.

Een actieve Instagrammer is Jamie Oliver. Een topchef en een topmarketeer. Jamie heeft op Instagram 4,6 miljoen volgers en is actief in het plaatsen van zijn berichten. Met het plaatsen van zijn prachtige food-, restaurant en privéfoto’s en video’s creëert hij een vaste schare van volgers.

Instagram-Jamie-Oliver

Video’s worden in social media meer en meer belangrijk. Op Facebook en Instagram worden ze meer getoond dan foto’s. Nicola Mendelsohn (Facebook) denkt zelfs dat over 5 jaar het overgrote deel van de content op Facebook video zal zijn.

Een goede edit van je video is belangrijk

Tijdens de Nacht van de Contentmarketing was Gert de Graaf van Gravioli aanwezig. Hij liet op een dynamische wijze zien hoe essentieel het is om je video’s goed te editen. Hoe een verkeerd gekozen foto bij een krantenartikel ervoor zorgt dat de context van het artikel volledig verkeerd begrepen kan worden.

In de video van de commercial van een bandenmerk laat hij zien hoe wij emoties koppelen aan simpele beelden. Aan beelden die – anders geknipt – geen emotie of een andere emotie hadden opgeroepen. Maar door de wijze van knippen en plakken van de editor krijgen wij als kijkers een gestuurde emotie mee.

Accepteer cookies

Nog even 10 belangrijkste lessen op een rij:

 1. Start met een contentstrategie. Wie is jouw doelgroep? En welke content willen zij op welk kanaal ontvangen?
 2. Produceer niet alleen content over je eigen bedrijf, creëer content waar de lezer écht iets aan heeft.
 3. Wees consistent in je kwaliteit en heb geduld bij het opbouwen van je community.
 4. Make me care: zorg ervoor dat jouw content de ontvanger raakt.
 5. Maak van alle data die je ontvangt SMART DATA: gebruik een goed marketing automation-systeem.
 6. Verwerk je content in verschillende vormen: video, infographic, blog, whitepaper, etc.
 7. Verzorg je verzamelde leads goed. Overvoer ze niet met jouw content, maar bepaal welke content geschikt is voor welke doelgroep.
 8. Wees zo visueel mogelijk in jouw content.
 9. Maak je content schaalbaar.
 10. En tot slot: ga niet voor de grote massa aan content omdat je denkt dat dit interessant is voor Google. Creëer kwalitatieve content alsof je leidend bent in jouw vakgebied.